Awokado - uprawa z pestki
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak i w czym zasadzić Awokado?
Wsadziłam pestkę awokado do ziemi w doniczce i po kilku tygodniach wyrosła roślina.Po 1 miesiącu ma już ponad 20 cm.Pestkę położyłam na boku.Wczoraj posadziłam drugą ,ciekawe ile tym razem trzeba poczekac aż wzejdzie?
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Awokado jincsa
Witam serdecznie! Moje pierwsze Awokado mi zgniło.Więc kupiłam następne 2 owocki.Ich pesteczki wsadziłam bezpośrednio do ziemi,i nakryłam folią.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Użyłam ziemi uniwersalnej z domieszką substratu torfowego w skali 1:1. Odezwę się gdy coś się pojawi.Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Re: Problem z awokado
Awokado powinno stać w dobrze oświetlonym miejscu,nawet w pełnym słońcu,z wysoką wilgotnością powietrza.Zimą temperatura powinna wynosić 12*C.W cieplejszym pomieszczeniu zrzuca liście.Latem roślina wynaga dużej ilosci wody,zimą tylko tyle,aby nie opadły liście.Roslinę trzeba zraszać kilka razy dziennie letnią wodą.Od marca do sierpnia dokarmiamy co 2 tygodnie.Młode rośliny przesadzamy do bardzo żyznej ziemi kwiatowej.Awokado rzadko osiąga wysokość powyżej 1m.Z początku rośnie bardzo szybko,później wzrost ustaje.W warunkach pokojowych niestety nie doczekamy się odurzająco pachnących kwiatów i owoców.
Ale czy np. na Korsyce lub w Hiszpani coś/ktoś je zrasza kilka razy dziennie?
1 metr wysokości przekracza bez trudu.
Owoców nie będzie również dlatego, że potrzebne są osobniki męskie i żeńskie.
1 metr wysokości przekracza bez trudu.
Owoców nie będzie również dlatego, że potrzebne są osobniki męskie i żeńskie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Na Korsyce i w Hiszpani Turcji ma co najmniej 5 m wysokości.Mówimy o warunkach domowych.W naturalnych warunkach wilgotnosc w tych miejscach też jesat wysoka.
- adrianoo11
- 10p - Początkujący
- Od: 31 paź 2009, o 17:46
Awokado
Jak zasadzic nasiono awokado?i jakiej wielkosci doniczki potrzebuje?
- adrianoo11
- 10p - Początkujący
- Od: 31 paź 2009, o 17:46
Re: Awokado
Dzięki Czarodziej
Teraz fotki o ktorych wczoraj mowilem:
fotka calego:
Dziwi mnie to ze juz pekl to dobrze czy zle?:
I wysokosc wystajacego awokado to 1,5cm:
ps:moze ja zrobie z tego taka fotorelacje?
Teraz fotki o ktorych wczoraj mowilem:
fotka calego:
Dziwi mnie to ze juz pekl to dobrze czy zle?:
I wysokosc wystajacego awokado to 1,5cm:
ps:moze ja zrobie z tego taka fotorelacje?
Wszystko wygląda póki co normalnie ale jak roślina będzie miała 20 cm wysokości będziesz musiał przesadzać bo korzenie zapewne wypełnia już ta malutką doniczkę, awokado ma silnie rosnący system korzeniowy i by ci się nie zmarnowało oprócz warunków jakie powinieneś zapewnić jeszcze trzeba dołożyć niestandardowej wielkości dużą doniczkę.
- Angeluss999
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 cze 2009, o 11:36
Witam
Ja swoje awokado zasadziłam w doniczce o rozmiarze 17 cm. Wsadziłam całą pestkę do ziemi tak, że nic nie było widać po około 3 miesiącach wykiełkowało. Posiadam w domu obecnie awokado 6 miesięczne o wysokości 55 cm.
Ja swoje awokado zasadziłam w doniczce o rozmiarze 17 cm. Wsadziłam całą pestkę do ziemi tak, że nic nie było widać po około 3 miesiącach wykiełkowało. Posiadam w domu obecnie awokado 6 miesięczne o wysokości 55 cm.
,,Jeśli naprawdę chcesz do czegoś dojść w życiu, musisz na to zapracować. A teraz cisza! Będą podawać wyniki totolotka..."
-
- ZBANOWANY
Ja posadziłam 2 awokado.
Oto pierwsze:
i drugie awokado:
Obydwa mają dopiero 1 miesiąc,tylko nie wiem czy coś z tego wyjdzie?
Oto pierwsze:
i drugie awokado:
Obydwa mają dopiero 1 miesiąc,tylko nie wiem czy coś z tego wyjdzie?
-
- ZBANOWANY
A w dniu wczorajszym gdy zajrzałam pod kapturek,którym przykryłam Awokado, zastałam taki widoczek:
Przepraszam za jakość fotki. Była robiona komórką.
Przepraszam za jakość fotki. Była robiona komórką.
No i świetnie teraz jak będzie miała ok 25-30 cm czekało Cię będzie już przesadzanie
-
- ZBANOWANY
na razie rośnie w doniczce 13 cm. Ściągnąć mu już ten kapturek? A jakiej wielkości doniczki powinnam użyć przy przesadzaniu?