Bez czarny( Sambucus )
- castleman
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2007, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czarny bez - cięcie
Dzięki wszystkim za porady
co do przyginania potwierdziły się moje przypuszczenia.
Wczesną wiosną zacznę przyginać. Może delikatnie, podkreślam delikatnie podetnę.
W tym roku nie ciąłem wiele, zobaczymy ile kwiatów będzie na wiosnę.
Pochwalę się że z zebranych wiosną kwiatów (ale nie na mojej działce) zrobiłem wino, które niedawno konsumowałem. Smak jak dla mnie super, myślę że w przyszłym roku pokuszę się pójść dalej i zrobię z kwiatów czb szampana
Mam nadzieję że będą to kwiaty z mojej działki.
co do przyginania potwierdziły się moje przypuszczenia.
Wczesną wiosną zacznę przyginać. Może delikatnie, podkreślam delikatnie podetnę.
W tym roku nie ciąłem wiele, zobaczymy ile kwiatów będzie na wiosnę.
Pochwalę się że z zebranych wiosną kwiatów (ale nie na mojej działce) zrobiłem wino, które niedawno konsumowałem. Smak jak dla mnie super, myślę że w przyszłym roku pokuszę się pójść dalej i zrobię z kwiatów czb szampana
Mam nadzieję że będą to kwiaty z mojej działki.
pozdrawia Castleman
mieszkam w lesie i koło mnie ronie dużo cz. bzu jest to generlnie chwast i można go podcinać jak sie chce
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
A ja właśnie stwierdziłem, że ten mój stary krzew mi się już nie podoba i sobie go przeszczepię Tylko pytanie, czy bez czarny jest podatny na kożuchówkę? Przeszczepiał już ktoś stare bzy?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A stare gałęzie są puste w środku
A nie łatwiej rozmnożyć z sadzonek? Toż to samo rośnie Byle wilgotno miało, to korzenie puszcza jak chwast
A nie łatwiej rozmnożyć z sadzonek? Toż to samo rośnie Byle wilgotno miało, to korzenie puszcza jak chwast
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Problemu z sadzonkami nie mam Po prostu mam stary krzew, dość spory i zastanawiam się, czy szybciej efekt uzyskam jak go przeszczepię, czy jak zacznę karczować i w to posadzę sadzonkę. Z karczowaniem bzu to jest katorga, bo odbija z byle czego, a w dodatku rośnie w płocie, więc wycinka będzie bardzo utrudniona. Innymi słowy tak źle i tak niedobrze. No nic, wezmę zetnę w kwietniu kilka konarów i zaszczepię. jak nie wyjdzie to trudno; odbije .
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na działce -w sadzie rośnie czarny bez jak szalony. Zachowuje się jak chwast. Co gorsza, ptaki zjadają owoce tego bzu i rozsiewają go W związku z tym, jeśli co roku nie powykopuję go lub nie powyrywam (czasem się nie daje - ma bardzo długie korzenie) to rozsiewa się go coraz więcej. Ten nie cięty (był taki okres, chyba kilkuletni) też kwitł i owocował
Generalnie nie lubię zapachu kwitnącego bzu - choć moja mama robi całkiem niezły syrop z niego. Z owoców, czasem ja robię soki i kiedyś dodałam go do wina gronowego - miało wspaniały kolor i fajny smak, ale tu na forum (tylko w innym wątku - o ziołach) wyczytałam niedawno, że w napojach alkoholowych jest trujący , więc już sama nie wiem. Może lepiej nie ryzykować, pozdrawiam :P
Generalnie nie lubię zapachu kwitnącego bzu - choć moja mama robi całkiem niezły syrop z niego. Z owoców, czasem ja robię soki i kiedyś dodałam go do wina gronowego - miało wspaniały kolor i fajny smak, ale tu na forum (tylko w innym wątku - o ziołach) wyczytałam niedawno, że w napojach alkoholowych jest trujący , więc już sama nie wiem. Może lepiej nie ryzykować, pozdrawiam :P
pozdrawiam Ewa
Bez czarny( Sambucus )
Witam wszystkich.
Jestem nowym uzytkownikiem i poczatkujacym ogrodnikiem wlasnego ogrodka. Mam problem z czarnym bzem. Jak zniszczyc juz bardzo duzy stary wyrosniety bez? On juz wyglada jak duze drzewo. Wykopanie nie wchodzi w gre. Czy mozna go skutecznie potraktowac randapem?
Jestem nowym uzytkownikiem i poczatkujacym ogrodnikiem wlasnego ogrodka. Mam problem z czarnym bzem. Jak zniszczyc juz bardzo duzy stary wyrosniety bez? On juz wyglada jak duze drzewo. Wykopanie nie wchodzi w gre. Czy mozna go skutecznie potraktowac randapem?
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Re: Czarny bez
Nie wolno usuwać tak starych krzewów bez pozwolenia. Także ich niszczenie chemiczne jest niezgodne z prawem.
No tak. Z tym, ze nie mieszkam w Polsce, jestem na stale poza granicami. A na miejsce tego czarnego bzu chce posadzic kilka innych ozdobnych krzewow i drzewko.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Popieram całym sercem pomysł zlikwidowania czarnego bzu, bo chyba nie ma takiej drugiej rośliny, która by we mnie wzbudzała równie nieprzyjazne uczucia, ale też musisz zorientować się, czy nie ma tam jakichś restrykcyjnych przepisów. Masz rację, wykopać tego diabelstwa nie da się. Na skraju działki wykiełkował mi kiedyś, po paru latach musiałam użyć solidnej piły. Podobno posmarowanie choćby jednego listka Randapem uśmierci.
Waleria
- malena100
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 01:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ataksa - jesteś właścicielem tej działki? Czy jest to ogródek działkowy?
Pozdrawiam
Madzia
Madzia
Tak, jestem wlascicielem tej dzialki. To znaczy domu mieszkalnego i ogrodu (placu). Nie ma tu az tak strasznych przepisow. Na dodatek zgloszona chec posadzenia drzewka w urzedzie dostaje sie drzewko czy krzew gratis.
Ogrod byl bardzo zaniedbany a tu dba sie o czystosc i wyglad ogrodu. Ten czarny bez psuje strasznie jego wyglad i uniemozliwia praktycznie poprawe jego estetyki. Nie wspomne juz o jego przykrym zapachu gdy kwitnie .
Ogrod byl bardzo zaniedbany a tu dba sie o czystosc i wyglad ogrodu. Ten czarny bez psuje strasznie jego wyglad i uniemozliwia praktycznie poprawe jego estetyki. Nie wspomne juz o jego przykrym zapachu gdy kwitnie .