Kto zna tę odmianę róży?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Katty
50p
50p
Od: 1 paź 2008, o 14:04

Re: Kto zna tę odmianę róży?

Post »

Pierwszej nie znam, ale jest przepiękna :)
Druga wygląda mi na różę omszoną. Czy silnie pachnie? Wydaje mi się, że to "Cristata", syn. "Chapeau de Napoleon".
Masz może jej inne zdjęcie?
Pozdrawiam :D
ewondo
100p
100p
Od: 2 sty 2010, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Katty, dziękuję za wskazówkę - poszukam w internecie ;:196
Nie pamiętam czy pachniała, bo zainteresowała mnie z uwagi na swój niesamowity wygląd. Prawdopodobnie była pachnąca, ponieważ większość z tych, które wąchałam w tym rosarium miała piękny zapach. Żeby być pewnym na 100%, to trzeba by pojechać do Poczdamu i sprawdzić w rosarium przy pałacu Charlottenhof, bo tam ją widziałam ;). Szkoda, że różyczki nie były opisane :(.

Ta pnąca była po prostu zjawiskowa (też Poczdam, ale z ogrodu na Freundschaftsinsel/Friendship Island ;))

To fragment rosarium Charlottenhof:

Obrazek
Awatar użytkownika
Katty
50p
50p

Post »

Och, zazdroszczę Ci Ulo wrażeń towarzyszących przy zwiedzaniu tych rosariów...
Zapewne było co podziwać :)
ewondo
100p
100p

Post »

Katty pisze:Pierwszej nie znam, ale jest przepiękna :)
Druga wygląda mi na różę omszoną. Czy silnie pachnie? Wydaje mi się, że to "Cristata", syn. "Chapeau de Napoleon".
Masz może jej inne zdjęcie?
Pozdrawiam :D

Katty, raz jeszcze dziękuję ;:196 . Nie ma to jak fachowe oko :). To musi być "Cristata". Oglądałam masę zdjęć w sieci i rzeczywiście ta odmiana wygląda jak róża na moim zdjęciu. Orientujesz się może czy jest do kupienia w Polsce?
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Do Gosia2501

To chyba Uncle Walter
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
Katty
50p
50p

Post »

Ulko, cieszę że choć trochę mogłam pomóc :D
Przyznam Ci się, że też poluję na tę odmianę. Niestety, póki co, u nas w kraju nie udało mi się jej nigdzie wypatrzeć. Za to ma ją w ofercie p.Petrović. Zajrzyj do wątku Sev'a - do dziś można się podłączyć do zbiorowego zamówienia w tej serbskiej szkółce. Ja zamówiłam, ale nie wiadomo czy mają ją tam aktualnie na stanie.
Pozdrowionka :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Judyś
Obrazek

podobna do Mirato, to odmiana długo i obficie kwitnąca, kwiaty bledną z przekwitaniem, są dość płaskie, słaby zapach.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.19840.7&tab=1
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Anuś ;:196
A ja już straciłam nadzieję na pomoc w rozpoznaniu ;:218
Iceberg się pokrywa z rozpoznaniem Bożi, sama też tak typowałam, choć czym więcej fotek oglądałam tym więcej miałam wątpliwości.
Bożi pisze: Wróżka to inaczej The Ferry.
Jeżeli ta biała jest pnąca to może Iceberg.
Natomiast tą różową rozpoznała jako The Ferry....ja nie wiem, ona faktycznie nie pachnie ( przynajmniej ja nie wyczuwam) i podczas przekwitania bledną jej płatki..ale kwitnie niezmordowanie. Jeszcze teraz ma pączki ;:112

Aneczko a masz pomysł na ta pierwszą żółto-pomarańczowo-różową?
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie spotkałam się z nazwą The Ferry, może chodzi o The Fairy, ale to nie jest to na pewo, to róża o jaśniejszym odcieniu, pełniejsza i nie przebarwia się do tego stopia podczas przekwitania.
Mirato jest u nas również dość łatwo dostępna, ma charakterystycznie wywijający się płatek na oczko :wink:

Co do tamtej, to faktycznie na pewnych zdjęciach (zwłaszcza w pąku) wygląda jak Sutter's Gold, ale powinna mieć dość dobrze wyczuwalny zapach.
Pokrój prosty, długie pędy zakończone pojedyńczymi kwiatami.

Odcień u SG jest bardzo zróżnicowany, ile razy ją widzę to się nie mogę nadziwić.
U mnie także, co kwitnienie, to wygląda inaczej.

Ale jednak poszłabym w innym kierunku, jest taka polska róża Prof. Kownas, która ma bardzo podobną barwę do Twojej róży oraz Medallion http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.2093&tab=36
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ewondo pisze:Jak na "nowonarodzoną" zadaję chyba za dużo pytań, ale co tam :wink: . Ponoć kto pyta nie błądzi, a wśród znawczyń/znawców róż może znajdzie się ktoś, kto rozpozna te róże.
Pierwsza jest pnąca i wygląda oszałamiająco gdy kwitnie. Może znajdę jeszcze jakieś lepsze zdjęcia tej róży. Druga to niesamowity cudak, a trzecia jak na zdjęciu (niestety nie mogłam zrobić większego zbliżenia :() Bliższych informacji na temat tych róż nie mam :(.

Obrazek Obrazek Obrazek

Ewondo, pierwsza, pnąca wygląda jak American Pilar
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.121255
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Aneczko prawdę mówiąc jest faktycznie bardzo podobna do Medallion, nie pamiętam aby zachwyciła mnie zapachem jeśli miałaby być to Sutters Gold, ale ja ostatnio narzekam, że nie wyczuwam nawet zapachu glicyni i maciejki (przeciągi :;230 ). Muszę ją konkretnie wywąchać w tym sezonie :roll: i sproszę wąchaczy..bo może coś nie tak z moim powonieniem :oops: Póki co wpisuję obok niej obie nazwy :D

Z rozpędu zapytam o jeszcze inne nn-ki.
1. Mam ją pierwszy rok, to jej pierwsze kwitnienie, wys ok. 120 cm...nie powtarzała kwitnienia. Nie znam jej lepiej, gdyż ze sobą za krótko jesteśmy..ale nie chorowała.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2. Rośnie w cieniu, kwitnie aż do mrozów, potrafi chorować na plamistość, bardzo lubią ją mszyce , nie pachnie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewondo
100p
100p

Post »

AniaDS pisze:
Ewondo, pierwsza, pnąca wygląda jak American Pilar
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.121255
Aniu, dzięki wielkie za pomoc ;:196 Masz rację, rzeczywiście porównując róże z mojego zdjęcia oraz z helpmefind wyglądają tak samo. Ta róża miała jednak w rzeczywistości inny niż na zdjęciu odcień kwiatów. Moje zdjęcie tego nie oddaje :(. Pytanie na ile ta odmiana jest zmienna w zależności od warunków glebowych. Orientujesz się może? Postaram się wkleić jeszcze jakieś zdjęcie, które zrobiła moja przyjaciółka, ale nie mam go teraz na kompie :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”