Świerk identyfikacja

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerk - odmiany

Post »

Ładny jest ,ciekawe jak będzie wyglądał po paru latach.
rzutnik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2009, o 22:06
Kontakt:

Post »

Jak widać na fotkach wokoło las las las , wiec jest skąd brac rośliny zwłaszcza ze jest mój :D
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaki to świerk ?

Post »

gulek pisze:Tego świerka zabieram do siebie , to zdjęcie nie jest robione u mnie na działce.

Powiedzcie mi co to jest za świerk (moim zdaniem nie jest to świerk pospolity)
Ma on dosyć cienkie i sztywne gałęzie, igły są krótkie i bardzo kłujące.
Może to jest świerk kłujący? ...nie wiem jak wygląda kłujący
Obrazek Obrazek
Nie jest to też kłujący. Masz okaz świerka glauca, używany do żywopłotu, o małych szyszkach -do 5 cm. długości i szer. 0.8mm . Twoja roślina ma zabarwienie sinozielone,

Obrazek Obrazek Obrazek

, a mogą być niebieskawe jak tu:
Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Re: Jaki to świerk?

Post »

Eusie55 pisze:Wydaje mi się, że to świerk pospolity, ale jaki? Ma sztywne, krótkie igiełki i nieduże przyrosty.
Może ktoś rozpozna :) ?
Obrazek
Siewka picea glauca- świerka białego, czyli kanadyjskiego. Tu barwa zielonkawo-siwa.
Obrazek Obrazek
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
Yellow Farmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2010, o 21:06
Kontakt:

Jaki to rodzaj drzewka? (świerk pospolity)

Post »

Witam Serdecznie
Chciałbym się was poradzić(ponieważ jestem świezy w temacie),jak nazywa się to drzewko?tzn czy jest to świerk?a może inny rodzaj?
Kupiłem na rynku i chciałbym teraz o to zadbać być może przesadzić w większą doniczkę lecz nie wiem czy ma to sens ponieważ nie wiem jaki to rodzaj rośliny i czy ten rodzaj można przesadzić.
Dodatkowe informacje(Jeśli będą dla was przydatne) to,to iż drzewko stoi na parapecie przy nieszczelnym oknie(Nie ma sie czym chwalic w zasadzie) lecz jest tam chlodniej niz w reszcie pomieszczenia(A czytalem w kilku tematach iz aby drzewko przetrwalo nalezy postawic je w chlodnym pomieszczeniu).
Oto moje zdjecia :
Obrazek Obrazek Obrazek
Fallenangelv
---

Re: Jaki to rodzaj drzewka?

Post »

Witam. :D
Tak jest to świerk- pospolity.
Po mojemu doniczka nie jest za mała i spokojnie do wiosny wystarczy.
Awatar użytkownika
Yellow Farmer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2010, o 21:06
Kontakt:

Post »

Świetnie jest przeczytać taką wiadomość na koniec dnia.
Dziękuję ci bardzo za odpowiedz.
Jeśli możesz powiedz mi jeszcze jak mógłbym zadbać o tą roślinkę prócz podlewania?
Chciałbym także się zapytać jak podlewać?
Dodam od siebie iż na razie podlewam raz dziennie(Jest to oczywiście uzależnione od tego czy jest woda w misce czy nie - Nie wiem czy na zdjęciu widać lecz prócz doniczki trzymam tą roślinę w misce do której nalewam wodę.)
Fallenangelv
---

Post »

Nic tam nie kombinuj. stoi sobie w chłodniejszym pomieszczeniu,ma wilgotno itp.Będzie dobrze.Jak najwyżej wypuści nowe pędy do wiosny to też nie wpadaj w panikę.Musisz tylko do wiosny przetrzymać .I nie podlewaj za często bo korzenie zgniją.Świerki nie przepadają za nadmiarem wody.Podlewaj od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Kupiłam wczoraj paczkę nasion Świerk kłujący Picea pungens glauca firmy Legutko. Na opakowaniu jest napisane, że jest to wolnorosnąca odmiana dorastająca do wysokości 100-150 cm. W mojej encyklopedii roślin jest napisane, że ten świerk rośnie dość szybko i osiąga duże rozmiary.
Który zatem z tych opisów jest prawidłowy :roll: Bardziej mi zależy na większym drzewie :D
Fallenangelv
---

Post »

Sunrise z tego co ja się orientuję to on dość szybko rośnie i po około 10 latach osiąga 5-6 m wysokości.A przyrost jaki podają to może osiągnąć 20-25m.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Sunrise pisze:Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Kupiłam wczoraj paczkę nasion Świerk kłujący Picea pungens glauca firmy Legutko. Na opakowaniu jest napisane, że jest to wolnorosnąca odmiana dorastająca do wysokości 100-150 cm. W mojej encyklopedii roślin jest napisane, że ten świerk rośnie dość szybko i osiąga duże rozmiary.
Który zatem z tych opisów jest prawidłowy :roll: Bardziej mi zależy na większym drzewie :D
No i dobrze. Wyrośnie normalny kłujący świerk, o barwie wszelakiej (zielonej też :D ). Siewka w pierwszym roku rośnie wolno.
A swoją drogą klasyczny przykład robienia ludzi w .... (sobie dopiszcie :lol: ).
Wolnorosnące i karłowe odmiany rozmnaża się przez szczepienie. Gatunek z nasion.
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Fallenangelv pisze:Sunrise z tego co ja się orientuję to on dość szybko rośnie i po około 10 latach osiąga 5-6 m wysokości.A przyrost jaki podają to może osiągnąć 20-25m.
I to mnie właśnie cieszy :lol: chodziło mi właśnie o duże, szybko rosnące świerki do obsadzenia wzdłuż ogrodzenia.

MirekL Ja się ciesze, że one będą różne, nie będzie monotonnie. :D
Zobaczyłam w sklepie nasiona świerka więc szybko włożyłam do koszyka, widząc oczami wyobrażni wielkie choinki rosnące wzdłuż płotu. Dopiero w domu zaczęłam czytac etykietę i mnie zaskoczyło te 100-150cm :shock: Ale jak ktoś chciałby właśnie takie małe świerczki do swojego ogrodu i nie wie (jak Ja), że małe odmiany rozmnaża się przez szczepienie, to może mieć problem :shock:
Przestanę teraz ślepo ufać etykietkom :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poproszę o pomoc.Świerk kupiony kilka lat temu, wtedy mnie nie interesowało co mam.A teraz próbuję znaleźć odpowiedź , tego jednego nie mogę zidentyfikować.Jak będzie potrzeba to postaram się znaleźć lepsze zdjęcie.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”