Kalanchoe - stymulowanie kwitnienia, uprawa, pielęgnacja
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalanchoe - pytania
U nas na razie pączki, niewiele, ale są. Zaczynają nabierać koloru. Mają być czerwone, tak mówiła koleżanka, która kiedyś je przywiozła do pracy
Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
No to czekamy obie .....
Przegladałam Twój wątek i przy grudnikach widziałam piękne kalanchoe obsypane kwiatami - myślałam,że to ten kwiatuszek po eksperymentach z przyspieszeniem kwitnienia.
Zauważyłaś, że te w kwiaciarni mają mniej wybiegnięta łodyżkę z pączkami ?
U mnie sa dość wydłużone - jesień paskudna i mało słońca - pewnie to jest przyczyną.
Pozdrawiam
Przegladałam Twój wątek i przy grudnikach widziałam piękne kalanchoe obsypane kwiatami - myślałam,że to ten kwiatuszek po eksperymentach z przyspieszeniem kwitnienia.
Zauważyłaś, że te w kwiaciarni mają mniej wybiegnięta łodyżkę z pączkami ?
U mnie sa dość wydłużone - jesień paskudna i mało słońca - pewnie to jest przyczyną.
Pozdrawiam
- pingu
- 1000p
Tak, ten nasz cieniowany też ma długie łodyżki. Dzisiaj zaczął się pierwszy kwiatek otwierać.
Te, które kupowałam z kwiatkami, były zwarte, teraz znowu kwitną, ale też łodyżki już są długaśne.
Te, które kupowałam z kwiatkami, były zwarte, teraz znowu kwitną, ale też łodyżki już są długaśne.
- christinkrysia
Patrycjo ... ciekawi mnie w czym tkwi tajemnica ?
Czym ogrodnicy "traktują " rośliny aby miały zwarty pokrój i szybko wchodziły w okres kwitnienia ?
Kiedyś na tradycyjnym rynku kupując kwiaty pytałam i okazuje się ,że jest taki środek do oprysku - oni potocznie nazywają go "skracaczem" ale jest inna fachowa nazwa. Chodzi o to, że skraca czas wzrostu i przyspiesza tworzenie się pąków kwiatowych.
Jak mój zakwitnie - wstawię fotkę i chetnie obejżę też Twoją.
Czym ogrodnicy "traktują " rośliny aby miały zwarty pokrój i szybko wchodziły w okres kwitnienia ?
Kiedyś na tradycyjnym rynku kupując kwiaty pytałam i okazuje się ,że jest taki środek do oprysku - oni potocznie nazywają go "skracaczem" ale jest inna fachowa nazwa. Chodzi o to, że skraca czas wzrostu i przyspiesza tworzenie się pąków kwiatowych.
Jak mój zakwitnie - wstawię fotkę i chetnie obejżę też Twoją.
Obecnie opryski są na wszystko..kolor,kwitnienie,kształt liścia,wzrost,pokrój..itp itd
Kupujemy nafaszerowane chemią kwiatki a później w mieszkaniach nam marnieją..
Kupujemy nafaszerowane chemią kwiatki a później w mieszkaniach nam marnieją..
- christinkrysia
Miro masz rację ... chemia otacza nas ze wszystkich stron i w każdej dziedzinie.
Sporo kasy zmarnowałam kupując kwiaty z kwiaciarni - teraz jeśli kupuję to małe okazy a najlepiej, jeśli mam okazję pozyskać sadzonki zielne. Kwiat rośnie w moich warunkach i jeśli się coś stanie to tylko z mojej winy czy też niewiedzy.
Sporo kasy zmarnowałam kupując kwiaty z kwiaciarni - teraz jeśli kupuję to małe okazy a najlepiej, jeśli mam okazję pozyskać sadzonki zielne. Kwiat rośnie w moich warunkach i jeśli się coś stanie to tylko z mojej winy czy też niewiedzy.
W kwiaciarniach najwięcej kwiatów marnieje bo nie wszyscy się o nich troszczą.
Przelewają,wietrzą...u nas w domkach muszą przejść aklimatyzację i już nie mają tyle sterydów co u producenta.
Masz rację,ze najzdrowsze są wyhodowane roślinki od małego..
Przelewają,wietrzą...u nas w domkach muszą przejść aklimatyzację i już nie mają tyle sterydów co u producenta.
Masz rację,ze najzdrowsze są wyhodowane roślinki od małego..
- katris
- 50p
- Od: 26 sie 2009, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich.
Wśród moich kwiatów na parapecie rośnie również kalanchoe, ukorzeniłam odnóżkę i nawet nie wiedziałam jaki ma kolor kwiatów. Rośnie dość szybko, ale pełnego uroku nie chciał pokazać?
Aż pewnego razu trafiłam na to forum, skorzystałam z tutejszych porad, przykrywałam kartonem cały wrzesień i tydzień października. Doczekałam się takich kwiatuszków
Dziękuję
Wśród moich kwiatów na parapecie rośnie również kalanchoe, ukorzeniłam odnóżkę i nawet nie wiedziałam jaki ma kolor kwiatów. Rośnie dość szybko, ale pełnego uroku nie chciał pokazać?
Aż pewnego razu trafiłam na to forum, skorzystałam z tutejszych porad, przykrywałam kartonem cały wrzesień i tydzień października. Doczekałam się takich kwiatuszków
Dziękuję
Pozdrowionka Katarzyna
- pingu
- 1000p
christinkrysia dziękuję.
katris grauluję.
Mamy w pracy jeszcze jedno,one chyba były rozsadzone z jednej rośliny. Ale jakoś nie mogę się zmobilizować do cieniowania. Głównie przez to wożenie do domu.
katris grauluję.
Mamy w pracy jeszcze jedno,one chyba były rozsadzone z jednej rośliny. Ale jakoś nie mogę się zmobilizować do cieniowania. Głównie przez to wożenie do domu.
- christinkrysia
Patrycjo teraz taka pora roku, że nie ma potrzeby nic z nimi robić bo dzień nawet 8 godzin nie ma jak jest pochmurno wiec one właśnie teraz winny wiązać pączki kwiatowe i zakwitną o odpowiedniej dla siebie porze. Trzeba pamiętać o nawozie do kwiatów kwitnących i pomóc im właśnie teraz. My skracając dzień od początku września przyspieszyłyśmy tylko termin.
Jeśli doniczka stoi w pokoju gdzie po zapadnięciu zmroku pali się sztuczne światło wtedy trzeba je przykryć.
Powodzenia
Jeśli doniczka stoi w pokoju gdzie po zapadnięciu zmroku pali się sztuczne światło wtedy trzeba je przykryć.
Powodzenia
- christinkrysia
Zapomniałam wstawić zdjęcia swojego cieniowanego kwiatuszka więc robie to teraz.
Tak wyglądał pod koniec grudnia.
Kalanchoe kwitnie bardzo długo bo mamy początek lutego a dopiero pierwsze kwiatuszki zaczynają przekwitać - jak na kwiaty domowe to bardzo pozytywna cecha.
Ciekawi mnie czy planujecie po przekwitnieniu przetrzymywać je na następny sezon i czy będziecie rozmnażać ?
Po kwitnieniu roślinkę czeka porządnie przycięcie więc młodych sadzonek będzie sporo
- może wymienimy sie kolorami - czy ktoś miałby ochotę?
Marzy mi sie kilka kolorów w jednej doniczce w kształcie misy - taka naturalna kolorowa kompozycja i wszystkie w komplecie do cieniowania.
Tak wyglądał pod koniec grudnia.
Kalanchoe kwitnie bardzo długo bo mamy początek lutego a dopiero pierwsze kwiatuszki zaczynają przekwitać - jak na kwiaty domowe to bardzo pozytywna cecha.
Ciekawi mnie czy planujecie po przekwitnieniu przetrzymywać je na następny sezon i czy będziecie rozmnażać ?
Po kwitnieniu roślinkę czeka porządnie przycięcie więc młodych sadzonek będzie sporo
- może wymienimy sie kolorami - czy ktoś miałby ochotę?
Marzy mi sie kilka kolorów w jednej doniczce w kształcie misy - taka naturalna kolorowa kompozycja i wszystkie w komplecie do cieniowania.
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja mam pytanie: Kupiłam w zeszłym roku Kalanchoe które miało takie duże listki, jak na fotce Katris. Po przekwitnięciu miałam je podciąć zaraz pod nasadą kwiatu, i nie podlewać przez miesiąc. Tak też uczyniłam. Listki zrobiły się tak małe jak paznokieć u najmniejszego palca u ręki. Co robię ''nie tak'' że te listki są mikroskopijne?
Moj kalanchoe zupełnie traci turgor. Podlewam go raz na tydzien jak już ziemia porządnie wyschnie, nie jest narażony ani na nadmierne słońce ani na przeciągi. Końcówki liści mu żółkną i ogólnie mam wrażenie że za niedługo padnie mi całkowicie
http://yfrog.com/0v20100313696j
http://yfrog.com/0v20100313696j