Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewa G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2007, o 12:08

Post »

Paco kawał świetnej roboty. Brawo ;:138 ;:138 ;:138
julka1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2007, o 11:09

Post »

Paco bardzo dobry pomysł i świetna robota :lol:
Na moim podjeździe mam popękaną wylewkę betonową, i może byłaby dobrym podkładem pod taką kostkę? czy te odpady są cieńsze od pełnowartościowej kostki?
Muszę poszukać możliwości zakupu w oklicach Częstochowy.
Może następne zdjęcia :?:
Pozdrawiam.
Jola
marmati
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2006, o 10:25
Kontakt:

Post »

Czy możesz zdradzić jak samemu zrobić taki chodniczek. Chodzi mi o stronę techniczną tzn. czy zatapiasz ją w cemencie czy jakoś inaczej. Niestety ale moje zdolności są minimalne.
szatynka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2007, o 14:22

Post »

Przepięknie, gratujuję wytrwałości. Podobają mi się takie chodniczki, ale marzy mi się kostka ułożona z większymi elemętami. Jeszcze raz gratuluję.
Ula
Słońce na niebie, wiaterek od morza, śpiewające ptaszki.... i cisza.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

julka1 pisze:Paco bardzo dobry pomysł i świetna robota :lol:
Na moim podjeździe mam popękaną wylewkę betonową, i może byłaby dobrym podkładem pod taką kostkę? czy te odpady są cieńsze od pełnowartościowej kostki?
Muszę poszukać możliwości zakupu w oklicach Częstochowy.
Może następne zdjęcia :?:
Pozdrawiam.
Oczywiście, że są cieńsze bo inaczej nie byłyby odpadami (wykonawca kostki dobrze obejrzy każdy kawałem zanim potraktuje go jako odpad). :evil:
Odpady te są różnej wielkości i o różnym kształcie, ale w większości mają przynajmniej jedną ściankę, która nadaje się jako ta dla nas główna. Z 6 ton wyszło mi około 80 m2 powierzchni z czego około 10-15 % odpadów nie nadaje się do układania, a jedynie do utwardzenia jakiś powierzchni - czyli nie ma żadnej płaszczyzny do wykorzystania.
(na tych zdjęciach są odpady już po wstępnym przebraniu)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

marmati pisze:Czy możesz zdradzić jak samemu zrobić taki chodniczek. Chodzi mi o stronę techniczną tzn. czy zatapiasz ją w cemencie czy jakoś inaczej. Niestety ale moje zdolności są minimalne.
Chyba faktycznie nie napisałem jak to wykonać.
W mojej okolicy teraz te odpady są w modzie, (łatwo dostępny towar) ludzie wykonują z tych odpadów murki, słupki, całe ogrodzenia oraz ścieżki i chodniki. Widziałem ścieżką wykonaną na "mokry" cement. Wykonany on był z dużymi fugami i odpad był przebierany u dostawcy. Według mnie jest to trudniejsze do wykonania (wypoziomowania) i zabawa jednak na mokro.
Ja wykonuję to na "suchy beton".
A tak po kolei. Wykop wykonywałem naokoło 20-25 cm, ścieżką wytyczały ułożone krawężniki (fachowo nazywa się to chyba ograniczniki) odpowiednio wypoziomowane. Następnie ułożyłem 10-15 cm utwardzenie (pokruszony beton, kamienie i inne odpady kamienne), później sypałem około 10 cm warstwę suchego betonu (proporcje to 1/2 worka cementu i 20 łopat grubego piasku wymieszane w betoniarce na sucho). Ten "podkład” rozgarniałem przy pomocy łaty i lekko ubijałem (jedynie łatą) do poziomu na jakim miał być chodnik. Teraz to już pozostało tylko układanie - kostki odpadowe brałem jak "popadnie" patrząc jedynie na to, aby od góry była ścianka o względnie równej powierzchni i wbijałem ją w podsypkę kilowym młotkiem. Następne kostki układałem tak, aby uzyskać jak najmniejsze szczeliny...... Pod koniec zaplanowanego etapu pracy w danym dniu przy pomocy grubej belki ubijałem całą powierzchnię (aby dokładnie ją wyrównać i wypoziomować) i na koniec fugowałem. Fugowanie polegało na zasypaniu ścieżki mieszaniną cementu i przesianego (drobnego piasku) w proporcji 1 do 2, a następnie przy pomocy twardej miotły wciskanie tej mieszaniny w szczeliny między kostkami. Przed ostatni etap to dokładne zmiecenie nadmiaru tej mieszaniny tak, aby kostki z góry były w miarę czyste, a nie została ta mieszanina wymieciona ze szczelin między kostkami. Ostatni etap to zroszenie całej powierzchni chodnika wodą - musi to być wręcz mgiełka, aby spłukać pył cementowy z powierzchni kostki a nie wypłukać go z mieszaniny pomiędzy kostkami. Na drugi dzień można po tym chodniku chodzić i polać go już większą ilością wody, aby nie tylko powierzchnia została nią nasączona. Uwaga dotycząca koloru cementu do fugowania - cement z Górażdże jest siwy a z Odry kolor jest zbliżony do beżowego.
Pozostało mi jeszcze około 5 m2 do wykonania, jak pogoda pozwoli mi na tą pracę to wykonam zdjęcia wszystkich etapów tej pracy.
Myślę, że takie wyjaśnienie powinno wystarczyć do samodzielnego wykonania takiego chodnika. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W zasadzie nie mam już nic do dodania w tym wątku, ale obiecałem zdjęcia poszczególnych etapów wykonania tego chodnika.

Na utwardzonym podłożu podsypka i układanie kostki
Obrazek

Ubijanie i wyrównywanie ułożonej kostki
Obrazek

Fugowanie czyli zasypywanie szczelin pomiędzy kostkami przy pomocy twardej miotły
Obrazek

Czyszczenie kostki z nadmiaru mieszaniny piasku i cementu
Obrazek

I ostatni etap "namglenie" wodą powierzchni, aby zmyć z kostki pył cementowy i zmoczyć powierzchnię "fugi"
Obrazek

I jeszcze jedno należy pomyśleć o BHP, czyli zabezpieczyć się w rękawice robocze (ja zużyłem 6 par) i nakolanniki (kilkadziesiąt godzin na klęczkach, bez takiego zabezpieczenia to byłby horror)
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dodam tylko jeszcze jedno - ja właśnie skończyłem inwestycją zatytułowaną "tani chodnik" i chyba wyszło to nie najgorzej. Wczoraj właśnie sąsiad zakupił taki sam kamień i zaczyna inwestycję u siebie, a on widział (naocznie a nie na forum) jak to wykonywałem i jakie były efekty moich wysiłków i jeśli się zdecydował to.....
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Po raz kolejny kolega potrafi zaskoczyć finezyjnie doskonałą i wspaniałą fantazją, jak nie superowym pomysłem.
Co dodać ? SUPER.
P.S.
Do jakiej firmy muszę sie zgłosić o odpady lub do kogo ?
Firma która robi kostkę czyli kamieniarska ?
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

glad pisze:Po raz kolejny kolega potrafi zaskoczyć finezyjnie doskonałą i wspaniałą fantazją, jak nie superowym pomysłem.
Co dodać ? SUPER.
P.S.
Do jakiej firmy muszę się zgłosić o odpady lub do kogo ?
Glad widzę, że mnie śledzisz :P Cieszę się, że mogę przywitać Cię również w tym wątku. :wink:
Twoje pytanie jest zarazem odpowiedzią - odpady pochodzą z firmy, która robi kostkę i tam należy ich szukać.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

paco pisze:
glad pisze:Po raz kolejny kolega potrafi zaskoczyć finezyjnie doskonałą i wspaniałą fantazją, jak nie superowym pomysłem.
Co dodać ? SUPER.
P.S.
Do jakiej firmy muszę się zgłosić o odpady lub do kogo ?
Glad widzę, że mnie śledzisz :P Cieszę się, że mogę przywitać Cię również w tym wątku. :wink:
Twoje pytanie jest zarazem odpowiedzią - odpady pochodzą z firmy, która robi kostkę i tam należy ich szukać.

Dzięki tutaj moje początki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 613#121613
Lecz chyba muszę założyć osobny temat, moja działka. Pozdrawiam
P.S.
Będę śledził heh
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09

Post »

To rewelacja, totalna rewelacja. Niestety tak samo nieosiągalna jest dla mnie ( ze względu na cenę)pełnowartościowa kostka jak i jej odpady bo tego tu na Zamojszczyżnie nie kupię. Nie wiem czy w ogóle jakieś kamieniołomy są tu u nas...
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Super chodniczek, ale nie dla mnie... Myślę o ścieżce przez ogród z piaskowca, ale na razie finanse nie pozwalają...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 16:04

Post »

Chodniczek świetny, ja też zamierzam zabrac się za wykonanie chodnika, niestety nie widziałam nigdzie blisko ofert z kostką 2 gatunku, czy ktoś ma jakieś inne pomysły na ładny i tani chodnik??????????
piooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2007, o 08:57

Otoczaki

Post »

Witam - to mój debiut:)
Nie mogę się do końca zdecydować na rodzaj i sposób wykonania chodnika, jednym ze sposobów, który rozważam jest wykonanie chodnika z otoczaków. Jest to o tyle dla mnie ważne, gdyż ogród (około 65 arów) będzie przylegał do rzeki, w jej jeszcze górskim charakterze - co samo przez sie wiąże sie z możliwością wykorzystania materiału dostępnego na wyciągnięcie reki. jednakże mam mieszane uczucia co do strony wizualnej tego typu chodników. Zdecydowanie optowałbym za chodnikiem z płaskich płyt o "ostrych brzegach". Nie mniej jednak wykonam go prawdopodobnie właśnie z tych kamieni. jeśli sie mylę proszę mi doradzić. Mam zamiar to zrobic w ten sposób - 30-40 cm odkrywki na spód jakikolwiek żwir, gryz etc. następnie piasek i ułożone na suchym betonie kamienie lub na normalnym. proszę o rady , ewentualnie zdjęcia projektów. Dziekuje i pozdrawiam.
Piotrek - zakładam ogród
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”