Eliza pisze:Mrówki wlazły mi do domku. Można powiedzieć że opanowały domek.
Wyłażą nawet z sufitu gdzie jest otwór na lampę. Muszą mieć gniazda między syfitem a poddaszem Włażą nam nawet do naczyń. Wczoraj spryskałam je tym czym miałam pod reką czyli POKONEM na owady. Padły, ale wiem że to dopiero początek walki.
Mrówki mają na pewno gniazdo na zewnątrz domku. Poszukaj w pobliżu gniazda i posyp " Mrówkofonem".
w zaleznosci od stopnia zaawansowania "inwazji" polecam
w najlzejszych przypadkach: maka o wysokiej liczbie 500, 600
w sredniozawansowanych przypadkach - proszek do pieczenia
w ciezkich przypadkach: zasypka do stop na grzybice f-my Dr.Scholl's. Tym wykurzylem jedne z najwiekszych mrowek wystepujacych w naturze, dokonujacyh uszkodzen w kostrukcjach drewnianych w podobny sposob jak termity. Mrowki -stolarze (carpenter ant) - robotnica moze miec do 1.5cm dlugosci
Jak już pisałam wcześniej swoje mrówki załatwiłam preparatem na muchy czyli muchozolem i już mam spokój wyniosły sie z moich ogórków i na razie nie widać ich na działce [/list]
Ja zakupiłam preparat na mrówki w sklepie ogrodniczym, ale nie pamietam nazwy różowe granulki w każdym razie 8) powiem, że skuteczne, wreszcie wypieliłam rabatkę na którą nie byłam w stanie wejść, bo zaraz mnie obłaziły te potworki różnej maści
Witam, temat mnie zainteresował i proszę o pomov. W moim szczypiorku zainstalowały się właśnie mrówki. Co i czym mogę zrobić, żeby pomimo to, móc ten szczypiorek- jedno z ulubionych "pożywień" całęj rodziny-konsumować?
Ociepliłem altankę i tak się zastanawiam co zrobić jak (nie daj Boże) mrówkom spodoba się teren między styropianem a ścianą altanki?
Zabezpieczyłem spód styropianu zaprawą przed gryzoniami ale mrówki?
1.Mam krzaczek pomidora(Krakus). Jest już dosyć duży i ma takie coś co wygląda jakby w środku był kwiat. I czy coś z tym trzeba robić??
2.Moją paprykę oblazły mrówki i jej największe liści się poskręcały. Co z tym zrobić??
Pewnie dopiero co zaczynasz uprawę pomidorów?Z kwiatkiem nic się nie robi,od tego są pszczoły. A co do mrówek to te paskudy są tam gdzie mszyce(albo odwrotnie).W tym roku jest naprawdę dużo mszyc.
Rzeczywiście na tej papryce pod liśćmi były takie zielone, małe stworzonka. A znacie nazwe jakiegoś taniego i dobrego środka na to coś??
A o tym kwiatku to mi chodziło o to że kiedyś słyszałem że to trzeba jakoś samemu zapylać.