Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Gringo...
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2008, o 20:47

Post »

zielsko zostalo opryskane randoupem a na to zamierzam nawiesc ok 20cm ziemi juz pod trawnik.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Witaj Marin!

Zwróciłem szczególna uwagę na trawę jaką posiałeś i widzę że najlepszej jakości to ona nie jest.Trawa jest wyższa niż 6cm a na dodatek rzadko posiana i podczas podlewania mocno się kładzie a puste pola mocno sie nagrzewają i wypalają trawę.Uważam że powinieneś skosić i mocno wygrabić suche miejsca a następnie dosiać trawę we wszystkie brakujące miejsca.

Grigorio - jaka to wg Ciebie trawa wysokiej jakości? Mógłbyś podać konkretne nazwy firm sprzedających wysokiej klasy mieszkanki?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 17:13

Post »

Obsiałem mieszanką sportową, ale widzę, że nie do końca pasuje na suche i zaciemnione miejsca. (pod drzewami). Jaką trawę polecacie na suche (drzewa bardzo szybko wyciągają wodę) i zaciemnione miejsca (również drzewa).
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

mbazyl pisze:Kiedy stosować mulczowanie?
Mulczowanie to sposób na koszenie bez ganiania z koszem pełnym ściętej trawy.

Ale:

- musisz mieć specjalną kosiarkę ( kwestia noży tnących),
- trzeba kosić często i regularnie,
- jedno cięcie to 1-2 cm wysokości - wtedy ścięta trawa zostanie dobrze rozdrobniona i szybko się rozłoży...

Ps. Są areatory z koszami do wybierania mchu i właśnie mulczu powstałego "przy okazji" koszenia zwykłymi kosiarkami.
Taki trudno rozkładający się mulcz jest szkodliwy- korzenie traw gniją, powstają placyki, trawa rośnie kępkami.

mbazyl pisze:Jaką trawę polecacie na (...)

Są w handlu gotowe mieszanki traw - gatunki są dobrane pod sposób użytkowania ( intensywność wydeptywania :wink: ) oraz typ gleby ( żyzność, wilgotność).

Ps. Na każdym trawniku nastepuje z czasem naturalna sukcesja pod wpływem naszych zabiegów agrotechnicznych ( jak mało podlewamy, to wypadają trawy lubiące wilgoć, itp. )
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p

Post »

Ok, dzięki.
Takie pytanie; do kiedy należy kosić trawę? I od kiedy?
Awatar użytkownika
Czaromajka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sie 2009, o 09:22

Re: Trawnik od zera

Post »

Witam!Wiosną zakładałam trawnik,nie jest jeszcze gęsty,ale chyba nie jest najgorzej.Kosiłam go ostatnio na początku pazdziernika,przyszło ocieplenie i trawa sporo urosła i stąd moje pytanie-powinnam go jeszcze raz skosić przed zimą?Straszny ze mnie trawnikowy amator,pozdrawiam-Maja :wit
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj MAJU, trawnik możesz kosić w listopadzie, grudniu, a nawet styczniu, jeżeli tylko ziemia nie jest zmarznięta, czy zmrożona trawa( po nocnym przymrozku).

Kosząc ostatni raz trawnik należy podnieść poziom koszenia trawy o jeden "ząbek" w kosiarce, by zbyt krótko przystrzyżona trawa nie była przyczyną uszkodzeń mrozowych korzonków trawy. Pozostawienie zbyt wysokiej trawy na zimę , może powodować gnicie trawy na skutek pleśni pośniegowej ( oczywiście wiosną odrośnie, bo korzeni pleśń nie uszkodzi).

Ja swój trawnik wykosiłem ( mam nadzieję że już nie będzie rósł) kilka dni temu a dzisiaj skończyłem areację trawnika- ostatnią czynność przed zimą na trawniku.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze: Ja swój trawnik wykosiłem ( mam nadzieję że już nie będzie rósł) kilka dni temu a dzisiaj skończyłem areację trawnika- ostatnią czynność przed zimą na trawniku.
W jakim celu wykonujesz areacje jesienią ?
Masz może ciężką glebę, czy też z innych jeszcze powodów .
Bardzo jestem ciekawa ponieważ nie praktykowałam tego typu zabiegów jesienią a jedynie wiosną .
Awatar użytkownika
Zyzio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2009, o 18:44

Przygotowanie ziemi pod trawnik

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!
No i stało się. Stałam się posiadaczką małego (około 400m2) ogródka. Jestem kompletnie "zielona" :( , ale uwielbiam odkrywać wszystko co "nowe i nieznane". Jestem zwykłym mieszczuchem, który nic nie wie o pracy w ziemi, dlatego staję przed nowym wyzwaniem i odkrywaniem "nowego świata". Fascynuje mnie i ciekawi wszystko, co dotyczy pracy w ogrodzie. Z wypiekami na twarzy czytam Wasze rady i pomysły oraz oglądam Wasze ogrody! Szacunek i wielki podziw! Mam nadzieję, że nasz kawałek ziemi też będzie kiedyś taki piękny!
Moja działeczka jest bardzo zaniedbana, nie było na niej nic robione od około 3 lat. Marzymy o działeczce rekreacyjnej, na której po pracy będzie można odpocząć.
Nasze prace rozpoczęliśmy od usunięcia wszystkich zanieczyszczeń, chwastów i przekopania całego terenu. Jest jesień, więc już jest za późno na sianie trawy. Poczekamy z tym do wiosny. Mam jednak pytanie: obecnie ziemia jest skopana i tak zostawiona. Czy lepiej jeszcze teraz wyrównać teren i zwałować, czy lepiej zostawić ziemię na zimę w tzw. "ostrej skibie" a wyrównaniem i zwałowaniem zająć się wiosną?
Przeczytałam chyba wszystkie wątki dotyczące trawnika i na to pytanie nie znalazłam odpowiedzi.
Obecnie działeczka wygląda tak:
Obrazek
Dziękuję i pozdrawiam!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie ziemi pod trawnik

Post »

Zostawić.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Witaj :D
Jak na laika całkiem dobrze sobie radzisz, tak trzymaj ;:63
Jeśli masz taką możliwośc to zostaw poletko w ostrej skibie, mróz polepszy strukturę gruzełkowatą ziemi :D
Awatar użytkownika
Zyzio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2009, o 18:44

Post »

Dziękuję za szybkie odpowiedzi! Zostawię więc w ostrej skibie. Wygląda na to, że w tym sezonie to już koniec pracy na działce. Poczekamy z niecierpliwością do wiosny. Mam nadzieję, że będę mogła liczyć na Waszą pomoc w uprawianiu mojego ogródka :tan
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj GOSIU, ciężką glebę rzeczywiście mam, bo to teren w starorzeczu. Jak zapewne wiesz areatorem-wertykulatorem możemy wykonać dwie czynności na trawniku. Za pomocą wałka ze "szpilami" możemy "wyczesać" trawnik ze starej, obumarłem , gnijącej trawy, jak również w znacznym stopniu wyczesać mech z trawy szczególnie w miejscach zacienionych. Taką czynność warto wykonać jesienią, gdyż po takim "czyszczeniu" trawnika, jest on tak, jakby rzadszy, mniej podatny zima na pleśń pośniegową.

Natomiast wiosną, najlepiej , po pierwszym koszeniu w maju wykonuję się tym samym narzędziem , lecz za pomocą wałka z "nożami" wertykulację , polegającą na tym że noże tną ziemię (niezbyt głęboko) i trawę, co powoduje napowietrzenie ziemi i dostęp powietrza do korzeni trawy, oraz rozkrzewianie się się trawy ( pocięte korzenie trawy w ziemi powoduje szybszy rozrost trawy).Po wertykulacji trawnik zazwyczaj wygląda jak po małym bombardowaniu, ale że robimy to wiosną to po 7-10 dniach trawnik odzyskuje blask , który trwa do późnej jesieni.

Zarówno areację, jak i wertykulację wykonujemy wobec co najmniej trzyletnich trawników, młodsze trawniki, nie są jeszcze tak zanieczyszczone, obumarłą trawą, czy ubite poprzez jego użytkowanie, oczywiście można wykonać te prace wobec młodszych trawników, ale są one niecelowe.
Awatar użytkownika
mbazyl
50p
50p

Re: Uprawa gleby pod trawę

Post »

Po zimie pojawiły się wielkie żółte plamy. Co z tym trzeba zrobić? Czy trawę zgrabiać po zimie?
Kiedy wykonać pierwsze koszenie po zimie? Na jaką długość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”