Kocimiętka
Kocimiętka
Mam ładną odmianę kocimiętki, kiedyś kupiłam w OBI, ale niestety pochodzi od Nepeta cataria i przyciaga koty.W gruncie pomimo obstawiania 'barykadami' nie miała szans.W zeszłym roku posadziłam w dużej donicy, chowałam na noc (wtedy najwięcej kotów grasuje), ale teraz nawet ta metoda zawiodła, wystarczy, że krótko nikogo nie ma w domu .Może ma ktoś jakiś pomysł, sposób pozdrawiam
- pelagia72
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co za zbóje z tych kocurków!
Moja kocimiętka jakoś się uchowała,kiedyś miałam ten problem z aksamitkami i z koroną cesarską.
W tym roku ogrodziłam szachownice ścisłą palisada z patyków i na razie jest spokój.
Może swoją kocimiętkę posadż w wiszącym koszyku, albo postaw donicę na jakimś podwyższeniu ?
pozdrawiam. 8)
Moja kocimiętka jakoś się uchowała,kiedyś miałam ten problem z aksamitkami i z koroną cesarską.
W tym roku ogrodziłam szachownice ścisłą palisada z patyków i na razie jest spokój.
Może swoją kocimiętkę posadż w wiszącym koszyku, albo postaw donicę na jakimś podwyższeniu ?
pozdrawiam. 8)
Koty nie interesują się Nepeta mussini i jej pochodnych, tylko ,że ona jest mniej ozdobna od cataria, faassenii i wytwarza nasiona, sama się rozsiewa.Bardziej ozdobne nie wytwarzają nasion, ale mają jakieś kocie feromony Myślałam już o wiszącej doniczce, ale nie mieści mi się bryła korzeniowa do wiszącej doniczki , a ładnie wygląda tylko w większej kępie.Może dać donicę na drewniany pieniek , ale kot się wdrapie po nim i położy do tej donicy
Re: Kocimiętka
Mam problem z moją kocimiętką, podsadziłam nią w tym roku róże i nie kwitnie, a właściwie ma pojedyncze kwiatki. Krzaczki są niezbyt wysokie. Wody ma dość, nawieziona jest.
Jak myślicie, czy to kwestia tego, że jest jeszcze młoda?
Jak myślicie, czy to kwestia tego, że jest jeszcze młoda?
No moja to biedulka w porównaniu z Twoją,
Maksymalnie 25 cm wzwyż i tyleż na boki.
Ale dam jej szansę jeszcze w przyszłym roku.
Maksymalnie 25 cm wzwyż i tyleż na boki.
Ale dam jej szansę jeszcze w przyszłym roku.
Boniczko są różne gatunki i odmiany kocimiętki.Niektóre nie są zbyt ozdobne z kwiatków, szczególnie spośród gatunków rozmnażanych z nasion.Wyselekcjonowane odmiany obficiej kwitnące są rozmnażane wegetatywnie poprzez sadzonkowanie lub podział
Kocimiętki lubią też lekkie gleby i silnie nasłonecznione, otwarte stanowiska.'Przyduszone' innymi roślinami w zagęszczeniu kwitną słabiej.
Kocimiętki lubią też lekkie gleby i silnie nasłonecznione, otwarte stanowiska.'Przyduszone' innymi roślinami w zagęszczeniu kwitną słabiej.
Wszystkie kupione były w porządnej, specjalistycznej szkółce
Spełniają też wymóg silnego nasłonecznienia, z jednej strony osłonięte są tujami, w odległości około 3 metrów.
Tzn. rośnie to tak, z przedu kocimętka, róże - przerwa - i tuje.
Zagłuszone też nie są, gleba jest ok, wymieniałam im przed wsadzeniem.
Nie są też chore, żadnego świństwa nanich nie widziałam.
Może po prostu pech.
Spełniają też wymóg silnego nasłonecznienia, z jednej strony osłonięte są tujami, w odległości około 3 metrów.
Tzn. rośnie to tak, z przedu kocimętka, róże - przerwa - i tuje.
Zagłuszone też nie są, gleba jest ok, wymieniałam im przed wsadzeniem.
Nie są też chore, żadnego świństwa nanich nie widziałam.
Może po prostu pech.