Projekt ogrodu,propozycje czym i jak zagospodarować
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój projekt ogródka przydomowego.
Powiem Ci że dobrze robisz.Pomożesz zachować czyjąś pracę,marzenia żeby jego wysiłek nie poszedł na marne.Co do braku chętnych........ tak często się zdarza ja sam znam takie przypadki.
Ja obcuję z pszczelarzem i powiem Ci mając w pełni niezagospodarowany ogród to posadz chociaż trochę roślin miododajnych(ale o tym to na pewno wiesz to może niepotrzebnie o tym piszę).Znajomy ma posadzone akacje(robinie) takie o żołtych liściach , klony cukrowe, winorośle, lipy,karagany i kilka jeszcze innych których nie pamiętam w tej chwili.A i do tego dzikie róże i owocowe.
Ja obcuję z pszczelarzem i powiem Ci mając w pełni niezagospodarowany ogród to posadz chociaż trochę roślin miododajnych(ale o tym to na pewno wiesz to może niepotrzebnie o tym piszę).Znajomy ma posadzone akacje(robinie) takie o żołtych liściach , klony cukrowe, winorośle, lipy,karagany i kilka jeszcze innych których nie pamiętam w tej chwili.A i do tego dzikie róże i owocowe.
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 sty 2009, o 17:20
Dookoła mam lasy,obok jezioro ze strefą ciszy z nieprzylegającymi łąkami gdzie zawsze coś kwitnie,na działce będę miał Rugose i pigwowiec które na okres lotów zapewnia nektarem,stare poniemieckie aleje lipowe ,leśnicy zasiewają poletka rzepakiem i facelią,parę kilometrów ode mnie leżą parędziesiąt hektarowe wrzosowiska(jest możliwość wywozu ulów).
-
- ---
To masz miejsce wprost idealne dla pasieki
To pytanie - nie krytyka: na pewno chcesz tak zapełnić działkę ? Częsć warzywno-sadownicza zajmuje bardzo duży procent powierzchni...avok pisze:Proszę o oceny (...)
Przed planowaniem nasadzeń warto na projekcie zaznaczyć funkcje, jakie ma pełnić konkretny zakątek: sad, warzywniak, trawnik, placyk zabaw itp.
Potem do tego dobieramy rośliny.
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Łysy - to jest działka budowlana 2500m2 i jest pobieżnie przemyślane założenie kwater z poszczególnymi gatunkami roślin,wszystko na półkarłowych podkładkach,możliwe że cześć warzywna za mała,ale to projekt i dla tego proszę o recenzje.
Wzdłuż ścieżek ,dookoła placyku<wypoczynek>planuje kwietniki.
Wzdłuż ścieżek ,dookoła placyku<wypoczynek>planuje kwietniki.
W moim starym ogrodzie pigwowiec rósł razem ze złotlinem. Fantastyczny kontrast roślin kwitnących w jednym czasie...
Kiedy patrzę na uporządkowane, symetryczne ogrody , postanowienie o takim prowadzeniu jest we mnie mocne - podobają mi się.
Gdy przychodzi do urządzania swojego ogrodu zawsze się wyłamuję i końcowym efektem jest zawsze rozbuchana różnorodność.
Właśnie urządzam piąty ogród w swoim życiu. Zaczyna się jak na Twoim planie...
Kiedy patrzę na uporządkowane, symetryczne ogrody , postanowienie o takim prowadzeniu jest we mnie mocne - podobają mi się.
Gdy przychodzi do urządzania swojego ogrodu zawsze się wyłamuję i końcowym efektem jest zawsze rozbuchana różnorodność.
Właśnie urządzam piąty ogród w swoim życiu. Zaczyna się jak na Twoim planie...
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Żywopłot z Rugosy i pigwowca chińskiego w przyszłości planuje prowadzić w stylu <luźny-nie formowany> do 2-ch metrów wysokości.
-
- ---
No no widzę że owocowe masz praktycznie takie same jak ja. Ja tylko nie sadzę malin bo nie przepadam za tym owocem.
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Malina nie zastąpiona na nalewki i winka - musi być,jak również jeżyna.
EDYT:
20009-11-14
Stało się,dziś podszykowałem teren do posadzenia w zeszłym tygodniu rugosy,pigwowca,derenia,rokitnika wzdłuż ogrodzenia.
Poniedziałek-wtorek reszta karczowania i czekam na kuriera z sadzonkami.
Trzymajcie kciuki.
EDYT:
20009-11-14
Stało się,dziś podszykowałem teren do posadzenia w zeszłym tygodniu rugosy,pigwowca,derenia,rokitnika wzdłuż ogrodzenia.
Poniedziałek-wtorek reszta karczowania i czekam na kuriera z sadzonkami.
Trzymajcie kciuki.
- avok
- 20p - Rozkręcam się...
Dziś skończyłem sadzenie żywopłotu (rugosa) i za namową fachowca zmieniłem chiński pigwowiec (bo będzie przemarzał) na japoński,derenie i rokitnik zasadzone.Działka zaorana na ostrą skibę,czekamy na wiosnę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Witam
Patrzę na projekt ogrodu i widzę że został przez Ciebie mocno przemyślany .
Jest to projekt działki w 100 % użytkowej.
Szklarnia oparta o ścianę budynku jest od strony północnej ocieplona i doświetlona od strony południowej i zachodniej ?czyli dobrze.
obok jest zadaszony taras ? też miejsce praktyczne.
Grill jest nieco oddalony od miejsc wypoczynkowych ,ale można mieć tu wędzarnie a gril np. na kółkach a kiedy byłby potrzebny blisko kąta wypoczynkowego wystarczy go przeciągnąć
Natomiast drugi taras jest w sadzie i w bliskości warzywnika ,uroda drzew i uroda niektórych warzyw ,odciągnie uwagę od pustych miejsc po zbiorach
Potrzebne będzie miejsce do przechowywania warzyw ,owoców, i piwniczka do przechowywania wina własnej produkcji
Życzę powodzenia w realizacji marzeń
Pozdrawiam Elżbieta
Patrzę na projekt ogrodu i widzę że został przez Ciebie mocno przemyślany .
Jest to projekt działki w 100 % użytkowej.
Szklarnia oparta o ścianę budynku jest od strony północnej ocieplona i doświetlona od strony południowej i zachodniej ?czyli dobrze.
obok jest zadaszony taras ? też miejsce praktyczne.
Grill jest nieco oddalony od miejsc wypoczynkowych ,ale można mieć tu wędzarnie a gril np. na kółkach a kiedy byłby potrzebny blisko kąta wypoczynkowego wystarczy go przeciągnąć
Natomiast drugi taras jest w sadzie i w bliskości warzywnika ,uroda drzew i uroda niektórych warzyw ,odciągnie uwagę od pustych miejsc po zbiorach
Potrzebne będzie miejsce do przechowywania warzyw ,owoców, i piwniczka do przechowywania wina własnej produkcji
Życzę powodzenia w realizacji marzeń
Pozdrawiam Elżbieta
Projekt wymarzonego ogrodu, pomożecie?
Witam wszystkich zakładam ten wątek gdyż chciałbym z jednej strony bardzo dobrze przygotować się do jego zaprojektowania
a z drugiej strony chciałbym aby powstał także przy waszym udziale. Poniżej w linkach zamieszczam dwie fotki stanu obecnego z prośbą o pomoc i sugesie w jego zagospodarowaniu. Jak widać trawka już jest -)) Przedmiotem projektu jest ta lewa połowa budynku (trawnik)
Jeżeli chodzi i założenia i trend to mam w zamyśle podejście nowoczesne jak chyba wiekszość przy nie zadużych możliwościach finansowych
połówka bliźniaka którą widzicie jeszcze nie wykończone balkony a górna cześć nie obłożona drewnem w połaciach szarej powierzni
Dzięki wszystkich za czynny udział....
http://static.pokazywarka.pl/i/2943693/ ... -12-00.jpg
a z drugiej strony chciałbym aby powstał także przy waszym udziale. Poniżej w linkach zamieszczam dwie fotki stanu obecnego z prośbą o pomoc i sugesie w jego zagospodarowaniu. Jak widać trawka już jest -)) Przedmiotem projektu jest ta lewa połowa budynku (trawnik)
Jeżeli chodzi i założenia i trend to mam w zamyśle podejście nowoczesne jak chyba wiekszość przy nie zadużych możliwościach finansowych
połówka bliźniaka którą widzicie jeszcze nie wykończone balkony a górna cześć nie obłożona drewnem w połaciach szarej powierzni
Dzięki wszystkich za czynny udział....
http://static.pokazywarka.pl/i/2943693/ ... -12-00.jpg
Re: zaczynam projektować wymarzony ogród pomożecie?
I jak, ktoś z Was ma pomysły?