hoja multiflora
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Być może ma za sucho dlatego marszczą się liście i opadają, daj zdjęcia a co do kwitnienia pewnie będzie miała teraz parę lat przestoju, zresztą po zmianie miejsca hoja bardzo często na któryś rok przestaje kwitnąć.Wioleta pisze:Ja mam inne pytanie dot. hoji. Dostałam niedawno dużą roślinę (carnosa) i ma jakby pomarszczone liście i niektóre (chyba stare) odpadają.Dlaczego tak się dzieje :?:I jeszcze jedno: była właścicielka po kwitnieniu obcinała jej kwiatostany, bo nie wiedziała, że nie wolno. Czy hoja jeszcze zakwitnie
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hoja multiflora.
![Obrazek](http://img137.imageshack.us/img137/1816/turcja416.jpg)
Nie znalazłam jej wątku i postanowiłam założyć.Wiem,że wiele osób ją ma w swojej kolekcji.
To pierwsza hoja,którą kupiłam zafascynowana jej kwiatami w "Kwietniku".U mnie rośnie trochę dziwnie,tzn.pęd długi zdrewniały i łysy.Tylko na szczycie pióropusz liści,spośród których wyrastają baldaszki kwiatowe.Jak wyrastają górne liście ( po 2) to od razu też maleńki baldaszek.Postanowiłam na wiosnę ją obciąć,może się rozgałęzi i będzie mieć bardziej krzaczastą formę.A górę spróbuje ukorzenić.Lubi mieć bardziej wilgotno,niż pozostałe hoje.
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Re: Hoja multiflora.
Śliczna jest Grażynko.
Podobnie jak Ciebie, zauroczyły Mnie jej kwiaty. Kupiłam taką malutką i nieukorzenioną roślinkę. Szybko puściła korzonki. Miała już dwa pędy kwiatowe, ale straciła je. Teraz już jest w ziemi i powoli rosną młode listki a pomiędzy maleńki pędzik. Mam nadzieję, że doczekam się kwitnienia. To Moja ulubienica wśród hoi. No może na równi z Liską.
Tak wyglądała po wsadzeniu, jeszcze ma pęd, ale wkrótce spadł. Potem wyczytałam, że nie powinnam wsadzać do ziemi tylko poczekać jak przekwitnie. Trudno, ma nowy. Oby nie zapeszyć.
![Obrazek](http://images50.fotosik.pl/243/baac0ebb60138006med.jpg)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
Podobnie jak Ciebie, zauroczyły Mnie jej kwiaty. Kupiłam taką malutką i nieukorzenioną roślinkę. Szybko puściła korzonki. Miała już dwa pędy kwiatowe, ale straciła je. Teraz już jest w ziemi i powoli rosną młode listki a pomiędzy maleńki pędzik. Mam nadzieję, że doczekam się kwitnienia. To Moja ulubienica wśród hoi. No może na równi z Liską.
Tak wyglądała po wsadzeniu, jeszcze ma pęd, ale wkrótce spadł. Potem wyczytałam, że nie powinnam wsadzać do ziemi tylko poczekać jak przekwitnie. Trudno, ma nowy. Oby nie zapeszyć.
![Obrazek](http://images45.fotosik.pl/243/d87c101340d4c5a2med.jpg)
![Obrazek](http://images50.fotosik.pl/243/baac0ebb60138006med.jpg)
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
-
Zobaczysz,jak szybko się pozbiera.Nie przejmuj się pędzikiem,jak sie wzmozni to i pędzik będzie.Ona lubi zraszanie.
- AGA Z
Już ma następny maleńki pędzik.
Zraszam ją często. Straszny z niej pijak.![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Zraszam ją często. Straszny z niej pijak.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
-
Czytałam,że ma pokrój krzaczasty,to moją obetnę.Jest długa i niemożebnie łysa.wyglada dziwacznie.Z moich obserwacji wynika,że chętnie rośnie.Moja zrzuciła na sylwestra pączki tuż,tuż przed rozkwitem z kilku pędzików.Przyczyną było najprawdopodobniej zbyt szeroko otwarte okno.
- AGA Z
Też czytałam, że ona z tych chętnych jest.
I nie da się jej prowadzić tak jak np. carnosę na jakimś pałąku. To taki krzaczek.
Podleję ja troszkę nawozem, może pogonię te pędy kwiatowe.
Tak zrobiłam z calicynią i już są pączusie.![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
I nie da się jej prowadzić tak jak np. carnosę na jakimś pałąku. To taki krzaczek.
Podleję ja troszkę nawozem, może pogonię te pędy kwiatowe.
Tak zrobiłam z calicynią i już są pączusie.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści