Pandan, pochutnik(Pandanus) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- Quintessence
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2008, o 19:38
- Quintessence
- 10p - Początkujący
- Od: 20 kwie 2008, o 19:38
witam
wstawie wam troche zdjec moich pandanow i bonusowo pandany z gliwickiej palmiarni , na kazdym zdjeciu pojawia sie gdzies pandan
kwiatek jak najbardziej latwy w uprawie,
w ktoryms z watkow przeczytalem ze pandany nie lubia podlewania, zobaczcie gdzie te pandany stoja w palmiarni, cala donica w wodzie, one lubia wode, podlewac nie intensywnie ale czesto, tylko trzeba pamietac zeby w ziemi byly tylko korzenie,
szczepki trzymam w wodzie (tez nie moga byc zbyt gleboko w wodzie) do do chwili kiedy puszcza korzenie, dopiero wtedy sadze w ziemi, ale tez nie za gleboko, liscie przy lodydze musza miec gdzie odprowadzic wode
link do zdjec
pzd, pawel
wstawie wam troche zdjec moich pandanow i bonusowo pandany z gliwickiej palmiarni , na kazdym zdjeciu pojawia sie gdzies pandan
kwiatek jak najbardziej latwy w uprawie,
w ktoryms z watkow przeczytalem ze pandany nie lubia podlewania, zobaczcie gdzie te pandany stoja w palmiarni, cala donica w wodzie, one lubia wode, podlewac nie intensywnie ale czesto, tylko trzeba pamietac zeby w ziemi byly tylko korzenie,
szczepki trzymam w wodzie (tez nie moga byc zbyt gleboko w wodzie) do do chwili kiedy puszcza korzenie, dopiero wtedy sadze w ziemi, ale tez nie za gleboko, liscie przy lodydze musza miec gdzie odprowadzic wode
link do zdjec
pzd, pawel
Re: Pandan
Mialam 5 w jednej doniczce. Dwa mi uschly, choc ziemia byla bardzo wilgotna. Nie wiem co sie stalo, przesadzilam z nawozem?!? Z drugiej strony mam jeszcze jedna sztuke w odzielnej doniczce i dostaje to samo i jest zdrowa ?!?
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najzwyczajniej zalałaś. Mniej wody i rzadziej, a będzie OK.
- ewelina8005
- 1000p
- Od: 24 lip 2009, o 12:50
To od slonca, na sloncu bieleje, w cieniu robi sie zielony.
- ewelina8005
- 1000p
- Od: 24 lip 2009, o 12:50
dziekuje za odpowiedz,stoi daleko od okna,ale jutro go przestawie w ciemniejsze miejsce
- Los Kamilos
- 50p
- Od: 2 maja 2010, o 11:17
Powoli rosnący Pandanus
Witam. Mam prośbę o rozwiązanie problemu. Od roku jestem właścicielem małego (na oko 10 cm wysokości) Pandana. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że te roślinki dość szybko rosną. A moja w ciągu roku wypuściła raptem jeden listek. Ma dużo światła wilgotność ma zapewnioną więc nie wiem w czym tkwi problem. Proszę o porady.