Czas podsumować dwa sezony w ogrodzie. Tytuł wątku sugerował chaos w ogrodzie, ale jeszcze większy był w mojej głowie. Teraz już wiadomo, że z chaosu powstał ogród, jeszcze daleki od doskonałości, ale już zasługujący na miano ogrodu, a w głowie ? też już lepiej. Przede wszystkim zdobyłam trochę wiedzy praktycznej, sięgnęłam po ksiązki i czasopisma, otrzymałam mnóstwo wskazówek i podpowiedzi. No i bardzo dużo roślin. Wielką pomocą w urządzaniu ogrodu były wizyty w zaprzyjaźnionych ogrodach formowych. Przekonałam się, że wszyscy mamy podobne problemy, że choroby i szkodniki nie są wyłącznie w moim ogrodzie, w innych również, a mimo to, ogrody zachwycają, a ich właściciele nie rozpaczają. Dzięki rozmowom na forum zrozumiałam, że nie musze się każdej rośliny, która mi się spodoba i nie każda u mnie będzie chciała rosnąć. Może to dziwne, ale dość długo musiałam ?dojrzewa?, żeby to zrozumieć.
Jednak najcenniejsze są znajomości forumowe. Dzięki FO poznałam mnóstwo wspaniałych ludzi, wielu z nich osobiście, z wieloma utrzymuję stały kontakt.
Myślę, że czas zamknąć ten wątek fotkami zimowymi w świątecznym nastroju.
Wczoraj jeszcze tak było, dzisiaj deszcz leje od rana.
Za chwilę święta, więc z tej okazji życzę wszystkim forumowiczom pięknych Świąt, pełnych ciepła i miłości, aby świąteczna radość i spokój towarzyszyły przez kolejny rok. W Nowym Roku życzę spełnienia zamierzeń i planów, zarówno osobistych, jak i zawodowych oraz ogrodowych.
![serduszko ;:167](./images/smiles/heart.gif)