Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -
Nasiona z niepewnego źródła dobrze jest namoczyć np. w 1 % roztworze nadmanganianu potasu przez 15 minut , w temperaturze 20 - 30 stopni . Po namoczeniu przemyć i osuszyć . Dodatkowo można zaprawić np. w 0,5 % roztworze Grevitu . Takie moczenie zapobiega chorobom wirusowym i grzybowym przenoszonym przez nasiona . Nasiona kupowane w sklepie często są zaprawiane , więc nie ma potrzeby niczego robić . Jeśli pomidory były zdrowe , można nic nie robić .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Witajcie! Aniu, pozwól, że dorzucę swoje 3 grosze! Ponieważ sparzyłam się już parę razy zgorzelą siewek, teraz dmucham na zimne. Można mieć zdrowe nasionka a i tak zgorzel zaatakuje, bo sobie siedzi w podłożu. Wiele, a właściwie prawie wszystko zależy od jakości podłoża.
W ub. roku miałam jeszcze stare zapasy zaprawy Funaben, w tym roku zastosujemy z siostrą (jak wszystko dobrze pójdzie) Dithane albo podlejemy Previcurem Energy. Nie chcę ryzykować, bo siać będziemy tylko po parę nasionek różnych odmian i gdyby tak padły !!!!!!!! To by się chyba moja siostrzyczka rozchorowała!
Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku! Miejmy nadzieję że będzie o wiele lepszy od poprzedniego.
W ub. roku miałam jeszcze stare zapasy zaprawy Funaben, w tym roku zastosujemy z siostrą (jak wszystko dobrze pójdzie) Dithane albo podlejemy Previcurem Energy. Nie chcę ryzykować, bo siać będziemy tylko po parę nasionek różnych odmian i gdyby tak padły !!!!!!!! To by się chyba moja siostrzyczka rozchorowała!
Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku! Miejmy nadzieję że będzie o wiele lepszy od poprzedniego.
Pozdrawiam! Gienia.
- kozula
- Kontakt:
Witamy , witamy ! Wreszcie dorzucasz swoje trzy grosze . Mamy nadzieję na więcej .
Też kiedyś podlewałam podłoże różnościami , ostatnio parę lat niczym . Kupuję pewne podłoże i bardzo pilnuję temperatury . Duża wilgotność podłoża i za niska temperatura przy wschodach sprzyjają zgorzeli . Podlanie Previcurem na pewno nie zaszkodzi , jeśli jednak komuś nie pasuje podlewanie środkami chemicznymi , przy dobrym podłożu i zapewnieniu optymalnych warunków przy wschodach , może mieć zdrowe siewki .
Z odmian wymienionych przez aniusię24 miałam tylko Black Zebrę , o której pare słów napisałam
tutaj .
Pozdrawiam , kozula .
Też kiedyś podlewałam podłoże różnościami , ostatnio parę lat niczym . Kupuję pewne podłoże i bardzo pilnuję temperatury . Duża wilgotność podłoża i za niska temperatura przy wschodach sprzyjają zgorzeli . Podlanie Previcurem na pewno nie zaszkodzi , jeśli jednak komuś nie pasuje podlewanie środkami chemicznymi , przy dobrym podłożu i zapewnieniu optymalnych warunków przy wschodach , może mieć zdrowe siewki .
Z odmian wymienionych przez aniusię24 miałam tylko Black Zebrę , o której pare słów napisałam
tutaj .
Pozdrawiam , kozula .
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, dopiero zaczynam się "udzielać" na tym forum, chociaż podczytuję już od jakiegoś czasu. Mam nadzieję, że piszę w dobrym wątku, bo o pomidorach jest tu sporo wiedzy .
Przejrzałam wiele "pomidorowych" tematów i korzystałam z opcji szukaj, ale nadal nie wiem jakie odmiany są typowo na ketchup. Kiedyś kupiłam na targowisku pomidory, które miały taką zawartość suchej masy, że niewiele trzeba było je gotować do pożądanej konsystencji. Niestety nie znam nazwy, a nie pomyślałam wtedy, żeby zebrać nasionka .
Widziałam, że polecaliście odmianę Roma, ale nie wiem czy dlatego, że ma dużą zawartość suchej masy, czy z innych względów. Pomijam fakt, że odmiany tej nie znalazłam w żadnym sklepie internetowym
aha, dodam, że szukam odmiany gruntowej.
Przejrzałam wiele "pomidorowych" tematów i korzystałam z opcji szukaj, ale nadal nie wiem jakie odmiany są typowo na ketchup. Kiedyś kupiłam na targowisku pomidory, które miały taką zawartość suchej masy, że niewiele trzeba było je gotować do pożądanej konsystencji. Niestety nie znam nazwy, a nie pomyślałam wtedy, żeby zebrać nasionka .
Widziałam, że polecaliście odmianę Roma, ale nie wiem czy dlatego, że ma dużą zawartość suchej masy, czy z innych względów. Pomijam fakt, że odmiany tej nie znalazłam w żadnym sklepie internetowym
aha, dodam, że szukam odmiany gruntowej.
pozdrawiam Ewa
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Zawsze jak przeglądam w sklepach nasionka pomidorów to taki przecierowo - ketchupowy rzuca mi się w oczy pomidor odm. Granit (nawet na nim jest napisane na przeciery). Jest to odmiana karłowa o walcowatych owocach.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Granit kupiłam na ten sezon. Jeszcze go nie miałam więc nic o nim nie mogę teraz powiedzieć. W Plantico widziałam jeszcze na przeciery odmiany Konsul i Awizo F1.
Pozdrawiam, Monika
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Witaj Gieniu
Aniu, zaprawiac nasionka od Ciebie?
Aniu, zaprawiac nasionka od Ciebie?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
No nareszcie coś się ruszyło ...
Co do zaprawiania nasion ,to ja swoje mocze w mleku ...
Co do zaprawiania nasion ,to ja swoje mocze w mleku ...
- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ida a jak moczysz nasionka w samym mleku czy rozcieńczasz?
Ogród to moje drugie życie...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I jak długo moczysz?
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
dziękuję MagdaMisia i Smonika za informacje :P
Ida, co ma na celu moczenie w mleku nasion?
Ida, co ma na celu moczenie w mleku nasion?
pozdrawiam Ewa
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
W tym roku będę uprawiać takie odmiany pomidorów:
'Black From Tula'
'German Red Strawberry'
'Green Zebra'
'Oregon Spring'
'Purple Russian'
'Sea Man'
'Striped Roman'
'Sub-Artic Plenty'
'Vintage Wine'
'White Wonder'
'Yellow Giant Belgium'
'Zapotec Pleated'
W 2009r. uprawiałem kilka "dziwnych" odmian i bardzo mi przypadła ich odmienność do gustu np.: 'Green Tigrinella', 'Orange Plum' czy 'Cherokee Purple'.
'Black From Tula'
'German Red Strawberry'
'Green Zebra'
'Oregon Spring'
'Purple Russian'
'Sea Man'
'Striped Roman'
'Sub-Artic Plenty'
'Vintage Wine'
'White Wonder'
'Yellow Giant Belgium'
'Zapotec Pleated'
W 2009r. uprawiałem kilka "dziwnych" odmian i bardzo mi przypadła ich odmienność do gustu np.: 'Green Tigrinella', 'Orange Plum' czy 'Cherokee Purple'.
- kozula
- Kontakt:
Rybko , nie spodziewam się aby w moich nasionach był jakiś ,,dodatek'' . U siebie nie planuję żadnych zabiegów . Jeśli nie masz pewności co do podłoża , albo masz jeszcze nasiona wybrane z pomidorów pochodzących z ciepłych rejonów , zafunduj im moczenie przed siewem w czymś odkażającym i podlej po wysiewie np. Grevitem . Moczenie przed siewem sprzyja dobremu kiełkowaniu . Zaprawianie małej ilości nasion może być dla nich niebezpieczne , ponieważ trudno odmierzyć włściwą dawkę zaprawy . Mogą potem słabo kiełkować .
Mleko do moczenia czy oprysków działa przeciwko chorobom wirusowym , inne niewiele sobie z niego robią .
Pozdrowienia , kozula .
Mleko do moczenia czy oprysków działa przeciwko chorobom wirusowym , inne niewiele sobie z niego robią .
Pozdrowienia , kozula .