Picea glauca "Conica - co to za robal?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
drmalwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2009, o 12:43

Picea glauca "Conica - co to za robal?

Post »

Witam,
mam spore problemy ze swoją picea. Stoi ona na balkonie w doniczce i od jakiegoś czasu zaczęła tracić igły po jednej stronie. Nie zastanawiając się dłużej, przesadziłam ją. To co znalazłam w ziemi przeraziło mnie. W doniczce było pełno dżdżownic - naliczyłam ich około 30-40 sztuk, które skrzętnie wcinały mi korzonki:
Obrazek. Wcześniej na powierzchni ziemi ubiłam jakiegoś robala - dość zwinnego i szybkiego, który wyglądem przypominał szczypawkę. Zdjęcia tego okazu niestety nie posiadam. Był to pojedynczy przypadek.

Opłukałam więc bardzo dokładnie korzenie i czyściłam pędzelkiem delikatnie korzenie, wyzbywając się jednocześnie wszystkich glizd. Zrobiłam drenaż w doniczce za pomocą grysu, wsypałam świeżą ziemię do iglaków i miałam nadzieje na koniec przygód. Na zimę podsypałam jeszcze iglaka korą.

Długo szczęście nie trwało - na korze, którą podsypałam drzewko pojawiły się ślady jakby śluzu/żywicy. Pojawiło się multum białych pajączków. Z tym jednak też sobie (a przynajmniej tak myślałam) poradziłam. Usunęłam całą "mokrą" korę i ubijałam małe pajączki. Niedługo jednak po tym na drzewku pojawiły się większe okazy, które wyglądają tak:

Obrazek
Obrazek
Dookoła doniczki rozprzestrzeniają się również małe, zielone robaczki, których zdjęcia aktualnie nie mam. Podejrzewam, że może to być zielona mszyca. Skąd jednak o tej porze roku żyjąca mszyca?

Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem już sama czy drzewko warte jest ratowania. Zaznaczę jeszcze, że nigdy nie było traktowane żadnymi środkami chemicznymi.

pozdrawiam

Malwina
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Picea alba "Conica - co to za robal?

Post »

z tego co mi wiadomo, glizdy :?: - myślę, że raczej glisty - są pasożytami zwierząt i ludzi :wink:
w doniczce mogły być dżdżownice, które żywią się szczątkami organicznymi pobieranymi z gleby

gdzie ten świerk stoi :?:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

a, teraz się doczytałam, że na balkonie, od której strony opadają igły nawietrznej czy zawietrznej ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te, jak piszesz, glizdy :lol: mogły by sobie żyć...
Natomiast jak szybciutko nie wytłuczesz tych paru tysięcy mszyc- to i nie bedzie czego ratować.
Chociaż pewno dziś umarzły :wink:

Aha... Picea glauca
drmalwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobrze... dżdżownice - przepraszam ze błąd. Nie uważam jednak, że były one w jakikolwiek sposób pożyteczne. Przed przesadzeniem rośliny - prócz tego, że iglakowi usychała jedna strona, przestał on rosnąć. Nie wypuszczał również żadnych nowych igieł.

W odpowiedzi na pytania: Roślina stoi od strony nawietrznej. Nie wiem natomiast czym zwalczać te szkodniki.
pozdrawiam

Malwina Kowalew
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Re: Picea glauca "Conica - co to za robal?

Post »

Cóż... pytasz jaki robal.
Napisałem.
A o zwalczaniu mszyc na wszelakim zielu było tu napisane parę stron...
A mnie się nie chce szukać :D
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

drmalwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Oj - widzę, że ktoś niedokładnie doczytał mojego posta...
Mszyce mszycami - myślę, że wątek jest dość wyczerpany na forum. Chodzi mi jednak o tego czarnego robala, którego zdjęcia zamieściłam. Ktoś ma pomysł co to może być?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mszyce....
drmalwa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No dobrze ,dziękuję zatem za pomoc. Po prostu wydawało mi się to za duże na mszyce.

pozdrawiam

Malwina
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”