Storczyki Wiolety
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Wiolety
Ojojoj...to kropek będzi Cię dlugoe cieszył swoimi kwiatami, skoro i odbicie i dwa pędzki hoho ;)
- Jorgosova
- 50p
- Od: 27 wrz 2009, o 23:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tak pięknie Ci rosną storczyki, że aż zazdroszczę... Powiadasz woda destylowana-moczenie i nawozu 'na oko'? Spróbuje... jeśli mam mieć tak wspaniałe efekty jak Ty, to warto.
- Jorgosova
- 50p
- Od: 27 wrz 2009, o 23:33
jeszcze mam pytanie do Ciebie. Używasz wody destylowanej, czy demineralizowanej? Napisałaś destylowanej, ale to jest przecież drogi biznes. Jak zaopatrujesz się w takową?
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Dziewczyny dziękuję za miłe słowa
Używam wody destylowanej tyle że ja moczę wszystkie storczyki po kolei w tej samej, nieraz nawet po kilka razy. Wiem, już doczytałam, że tak się nie powinno robić, bo choroby i szkodniki mogą się przenosić z jednego na drugi. Póki co widzę że nic się nie dzieje. Gdybym jednak musiała przestać to chyba moczyłabym je w odstanej, albo gotowałabym wodę, bo destylowana to byłby naprawdę drogi interes
Niedawno kupiłam książkę o storczykach i tam napisali, że nie powinno się podlewać samą destylowaną, tylko pół na pół z wodą odstaną. Ostatnio więc dolewam trochę odstanej.
Znów kropek z profilu
A tutaj zaczyna się otwierać drugi pąk
Używam wody destylowanej tyle że ja moczę wszystkie storczyki po kolei w tej samej, nieraz nawet po kilka razy. Wiem, już doczytałam, że tak się nie powinno robić, bo choroby i szkodniki mogą się przenosić z jednego na drugi. Póki co widzę że nic się nie dzieje. Gdybym jednak musiała przestać to chyba moczyłabym je w odstanej, albo gotowałabym wodę, bo destylowana to byłby naprawdę drogi interes
Niedawno kupiłam książkę o storczykach i tam napisali, że nie powinno się podlewać samą destylowaną, tylko pół na pół z wodą odstaną. Ostatnio więc dolewam trochę odstanej.
Znów kropek z profilu
A tutaj zaczyna się otwierać drugi pąk
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Nakrapiany Phalaenopsis jest piękny. Lubię takie.
Co do wody, ja używam takiej ze studni. Nie chciałoby mi się gotować wody dla tylu storczyków.
Co do wody, ja używam takiej ze studni. Nie chciałoby mi się gotować wody dla tylu storczyków.
- Wioleta
Noo Dusiu, przy Twojej liczbie storczyków mi też by się nie chciało gotować wody
- Storczykowa
Jak miałam parę storczyków to dawałam im przegotowanej wody, ale zawsze były przesuszone, bo gdy kupiłam pierwszego, ktoś mi powiedział, że trzeba mało podlewać i tak robiłam, ale teraz już nie mam z tym problemów, prawie wszystkie są sztywne i piękne.Wioleta pisze:Noo Dusiu, przy Twojej liczbie storczyków mi też by się nie chciało gotować wody
- justus27
Dusiu, właśnie tego kilkuletniego doświadczenia w opiece nad storczykami Ci zazdroszczę ;)
- Storczykowa
justus27 pisze:Dusiu, właśnie tego kilkuletniego doświadczenia w opiece nad storczykami Ci zazdroszczę ;)
Za kilka lat też będziesz mieć kilkuletnie doświadczenie ;) . Ja zbieram storczyki 5 lat z kawałkiem i chcę je zbierać już zawsze. Jeszcze żadna pasja nie dała mi tyle radości, a pasji mam bardzo wiele. Niewiele jest osób z prawdziwą pasją, a mnie życie bardzo obdarzyło pasjami i to od wczesnego dzieciństwa.
- justus27
Wiem, że za kilka lat więcej będę wiedzieć o storczykach. Ale Tobie zazdroszczę własnie tego, że zawsze o te kilka Będziesz mnie wyprzedzać. A z drugiej strony cieszę się, że tak młode Osoby jak Ty mają takie piękne hobby
- Wioleta
Dziewczyny Kochane chyba mam mały problem z cytrynkiem.Zobaczcie jak wygląda w środku jego doniczka
Nie wiem co mam robić przesadzać, czy nie Zaopatrzyłam już się w ziemię i doniczkę i poczekam,co mi doradzicie
Nie wiem co mam robić przesadzać, czy nie Zaopatrzyłam już się w ziemię i doniczkę i poczekam,co mi doradzicie
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Wioletko, mój ma podobnie
Ja bym go raczej przesadziła, swojego dzisiaj będę
Nie wygląda w tej doniczce za ciekawie, ale niech wypowiedzą się bardziej obeznane storczykomaniaczki ;)
Ja bym go raczej przesadziła, swojego dzisiaj będę
Nie wygląda w tej doniczce za ciekawie, ale niech wypowiedzą się bardziej obeznane storczykomaniaczki ;)
- justus27
Hmm..ja nie wiem co Zrobisz, korzonki ma ok. Tylko ta środkowa część doniczki...jak nie kwtnie może bym przesadziła...chyba troszku podłoże jest już rozłożone na czynniki pierwsze...