Storczyki Agnieszki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Agnieszki
Ale dużo masz nowości. Ten z 30 kwiatami wspaniały. Ma nietypowy kolor i ten ostatni. Powodzenia przy ratowaniu chorego storczyka.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I jak tam "łatek" prezentuje się przy choince?
Oj Agnieszko, przewędrowałam zaledwie kilka stron i tylko wzdycham och.. i ach...
Zaciekawiło mnie, na którym ze zdjęć Twoja piękna Vanda ma rzeczywisty kolor ?
Falenopsisy, co jeden to piekniejszy - u jednego kolor, u innego powalająca ilość kwiatów, u ostatniego urocze łatki...
Nic tylko wzychać
A o cambrii juz nie wspomnę ! Za to gratuluję kwitnienia po 3 latach cierpliwej uprawy (a może niecierpliwej )
Zaciekawiło mnie, na którym ze zdjęć Twoja piękna Vanda ma rzeczywisty kolor ?
Falenopsisy, co jeden to piekniejszy - u jednego kolor, u innego powalająca ilość kwiatów, u ostatniego urocze łatki...
Nic tylko wzychać
A o cambrii juz nie wspomnę ! Za to gratuluję kwitnienia po 3 latach cierpliwej uprawy (a może niecierpliwej )
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Jestem zauroczona
Jak to robisz, że Twoje roślinki uginają się od ilości kwiatów? ;) Moje owszem - kwitną, ale to tylko kilka pączków...A u Ciebie cuda...
Jak to robisz, że Twoje roślinki uginają się od ilości kwiatów? ;) Moje owszem - kwitną, ale to tylko kilka pączków...A u Ciebie cuda...
- aogyy
- 100p
- Od: 30 wrz 2009, o 18:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Art, Szamanko dziękuję bardzo, jednak te obfite kwitnienia u Phal to niestety nie moja zasługa, to kwitnienia sklepowe. Dumna jestem natomiast z mojej Cambrii, że wreszcie zakwitła, ale to też tylko dzięki temu, że trafiłam na ta forum, bo tutaj właśnie dowiedziałam się, ża Cambrię dobrze jest latem wystawić na dwór no i wreszcie sie udało
A Vanda w rzeczywistości jest fioletowa, w białą kratkę, jednak za każym razem jest mi trudno uchwycić jej właściwy kolor
A Vanda w rzeczywistości jest fioletowa, w białą kratkę, jednak za każym razem jest mi trudno uchwycić jej właściwy kolor
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- aogyy
- 100p
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sobie tylko powzdycham och i ach są cudowne
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, ależ z Ciebie szczęściara, taki prezent zafundowały storczyki na święta
Agnieszo, no właśnie - miałam nadzieje, że to właśnie jest prawdziwy kolor Twojej Vandy.
Jest piękny O wiele bardziej mi się podoba niż wtedy, gdy wychodzi przekłamany niebieski kolor.
Oj będę tu zaglądać, bo i cambria przecudna. Mam do nich słabość
Jest piękny O wiele bardziej mi się podoba niż wtedy, gdy wychodzi przekłamany niebieski kolor.
Oj będę tu zaglądać, bo i cambria przecudna. Mam do nich słabość
Pozdrawiam, Joanna
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Vanda jest piękna i długo ci kwitnie. Moja kwitła ostatnio tylko miesiąc.
- aogyy
- 100p
Witam wszystkich bardzo serdecznie w Nowym Roku, krtóry niestety dla moich storczyków nie zaczął się dobrze W sumie siedmiu moim kwiatuszkom musiałam obciąć liście, lub usunąć chore ich części. Po przygodzie z Ciapkiem, który ciągle stoi odizolowany nie chciałam czekać , choć musze przyznać, że u każdego storczyka zmiany na liściach wyglądały nieco inaczej. Najbardziej oberwało się mojemu pierworodnemu, któremu obcięłam, aż 5 listków, ale zmiany były bardzo brzydkie, mokre, ciemniejące plamy.
Następny to miniaturka, straciła 1 listek, plamki były małe, czarne, suche. Reszta liści jest ok.
I różowy w kropeczki
Żółty promyczek, jemu też się oberwało, obciełam mu 5 listków, pozostały już tylko dwa, wszystkie zaatakowane listki miały dziwne kropeczki, które robiły się coraz bardziej brązowe.
Czy to jakaś epidemia?????
Na razie nie stosowałam żadnej chemii, jedynie citroseptem z wodą przemyłam listki i każdego z nich przelałam także wodą z citroseptem. Myślałam o topsinie ale teraz ciężko jest go zastosować w domu (myślę o skpryskaniu listków). Postanowiłam je także troszkeę przesuszyć, w środę minie dwa tygodnie od ostatniego moczenia, ale widzę po stanie korzeni, że nie mogę czekać dłużej, nie chcę im zaszkodzić przesuszając. Dodam także, że stan korzeni jest w najlepszym porząku, tylko 2 są w stanie spoczynku (miniaturka i różówe kropeczki), kolejne 3 wypuściły nowe pędy kwiatowe, pozostałe 2 obecnie kwitną.
Co radzicie dalej?
Następny to miniaturka, straciła 1 listek, plamki były małe, czarne, suche. Reszta liści jest ok.
I różowy w kropeczki
Żółty promyczek, jemu też się oberwało, obciełam mu 5 listków, pozostały już tylko dwa, wszystkie zaatakowane listki miały dziwne kropeczki, które robiły się coraz bardziej brązowe.
Czy to jakaś epidemia?????
Na razie nie stosowałam żadnej chemii, jedynie citroseptem z wodą przemyłam listki i każdego z nich przelałam także wodą z citroseptem. Myślałam o topsinie ale teraz ciężko jest go zastosować w domu (myślę o skpryskaniu listków). Postanowiłam je także troszkeę przesuszyć, w środę minie dwa tygodnie od ostatniego moczenia, ale widzę po stanie korzeni, że nie mogę czekać dłużej, nie chcę im zaszkodzić przesuszając. Dodam także, że stan korzeni jest w najlepszym porząku, tylko 2 są w stanie spoczynku (miniaturka i różówe kropeczki), kolejne 3 wypuściły nowe pędy kwiatowe, pozostałe 2 obecnie kwitną.
Co radzicie dalej?
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Paskudne plamy, ale chyba każdy ma co innego... Jeden z moich miał niedawno podobne plamki jak ten ostatni, ale tylko na spodzie liści. Dobrze, że ucięłaś te liścia. Teraz powinny być odizolowane i podlewane wodą z dodatkiem np. bioseptu. Nie wiadomo, co to jest, ale najgorzej wygląda ten pioerwszy z tymi rozpaćkanymi plamami.
- aogyy
- 100p
Dusiu, o ile wiem to biosept jest także środkiem na bazie wyciągu z grejpfruta, więc czy mogę używać citroseptu? I powinnam je moczyć czy tylko przelewać?
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki