Mięsko bez pieczenia
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
- Zyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2939
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam Katarzyno
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc jak wypróbuję ten przepis z mięsem - dam znać.
Pozdrawiam
Re: Mięsko bez pieczenia
Naprawde świetny przepis !!!
Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad
W najbliższym tygodniu na pewno zrobie
Może macie zdjęcia jak to wygląda ???
Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść.
Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są
Właśnie szukałam coś mięsnego zdrowego i bez konserwantów,
a do tego może być na kanapke jak i na obiad
W najbliższym tygodniu na pewno zrobie
Może macie zdjęcia jak to wygląda ???
Ahaaa myślałam też nad tą drugą wersją - gotowanie w folii, ale mam obawe skąd ją wziąść.
Pozdrawiam i myśle, że zdam jeszcze relacje z moich gotowań, choć wszystkie opinie są
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Mięsko bez pieczenia
Zrobiłam kilogramową karkówkę wg przepisu założycielki tego tematu,
Pycha
Ja dodatkowo dodałam 3 suszone papryczki peperoni, które przywiozłam we wrześniu z Krety
Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.
Szybkie proste smaczne i zdrowe
POLECAM
Pycha
Ja dodatkowo dodałam 3 suszone papryczki peperoni, które przywiozłam we wrześniu z Krety
Z części wywaru dziś zrobiłam zupe fasolową,
a z reszty zrobie sos do mięska na obiadek.
Szybkie proste smaczne i zdrowe
POLECAM
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Re: Mięsko bez pieczenia
Dla lubiących eksperymentować znalazłam taki przepis:
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Kaju !
Kilka razy w roku odbija mi i jak mam wenę zostaje kucharzem domowym.
Jaki eksperyment ?
Na wsi, na wschodzie polski, gdzie jeszcze biją świnie sposób jest znany.
Problemem w mieście, w kuchni w blokach jest specyficzna nutka zapachowa i brak przewiewu. Pomimo dodania przypraw, zapach jest. Najlepsza taka szynka powstaje po natarciu wyłącznie solą, pieprzem i jałowcem, albo tylko solą, jeżeli mięso jest z prawdziwej świnki, a nie takiej hodowanej w fabryce mięsa.
Fajnym miejscem do suszenia jest "grudniowy balkon". Trzeba tylko pamiętać o deszczu.
Soli należy dać około 10 dkg na kilogram mięsa. Dobrej, żadnej uszlachetnianej, czy z innymi dodatkami.
W czasie przechowywania w lodówce to białe które wycieknie należny jak najczęściej wylewać i naczynie wycierać do sucha ręcznikiem jednorazowym. Nie wolno myć !
Chyba wszystko.
Pozdrawiam.
Kilka razy w roku odbija mi i jak mam wenę zostaje kucharzem domowym.
Jaki eksperyment ?
Na wsi, na wschodzie polski, gdzie jeszcze biją świnie sposób jest znany.
Problemem w mieście, w kuchni w blokach jest specyficzna nutka zapachowa i brak przewiewu. Pomimo dodania przypraw, zapach jest. Najlepsza taka szynka powstaje po natarciu wyłącznie solą, pieprzem i jałowcem, albo tylko solą, jeżeli mięso jest z prawdziwej świnki, a nie takiej hodowanej w fabryce mięsa.
Fajnym miejscem do suszenia jest "grudniowy balkon". Trzeba tylko pamiętać o deszczu.
Soli należy dać około 10 dkg na kilogram mięsa. Dobrej, żadnej uszlachetnianej, czy z innymi dodatkami.
W czasie przechowywania w lodówce to białe które wycieknie należny jak najczęściej wylewać i naczynie wycierać do sucha ręcznikiem jednorazowym. Nie wolno myć !
Chyba wszystko.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.