Kilka tygodni temu w płaskiej misie ze skrytokwiatami wyrosło mi kilkanaście małych paprotek, na pewno dwóch gatunków pytanie pozostaje jakich gatunków. Na paprotnikach znam się średnio, moją specjalnością są rośliny cebulowe. Dlatego też proszę o pomoc w rozpoznaniu roślin. Dodam jeszcze że w domu mam tylko jedną paproć, Davalie ale to na 100% nie są jej siewki.
Moim zdanie pierwsza to flebodium złociste (bo takie posiadam ), moje liście też na początku takie były. Dopiero póżniej liście stawały się palczaste. Co do drugiej - nie wiem co to za paproć.
jest jeszcze możliwość, że to paproć dość spora , tylko potraktowana przez Holendrów środkiem skarlającym - a jeśli tak, to za rok zacznie rosnąc we właściwym rozmiarze ;)
Rośnie sobie taka bezimienna paproć (przepraszam za jakość zdjęcia, robione komórką, a nie mam teraz możliwości zrobienia dobrej fotki). Może uda się oznaczyć
Strzelam - jakiś gatunek z rodzaju Phlebodium? Jest podobna do Phlebodium aureum, jednak ten gatunek posiada ,,kosmate" kłącza, ta natomiast ma je gładkie.
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
Mam do rozpoznania kupioną paprotkę, bo chwyciłam doniczkę i byłam pewna, że ma etykietkę, a akurat wzięłam bez. Zdjęcie kiepskie, ale może wystarczy do identyfikacji:
W związku z tym, że nikt w moim wątku nie rozpoznał odmiany mojej paproci chciałabym tutaj o to zapytać. Paproć jest już olbrzymem (gdy pędy uzyskały długość 1,5m musiałam je podciąć, bo zaczęły się kłaść na podłodze). Zdjęcie poniżej.
Przed chwilą natknęłam się na taki opis Nephrolepis biserrata Macho: "cechuje się otwartym pokrojem wzrostu, ma bardzo szerokie, skórzaste liście, listki dochodzą do 2 cm długości". Liście mojej po osiągnięciu 1,5m długości musiałam uciąć bo kładły się już na podłodze. Listki natomiast nie mają 2 cm ale dochodzą aż do 8cm długości. Poradźcie coś bo nadal nie wiem jakiej odmiany jest moja paproć...