Ligustr - choroby i szkodniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2007, o 14:46
Problem z ligustrem- fioletowo-brunatne okragle plamy
masowo pojawily sie takie plamy, liscie zaczely zolknac i opadac w szybkim tempie
co robic? czy da sie jeszcze uratowac zywoplot - niektore rosliny stracily prawie cale liscie:/
prosze o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Prosze uprzejmie poprawić ten post,dziękuję
KaRo
co robic? czy da sie jeszcze uratowac zywoplot - niektore rosliny stracily prawie cale liscie:/
prosze o pomoc i z góry dziękuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Prosze uprzejmie poprawić ten post,dziękuję
KaRo
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bez zdjęć trudno ocenić. Sprawdź czy nie masz robactwa. Jak nie to wykonaj oprysk Topsinem.
Zobacz tu jest zdjęcie zaatakowanego ligustra przez plamistość liści http://www.target.com.pl/katalog/choroby/39.html
Zobacz tu jest zdjęcie zaatakowanego ligustra przez plamistość liści http://www.target.com.pl/katalog/choroby/39.html
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ligustr - choroby i szkodniki
Witam serdecznie
proszę o pomoc ! nie mam pojęcia co się dzieje z moim ligustrem.
posadziłem go wiosną br. do niedawna wszystko było ok - na 1000 sadzonek nie przyjęły się 3 szt.
posadzony na glebie piaszczystej.
od ok tygodnia objawy brązowienia liści - potem usychają - nie widać szkodników. objawy występują niezależnie od stanowiska (w słońcu / cieniu)
proszę o pomoc !
z góry dziękuję
Darek
proszę o pomoc ! nie mam pojęcia co się dzieje z moim ligustrem.
posadziłem go wiosną br. do niedawna wszystko było ok - na 1000 sadzonek nie przyjęły się 3 szt.
posadzony na glebie piaszczystej.
od ok tygodnia objawy brązowienia liści - potem usychają - nie widać szkodników. objawy występują niezależnie od stanowiska (w słońcu / cieniu)
proszę o pomoc !
z góry dziękuję
Darek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2007, o 15:29
- Kontakt:
Coś zjada ligustra
Jak w temacie - proszę o pomoc, co to może być i czym spryskać. Na liściach NIE WIDZĘ żadnych "mieszkańców". Jak wróciłem z dwutygodniowego urlopu zastałem wszystkie krzaczki wygryzione we wzorek, jak na zdjęciach.
-marcinek-
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie wzorki jak na znaczkach pocztowych "wyrabia" opuchlak.
To paskudztwo żeruje nocą, więc ciężko jest go zobaczyć, ale jak się poświęcisz i poszukasz późnym wieczorem, powinieneś zobaczyć - tym samym upewnisz się, że to to paskudztwo. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "opuchlaki" to wyskoczą wątki w których o nich piszą inni forumowicze i sposoby walki z nimi.
Ja w tym roku zastosowałam Larvanem, ale czy zadziałał zobaczę wiosną Na razie na młodych lisciach mam mniej "wzorków ze znaczków".
To paskudztwo żeruje nocą, więc ciężko jest go zobaczyć, ale jak się poświęcisz i poszukasz późnym wieczorem, powinieneś zobaczyć - tym samym upewnisz się, że to to paskudztwo. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę "opuchlaki" to wyskoczą wątki w których o nich piszą inni forumowicze i sposoby walki z nimi.
Ja w tym roku zastosowałam Larvanem, ale czy zadziałał zobaczę wiosną Na razie na młodych lisciach mam mniej "wzorków ze znaczków".
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ligustr - choroby i szkodniki
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Re: Ligustr - choroby i szkodniki
U mnie też jest jakiś szkodnik ale chyba nikt nie wie co to za paskudztwo
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=58469
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=58469