Lilie - uprawa Cz.1
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Witam...Zakupiłam około 40 szt cebul lilii. Jak myslicie jest jeszcze sens je sadzic teraz czy poczekaj na spokojnie do wiosny? Są to azjatki, orientalne, hybrydy...
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
Dorotko , posadź je , jak przyjdą mrozy - okryj.Ja nie ryzykowała bym przechowywania ich do wiosny.Lilie sadzi się jak najszybciej , bo nie mają łusek chroniących je przed wysychaniem...
Pozdrawiam,Małgorzata
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie cz.II
Oto moja Lilia Orientalna 'Tom Pouce':
Tyle wystarczy na początek.Nie zapomnij przy każdej posadzonej cebuli zapisać
nazwę odmiany.
nazwę odmiany.
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Mam lilię białą, którą moja mama nazywa lilią św. Józefa. Widziałam ją w dziecinstwie w ogródkach na wsi. Niestety, moja bardzo kiepsko wygląda, w tym roku nawet nie kwitła. Na zimę wypuszcza zielone młode liście, a ja nie wiem czy to normalne. Zupełnie nie wiem jak się nią opiekować, by się wzmocniła, kwitła i rozmnażała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
BynaLilia Św. Józefa to Lilia Candidum.Sadzimy jej cebule płytko, tak aby wierzchołek cebuli znajdował się nie głębiej niż 4 cm. Cebule sadzimy w drugiej połowie sierpnia.Stanowisko słoneczne.
To normalne ze wypuszcza jesienią zielone rozety liści.Jeśli przyjdą mrozy nasyp na te rozety suche liście dla ochrony.
Może być wiele czynników powodujących słabe rośnięcie.
- za głęboko posadzona
- kwaśny odczyn gleby
- za mokre stanowisko
- za dużo cienia.
W tej chwili jedno co możesz zrobić to podsypać wokół rozet trochę dolomitu i okryć jak przyjdą mrozy.
Jeśli w przyszłym sezonie nadal nie będzie kwitła i będzie słabo rosła to w sierpniu przesadż ją według zaleceń j.w.
Powodzenia Kaśka
To normalne ze wypuszcza jesienią zielone rozety liści.Jeśli przyjdą mrozy nasyp na te rozety suche liście dla ochrony.
Może być wiele czynników powodujących słabe rośnięcie.
- za głęboko posadzona
- kwaśny odczyn gleby
- za mokre stanowisko
- za dużo cienia.
W tej chwili jedno co możesz zrobić to podsypać wokół rozet trochę dolomitu i okryć jak przyjdą mrozy.
Jeśli w przyszłym sezonie nadal nie będzie kwitła i będzie słabo rosła to w sierpniu przesadż ją według zaleceń j.w.
Powodzenia Kaśka
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Do czynników powodujących słabe rośnięcie lilium candidum dodam jeszcze ślimaki.
Uwielbiają młode sierpniowe liście! (zresztą wiosenne też)
A na marginesie: jest to lilia bardzo kapryśna. Mam ją już łącznie ze 20 lat w dwóch ogródkach...
Czasami rośnie wspaniale i kwitnie cudownie, czasami ledwo wegetuje. Nie ma na nią reguły
Uwielbiają młode sierpniowe liście! (zresztą wiosenne też)
A na marginesie: jest to lilia bardzo kapryśna. Mam ją już łącznie ze 20 lat w dwóch ogródkach...
Czasami rośnie wspaniale i kwitnie cudownie, czasami ledwo wegetuje. Nie ma na nią reguły
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Dziękuję Kasi i Ani za odpowiedzi na temat lilii . Wydaje mi się , że swoje posadziłam zbyt głęboko. Zobaczę jak zachowają się w przyszłym roku, jeżeli nie zakwitną, to je przesadzę w inne miejsce. Pozdrawiam Grażyna.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Mam prośbę: czy ktoś mi może wytłumaczyć jakie są różnice w uprawie różnych Lilii: widziałam, że są AZJATYCKIE
ORIENTALNE TRĄBKOWE TYGRYSIE ... czym one się różnią? Jak się je zimuje? Niektóre w ziemi, inne trzeba wykopywać na zimę ... proszę o rozjaśnienie mojej (nie)wiedzy bo przymierzam się do posiadania tych pięknych kwiatów w moim ogrodzie A może jest już jakiś wątek na ten temat - to proszę o linka.
ORIENTALNE TRĄBKOWE TYGRYSIE ... czym one się różnią? Jak się je zimuje? Niektóre w ziemi, inne trzeba wykopywać na zimę ... proszę o rozjaśnienie mojej (nie)wiedzy bo przymierzam się do posiadania tych pięknych kwiatów w moim ogrodzie A może jest już jakiś wątek na ten temat - to proszę o linka.
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Lorrie po prostu przeczytaj ten wątek od początku.
Kaśka
Kaśka
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Gdzie kupujecie i jak wyglądają osłonki (koszyczki ) na cebule bo u mnie nornic ?
Jakiej to musi być wielkości ?
Pozdrawiam Marcin
Jakiej to musi być wielkości ?
Pozdrawiam Marcin
Koszyki 25 x 25 x 25 kupowałem w Trzebnicy,w firmie produkującej wyroby
z tworzyw sztucznych.Płaciłem ponad 1,50 zł za sztukę,ale to było parę lat temu.
z tworzyw sztucznych.Płaciłem ponad 1,50 zł za sztukę,ale to było parę lat temu.