hoja pubicalyx i odmiany

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

hoja pubicalyx i odmiany

Post »

hoja pubicalyx
FOTO

W naturze rośnie na Filipinach, w prowincji Tayabas na wyspie Luzon.
Jest najmniej kłopotliwa z hoi,w uprawie podobna do carnosy - zniesie i przelanie, i przesuszenie
ale najlepiej czuje się w temperaturze powyżej 10 C ale nie wyższej niż 25 C !
Jako gatunek, ma ogromną różnorodność kolorów kwiatów i liści.
Ulistnienie jest bujne, zwykle zielone i pokryte kontrastującymi cętkami srebrnych plamek - od kilku pojedynczych kropeczek,po niemal całkowite wysrebrzenie blaszki liścia. Nowe, młode liście są zazwyczaj purpurowe lub brązowe, a następnie stają się zielone.
Kolory kwiatów pubicalyx - od niemal czarno-czerwonego z różową poświatą, po wszystkie odcienie czerwieni.
Czasem nawet w obrębie jednej rośliny w czasie kwitnienia, występują różne odcienie kwiatów, zależne od doświetlenia danego kwiatostanu.

Ta cecha Hoi pubicalyx, zainspirowała wielu hodowców do zapylenia krzyżowego i modyfikacji genetycznych,gatunku naturalnego.

Najbardziej znane i rozpowszechnione odmiany Hoi publicalyx to, "Red Button" i cv. "Silver Pink".

Odmiany hodowlane w/g kolorów kwiatów :
"Red Button" (PIP 00628) - ma głęboko czerwony, z szarym kunetrem na dojrzałych, otwartych kwiatach. Liście - spiczaste, gładkie, jasnozielone z losowo rozrzuconymi cętkami. Nerwy liścia nie jest widoczne. Ta odmiana pojawiła się w handlu między 1970 i 1975.

hoja pubicalyx cv "Silver Pink" (PIP 00223) - długie spiczaste, owalne liście z cętkami ww kolorze srebrnym, ( liście dłuższe niż u "Red Button"). Piękne purpurowo-czerwone kwiaty rozwijają się na długich łodygach.

hoja pubicalyx cv "Fresno Beauty" - ma różowe kwiaty i liście mocno nakrapiane srebrnymi plamkami.

hoja pubicalyx cv "Bright One" - ciemno-zielone liście i jasne, różowe kwiaty.

hoja pubicalyx cv "Chimera"= H. pubicalyx cv. Royal Hawaiian Purple-bardzo niestabilna genetycznie, egzemplarze mogą mieć różny kolor liści i formę, ma duże baldachy kwiatów .Liście i pędy fioletowe; purpurowe lub czarne kwiaty ale bywają tez czysto rózowe, na tych samych baldaszkach.

hoja pubicalyx cv "Purple Hybrid - ciemnopurpurowe, aksamitne kwiaty, długie srebrne i nakrapiane liście.

hoja pubicalyx cv Silver Leaf' long (Długi, srebrny Liść) jasny zielony liść ze smugami srebra; kwiat bordo.

Wiele nowych odmian powstało w USA. Oto niektóre z nich:
cv. "Pretty One"
cv. "Sweet One"
cv. "Cream One"
cv. "Little One"
cv. "Little Leaf" ( małe listki)
cv. "Bright One" i inne.

Poniżej znajduje się ogólna lista znanych odmian H. pubicalyx, w porządku alfabetycznym.
Nazwy oznaczone* są uważane przez niektórych specjalistów, za formę Hoi carnosa, a nie za Hoyę pubicalyx.
Być może, te formy są mieszańcami w/w popularnych gatunków.
Niektórzy badacze sugerują, że nie sposób opisać wszystkich odmian, jako odrębnych gatunków lub podgatunków H. carnosa i H. pubicalyx.

I tak:
cv. "Bold One" *
cv. "Bright One" *

cv. "Chimery" = "Chimera" = "Chimery" = "Philippine Black"
cv. "Cream One"
cv "Dapple Gray" *
cv. "Dark Red Seedling"
cv. "Fresno Beauty"
cv. Grey Lady "
cv. "Jungle Garden"
cv. "Pink Silver * =" Silver Pink "* =" Spotted Leaf "*
cv. "Pretty One" *
cv. "Red Button" = "Red Buttons"
cv. "Reva" ( o niemal srebrnych liściach tylko, z zielonym prześwitem)
cv. "Silver Prince"

Botanicy uważają, że intensywność srebrnych plamek na liściach, zależy od ilości światła,
ale istnieje tez teza, że jasność plamki zależy od dostępności określonych składników odżywczych w podłożu i wody używanej do nawadniania.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Hoja Publicalix.

Post »

Mam ją też od dłuższego czasu,ale nie raczyła mnie zaszczycić swoim kwitnieniem.Jest na tyle duża,że powinna to robić chyba już dawno temu.Przestawilam z parapetu wschodniego na południowy.Może jej to pomoże.ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hoja Publicalix.

Post »

Ale ona śliczna i dorodna. :shock:
Kiedy moja taka będzie, na razie to minoga. Obcięłam listki podejrzane i czekam. Na razie puściła 1 malutki listek.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
magda2
50p
50p
Od: 25 lut 2012, o 14:36

Re: hoja Pubicalyx Silver Pink

Post »

Co za cuuudo!!! Przepraszam za wykrzykniki ale zachwyciłam się kwiatami- czy sama doczekam? Mam tę hoykę- teraz wiosną rośnie jak na drożdżach i biorąc pod uwagę rozmiary roślinki w stosunku do doniczki powinna się wreszcie zapomnieć i zakwitnąć bo wypuściła pędy ogromniaste i z uporem buduje na nich listki, coraz więcej i więcej. Uznałam że wiek przedszkolny ma już za sobą- co zrobić żeby doczekać tak pięknych kwiatów? U mnie rośnie na południowym oknie, czy rzeczywiście zimowe przechłodzenie jest warunkiem zawiązywania pączków kwiatowych? Jak ją uprawiać żeby doczekać czegoś równie wspaniałego? Proszę o szczegóły, jakie warunki trzeba spełnić żeby zobaczyć kwiaty?
Gdy ci coś wpada do oka pamiętaj ze to odrobina kosmosu /Tuwim/
dziwaczek13
100p
100p
Od: 1 lut 2012, o 10:35
Kontakt:

Re: hoja Pubicalyx Silver Pink

Post »

Moja ma 4 lub 5 lat. W ubiegłym roku pokazała jeden pączek, ale zasechł... Stała w odległości 1 m od okna. Teraz jest na parapecie i znowu widzę, że wypuszcza maleństwo. Ciekawa jestem czy tym razem się uda... Jest już duża, więc mogłaby pokazać w pełni swoją urodę ;:224

Obrazek
Pozdrawiam
elka
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Re: hoja pubicalyx i odmiany

Post »

Jeśli nie wyższa niż 25c to rozumiem, że np zachodni parapet też odpada?
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

Pubicalyx silver splash
Obrazek
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Ale super łaciata Ci się trafiła. ;:oj
Moja ma mało plamek. Może to zależy od stanowiska. Napisz gdzie ją trzymasz.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Agnieszka ta hoja była taka wyjściowo od sadzonki i fajnie, że powtarza ten splash. Stoi na oknie północno wschodnim.

--@10 kwi 2018, o 09:55---
Dzisiejsza fotka, rumieńce coraz lepsze

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie spotkałam jeszcze z tak mocnym splash, nawet bez kwitnienia wygląda oryginalnie.
dziwaczek13
100p
100p
Od: 1 lut 2012, o 10:35
Kontakt:

Post »

Moja jak już zaczęła kwitnąć, to teraz cały czas produkuje swoje cudne pęki kwiatuszków
Obrazek
Pozdrawiam
elka
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p

Post »

Obrazek

Pubicalyx " Silver sheen"
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Czy to na pewno jest 'Silver sheen', a 'Silver splash'?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”