Fgora - moje kwiatki cz.1
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fgora - moje kwiatki cz.1
witam
przyszła na mnie kolej żeby pokazać kwiatki w ogródku .... więc prosze:
huśtawki i klomb od strony wschodniej:
to miejsce możnaby uznać za centrum mogego ogrodu, jest to niewielka rabatka pomiędzy domem a garażem, z której co roku coś jest wykopywane
dzieje sie tak gdyż co roku każda roślinka urośnie i robi się ciasno...na początku były to dwa jałowce, świerk, kalina, dwie kosodrzewiny, płomyki skrzydlate, goździki, irysy i trzmielina...tak wiem....duużo tego i gdy się rozrosło irysy wyrzuciłem bo niezbyt ładne się zrobiły, jednego jałowca, trzmielinę i świerk przesadziłem i teraz jest tak i raczej się niewiele zmieni na wiosnę
jałowiec wylądował pod takim drzewkiem które podobno nazywa się śliwa purpurolistna :
a świerk i trzmielina na nowym klombie przed domem, który na wiosnę dokończę gdyż zabrakło mi czasu w zeszłym roku
mam jeszcze kilka klombów, których fotki wstawię następnym razem
P.S.: zdjęcia są ze stycznia 2011 roku ....wiem że nie powinienem ich wymieniać na nowe, ale mam nowy aparat i nie mogłem się oprzeć nowym zdjęciom, poza tym poprzednie mi się niezbyt podobały... są tu troche nowsze nasadzenia ale myślę, że nikt nic nie będzie miał przeciwko :P :P
przyszła na mnie kolej żeby pokazać kwiatki w ogródku .... więc prosze:
huśtawki i klomb od strony wschodniej:
to miejsce możnaby uznać za centrum mogego ogrodu, jest to niewielka rabatka pomiędzy domem a garażem, z której co roku coś jest wykopywane
dzieje sie tak gdyż co roku każda roślinka urośnie i robi się ciasno...na początku były to dwa jałowce, świerk, kalina, dwie kosodrzewiny, płomyki skrzydlate, goździki, irysy i trzmielina...tak wiem....duużo tego i gdy się rozrosło irysy wyrzuciłem bo niezbyt ładne się zrobiły, jednego jałowca, trzmielinę i świerk przesadziłem i teraz jest tak i raczej się niewiele zmieni na wiosnę
jałowiec wylądował pod takim drzewkiem które podobno nazywa się śliwa purpurolistna :
a świerk i trzmielina na nowym klombie przed domem, który na wiosnę dokończę gdyż zabrakło mi czasu w zeszłym roku
mam jeszcze kilka klombów, których fotki wstawię następnym razem
P.S.: zdjęcia są ze stycznia 2011 roku ....wiem że nie powinienem ich wymieniać na nowe, ale mam nowy aparat i nie mogłem się oprzeć nowym zdjęciom, poza tym poprzednie mi się niezbyt podobały... są tu troche nowsze nasadzenia ale myślę, że nikt nic nie będzie miał przeciwko :P :P
Pozdrawiam Filip
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fgora - moje kwiatki cz.1
Witaj fgora powiedz coś więcej o swoim ogrodzie , jaki duży , czy rosną tam jakieś kwiaty .
Kiedy zastał założony ?
Kiedy zastał założony ?
- fgora
- 200p
kwiatków nie widać ale jest ich dużo ... zapewniam, a na wiosnę będzie więcej .....
ogród mam już od 6 lat ale dopiero od 2 go urządzam .... wcześniej jeszcze się tym nie interesowałem
powierzchnia to ok. 1200 m2; gleba wilgotna, lekko kwaśna, gliniasta.....
ogród mam już od 6 lat ale dopiero od 2 go urządzam .... wcześniej jeszcze się tym nie interesowałem
powierzchnia to ok. 1200 m2; gleba wilgotna, lekko kwaśna, gliniasta.....
Pozdrawiam Filip
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Witaj Fgoro,od 2 lat urządzasz swój ogródek,to bardzo dobrze ,że zalogowałaś sie na forum,poznasz tutaj tyle kwiatów ,że za niedługo miejsca Ci zabraknie ... Prawie wszyscy narzekamy na brak miejsca do sadzenia,a gatunków ,odmian nieskończenie wiele... Czy brałaś pod uwagę róże do obsadzenia swoich gustownych iglaczków Bardzo ładnie by wyglądały na ich tle
Pozdrowionka
Pozdrowionka
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Fgora witam serdecznie na naszym sympatycznym i przyjaznym Forum
Już nie mogę doczekać się zdjęć Twojego ogrodu z wiosennymi i letniki kwiatuszkami
Już nie mogę doczekać się zdjęć Twojego ogrodu z wiosennymi i letniki kwiatuszkami
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witamy serdecznie Czekamy na dalsze fotki
- fgora
- 200p
niestety nie ..... bo nie mam zbytnio czasu zeby sie nimi zajmowac....ale postaram się coś zrobić ...Alionuszka pisze:Witaj Fgoro,od 2 lat urządzasz swój ogródek,to bardzo dobrze ,że zalogowałaś sie na forum,poznasz tutaj tyle kwiatów ,że za niedługo miejsca Ci zabraknie ... Prawie wszyscy narzekamy na brak miejsca do sadzenia,a gatunków ,odmian nieskończenie wiele... Czy brałaś pod uwagę róże do obsadzenia swoich gustownych iglaczków Bardzo ładnie by wyglądały na ich tle
Pozdrowionka
Pozdrawiam Filip
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Fgoro.
Miło, że zdecydowałeś się dołączyć do nas i będziemy z zaciekawieniem oglądać Twoje poczynania w ogrodzie. Nie zrozum mnie źle nie chciałbym Cię urazić. Forum to istnieje by wzajemnie sobie pomagać, doradzać. Każdy z nas początkowo popełnia błędy, mnie też to nie ominęło. Oglądając tych kilka ujęć z Twojego ogrodu uważam,że iglaki posadziłeś zbyt gęsto. Wyobraś sobie jak będą wyglądały za kilka lat i czy będą nadawały się do przesadzenia a przcież szkoda wyciąć i wyrzucić. Zima to dobry czas na zaplanowanie, przemyślenie wiosennych czy późniejszych nasadzeń a odrobina wyoraźni i śmiałe pytania do już bardziej zaawansowanych forumowiczów na pewno będą pomocne.
Miło, że zdecydowałeś się dołączyć do nas i będziemy z zaciekawieniem oglądać Twoje poczynania w ogrodzie. Nie zrozum mnie źle nie chciałbym Cię urazić. Forum to istnieje by wzajemnie sobie pomagać, doradzać. Każdy z nas początkowo popełnia błędy, mnie też to nie ominęło. Oglądając tych kilka ujęć z Twojego ogrodu uważam,że iglaki posadziłeś zbyt gęsto. Wyobraś sobie jak będą wyglądały za kilka lat i czy będą nadawały się do przesadzenia a przcież szkoda wyciąć i wyrzucić. Zima to dobry czas na zaplanowanie, przemyślenie wiosennych czy późniejszych nasadzeń a odrobina wyoraźni i śmiałe pytania do już bardziej zaawansowanych forumowiczów na pewno będą pomocne.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- fgora
- 200p
oto dalsza część fotek :
planowany już od początku ogrodu, nareszcie dokończony w tym roku żywopłot z tuji szmaragdowej
a oto narożnik, klomb przy ogrodzeniu który ściągnęłem z pewnej stronki którą na pewno podam jak tyko znajde jej adres
planowany już od początku ogrodu, nareszcie dokończony w tym roku żywopłot z tuji szmaragdowej
a oto narożnik, klomb przy ogrodzeniu który ściągnęłem z pewnej stronki którą na pewno podam jak tyko znajde jej adres
Pozdrawiam Filip
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Widać ,że lubisz drzewa i krzewy iglaste .A co poza tym .
Gdzie się podziewałeś przez ponad rok .
Może masz jakieś fotki z tego okresu .
Gdzie się podziewałeś przez ponad rok .
Może masz jakieś fotki z tego okresu .
- fgora
- 200p
owszem, lubię drzewa i krzewy iglaste, gdyż nie są kłopotliwe w uprawie...ale nie martw się ...kwiatki też mam :P
...pytasz czemu mnie nie było.....pewnie dla tego że calkowicie zapomniałem o tym wątku ale postaram się nadrobnić zaległości
na razie nigdzie nie mogę znaleźć żadnych fotek ale jak znajde to od razu wstawię
...pytasz czemu mnie nie było.....pewnie dla tego że calkowicie zapomniałem o tym wątku ale postaram się nadrobnić zaległości
na razie nigdzie nie mogę znaleźć żadnych fotek ale jak znajde to od razu wstawię
Pozdrawiam Filip
- fgora
- 200p
a oto stronka, moja inspiracja do tworzenia http://www.mogrodnik.pl/
Pozdrawiam Filip
- fgora
- 200p
....naszła mnie ochota na nowe fotki :
sopelki:
a tu trochę krzaczków pod śniegiem... na początek sosenki...pospolite..
...i himalajskie...
...następnie derenie...
... irgi i kawałek brzozy..
...potem kosodrzewina...
...bukszpan...
i kolejne irgi, tym razem na 2 zdjęciu z żywotnikowcem japońskim...
...lawędy...
...berberys i jałowce pod białym puchem...
...od góry, czarne sosny i moje małe wrzosowisko(tutaj są tylko 2 wrzosy ale mam ich więcej), następnie klon palmowy "atropurpureum" i na końcu trzmielina... :P
sopelki:
a tu trochę krzaczków pod śniegiem... na początek sosenki...pospolite..
...i himalajskie...
...następnie derenie...
... irgi i kawałek brzozy..
...potem kosodrzewina...
...bukszpan...
i kolejne irgi, tym razem na 2 zdjęciu z żywotnikowcem japońskim...
...lawędy...
...berberys i jałowce pod białym puchem...
...od góry, czarne sosny i moje małe wrzosowisko(tutaj są tylko 2 wrzosy ale mam ich więcej), następnie klon palmowy "atropurpureum" i na końcu trzmielina... :P
Pozdrawiam Filip