Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zima a młode drzewka owocowe
Witajcie !
Czy znacie sposób wykorzystania - okrycia drzewa słomą po kombajnową. Starych dobrych snopków to w okolicy nie uświadczę.
Pozdrawiam.
Czy znacie sposób wykorzystania - okrycia drzewa słomą po kombajnową. Starych dobrych snopków to w okolicy nie uświadczę.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trochę więcej z tym roboty.Najlepiej jak jeden trzyma ,dokłada a drugi zawiązuje sznurkiem.
Ja ogacam gazetami,takimi na których jest mniej tej farby,szara gazeta z drukiem tylko.
O np:tygodniki regionalne.
Ja ogacam gazetami,takimi na których jest mniej tej farby,szara gazeta z drukiem tylko.
O np:tygodniki regionalne.

- krzysztofkhn
Witaj !
Ja robię to wyborczą i rzeczpospolitą. Wolałbym słomą.
Pozdrawiam.
Ja robię to wyborczą i rzeczpospolitą. Wolałbym słomą.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zamierzam użyć belowanej słomy do okrycia nowo posadzonych jabłonek. Słomę chcę owinąć z wierzchu cienką włókniną, ciekawe jak to się sprawdzi
Ponoć już niedługo zima więc trzeba będzie się powoli za to zabrać..

Ponoć już niedługo zima więc trzeba będzie się powoli za to zabrać..
Pozdrawiam, Maciek.
- krzysztofkhn
Maćku !
Czy już to kiedyś robiłeś ?
Kilka lat temu dostałem słomę od rolnika. Taką belowaną. Aby prawidłowo ogacić drzewko, trzeba było obwiązać je sznurkiem prawie jak szynkę. Piekielnie dużo roboty i kiepsko trzymało się drzewka.
Masz na to inny sposób ?
Pozdrawiam.
Czy już to kiedyś robiłeś ?
Kilka lat temu dostałem słomę od rolnika. Taką belowaną. Aby prawidłowo ogacić drzewko, trzeba było obwiązać je sznurkiem prawie jak szynkę. Piekielnie dużo roboty i kiepsko trzymało się drzewka.
Masz na to inny sposób ?
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Suppa
No w ten sposób jeszcze nie zabezpieczałem, dawniej owijałem drzewka papierem i gazetami.
Piszesz o sznurku - dlatego ja chce użyć włókniny [takiej do wiosennego przykrywania warzyw], tak powinno pójść łatwiej. Zresztą u mnie to tylko 4 drzewka, jak się nie uda to będą papierowe chochoły
Piszesz o sznurku - dlatego ja chce użyć włókniny [takiej do wiosennego przykrywania warzyw], tak powinno pójść łatwiej. Zresztą u mnie to tylko 4 drzewka, jak się nie uda to będą papierowe chochoły

Pozdrawiam, Maciek.
- krzysztofkhn
Witaj !
Ja mam do zabezpieczenia ze 20 sztuk . Ciężka robota jak jest zimno.
Pozdrawiam.
Ja mam do zabezpieczenia ze 20 sztuk . Ciężka robota jak jest zimno.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Właśnie tak ubrałam naszą magnolię (owocowe już nie potrzebują ubranek)
Słoma była w różnej długości kawałkach, jedne 50, inne 10 cm, do owinięcia drzewka potrzebne są ... cztery ręce!!! Dwie trzymają chochoła, a drugie dwie owijają go sznurkiem, czy włókniną i sznurkiem. To ostatnie wymagałoby już sześciu rąk, ale dysponowałam tylko dwiema parami i musiało się udać. Chochoł jest paskudny, słoma magnolii z butów wyłazi, ale to nie miało być arcydzieło, tylko osłona dla rośliny
A drzewkom owocowym dosypałam tylko nowej ściółki nad korzenie i sprawdziłam, czy siatki przeciw zającom trzymają się dobrze. I tyle. Mają już sobie dawać radę same, duże są, mają po cztery i dwa lata

Słoma była w różnej długości kawałkach, jedne 50, inne 10 cm, do owinięcia drzewka potrzebne są ... cztery ręce!!! Dwie trzymają chochoła, a drugie dwie owijają go sznurkiem, czy włókniną i sznurkiem. To ostatnie wymagałoby już sześciu rąk, ale dysponowałam tylko dwiema parami i musiało się udać. Chochoł jest paskudny, słoma magnolii z butów wyłazi, ale to nie miało być arcydzieło, tylko osłona dla rośliny

A drzewkom owocowym dosypałam tylko nowej ściółki nad korzenie i sprawdziłam, czy siatki przeciw zającom trzymają się dobrze. I tyle. Mają już sobie dawać radę same, duże są, mają po cztery i dwa lata

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Witam.
Do owijania drzewek słomą prasowaną wystarczą dwie sosoby.Nie przerażajcie się uciążliwością,nie straszcie trudnością.
Kiedyś przed prawdziwą zimą owijaliśmy z żoną młode śliwy,zrobiliśmy w jedną dniówkę koło 300 drzewek-słoma plus sznurek.
Do owijania drzewek słomą prasowaną wystarczą dwie sosoby.Nie przerażajcie się uciążliwością,nie straszcie trudnością.
Kiedyś przed prawdziwą zimą owijaliśmy z żoną młode śliwy,zrobiliśmy w jedną dniówkę koło 300 drzewek-słoma plus sznurek.
- Suppa
Witam.
Zapomniałem się pochwalić, tak prezentują się moje słomiasto-włókninowe chochoły:

Ten ostatni mi wyszedł trochę a-la bałwan
Sposób jest godny polecenia - sam owijałem drzewka bez niczyjej pomocy i w miarę szybko to poszło, do zamocowania używałem zwykłego zszywacza biurowego.
Zapomniałem się pochwalić, tak prezentują się moje słomiasto-włókninowe chochoły:

Ten ostatni mi wyszedł trochę a-la bałwan

Sposób jest godny polecenia - sam owijałem drzewka bez niczyjej pomocy i w miarę szybko to poszło, do zamocowania używałem zwykłego zszywacza biurowego.
Pozdrawiam, Maciek.
- Suppa
No nie wiem, ja dopiero pierwszy raz sadziłem jesienią, pozostałe co mam były zawsze sadzone wiosną ale na zimę okrywałem im pnie i niskie konarki tylko papierem, głównie dla ochrony przed zającami i wszystkie żyją [czereśnie, wiśnie, jabłonie i grusza].
A okaże się pewnie jak ruszy wegetacja.
Ja na wszelki wypadek owinąłem dodatkowo Golden Deliciousa do samej góry, bo to ponoć zmarźluch
A okaże się pewnie jak ruszy wegetacja.
Ja na wszelki wypadek owinąłem dodatkowo Golden Deliciousa do samej góry, bo to ponoć zmarźluch

Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Drzewka przetrwają, a czy wytrzymają pąki kwiatowe to się okaże
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- krzysztofkhn
Szanowny Pomologu !
Życzę sobie i wszystkim. Obyś się mylił, oby twoje " Krakanie" nie sprawdziło się w najmniejszym stopniu !
Mam nadzieje , że wreszcie popełnisz jakiś błąd w swoim logicznym rozumowaniu.
Pozdrawiam Serdecznie.
Życzę sobie i wszystkim. Obyś się mylił, oby twoje " Krakanie" nie sprawdziło się w najmniejszym stopniu !
Mam nadzieje , że wreszcie popełnisz jakiś błąd w swoim logicznym rozumowaniu.
Pozdrawiam Serdecznie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Ja też mam taką nadzieję
Zresztą - na razie więcej w tym zupełnie niepotrzebnej paniki... ja jestem spokojny. Poza tym pogoda podobno ma ulec poprawie...
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- Oneboy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 gru 2009, o 19:38
- Kontakt:
wszystko będzie dobrze najważniejsze żeby nie było przemienności (ciepło zimno ciepło) bo wtedy wszystko szlak trafi 

Przepraszam