Rośliny doniczkowe uprawa w szkle
Szklany ogródek
Jak obsadzić kulę szklaną?
.Witam ,mam piekną kulę szklaną o średnicy okolo 30 cm
Chciałabym posadzić w niej roślinki
. Jak postepować?? Jakie roślinki wybrać ,jakie podłoże?
Mam bluszczyk miniaturowy -co dokupić .Proszę o pomoc merytoryczną
.Pozdrawiam ,dziękuję Irena
.Witam ,mam piekną kulę szklaną o średnicy okolo 30 cm
Chciałabym posadzić w niej roślinki
. Jak postepować?? Jakie roślinki wybrać ,jakie podłoże?
Mam bluszczyk miniaturowy -co dokupić .Proszę o pomoc merytoryczną
.Pozdrawiam ,dziękuję Irena
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo dobrze będą wyglądać i czuć się w takiej kompozycji z Twoim bluszczykiem
niedośpian,begonie np.królewska,złociste epipremnum,figowiec pnący,paprocie,pilea,palma koralowa,fittonia,widliczka martensa,peperomia kędzierawa,kaltea i inne.
Podłożem powinna być mieszanka dobrej ziemi ogrodniczej,węgla drzewnego ,żwirku, a do dekoracji kamyki i odłamki skał.
Ciepłe i wilgotne środowisko jakie będzie w kuli sprzyja uprawie roślin,które nie wymagają dużej uwagi a tworzą fascynującą kompozycję.
Z przyjemnością zobaczyłabym Twoje dzieło,zapraszam - pochwal się nam co uda Ci się stworzyć.
niedośpian,begonie np.królewska,złociste epipremnum,figowiec pnący,paprocie,pilea,palma koralowa,fittonia,widliczka martensa,peperomia kędzierawa,kaltea i inne.
Podłożem powinna być mieszanka dobrej ziemi ogrodniczej,węgla drzewnego ,żwirku, a do dekoracji kamyki i odłamki skał.
Ciepłe i wilgotne środowisko jakie będzie w kuli sprzyja uprawie roślin,które nie wymagają dużej uwagi a tworzą fascynującą kompozycję.
Z przyjemnością zobaczyłabym Twoje dzieło,zapraszam - pochwal się nam co uda Ci się stworzyć.
Cudowna jestes KaRO
Witam i baaaaaardzo serdecznie dziekuje za rady .będę szukala tych roslinek ,sadze,ze niektore bez trudu kupie i posadze . Moze uda sie jakos wyslac fotke??? Od jutra bioresie do pracy .
Pa pozdrawiam IRa
Pa pozdrawiam IRa
Dorotko Dzięki
Witam Cie Dorotko.
Jak dobrze korespondowac z madrymi ludzmi,Istotnie ,mam palmiarnie ,ale zapomnialam o niej .Skorzystam z rad .Czyzbys tez byla Walbrzyszanka?? Pozdrawiam Irena
Ps. mam juz dwa roznobarwne bluszczyki i roslinke o przepieknym pokroju lisci ,,bardzo ciekawa i bardzo m8ini...
Jak dobrze korespondowac z madrymi ludzmi,Istotnie ,mam palmiarnie ,ale zapomnialam o niej .Skorzystam z rad .Czyzbys tez byla Walbrzyszanka?? Pozdrawiam Irena
Ps. mam juz dwa roznobarwne bluszczyki i roslinke o przepieknym pokroju lisci ,,bardzo ciekawa i bardzo m8ini...
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sobie czytam o tej szklanej kuli i zastanawiam się , czy ta kula ma otwory w dnie ?
Czy ewentualny nadmiar wody będzie mógł odpływać ?
Pomysł ciekawy i może odgapię, ale czy ktoś już coś takiego wypraktykował?
A może trzeba na dno wsypać warstwę keramzytu ?
Chętnie obejrzałabym fotki z taką kompozycją .
Pozdrawiam
Czy ewentualny nadmiar wody będzie mógł odpływać ?
Pomysł ciekawy i może odgapię, ale czy ktoś już coś takiego wypraktykował?
A może trzeba na dno wsypać warstwę keramzytu ?
Chętnie obejrzałabym fotki z taką kompozycją .
Pozdrawiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedyś były modne takie kule z małym wlotem, coś w rodzaju głębokiej szklanej filiżanki z niewielkim otworem, czasem nawet miały uszko Bez otworów w dnie, nawet bez spłaszczenia, żeby było wygodniej usadowić na parapecie, półce czy stole. Po prostu kula z cienkiego szkła z uciętym plasterkiem, ustawiana lekko ukosem.
Na dnie zawsze widziałam żwirek, wyżej ziemia, na pewno jakaś mieszanka.
W środku dałabym fittonię, bo ją po prostu bardzo lubię A fittonia lubi wilgoć i mrok, więc pewnie dobrze by się czuła w takich warunkach.
Na dnie zawsze widziałam żwirek, wyżej ziemia, na pewno jakaś mieszanka.
W środku dałabym fittonię, bo ją po prostu bardzo lubię A fittonia lubi wilgoć i mrok, więc pewnie dobrze by się czuła w takich warunkach.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.