czyli wiosną rozpoczynam czwarty sezon zakładania mojego ogródka.
Na początek oczywiście małe podsumowanie dokonań w roku 2009.
Moje plany na 2009 rok były takie:
Niestety zabytki motoryzacji nadal stoją.Raczek pisze:chciałabym przede wszystkim usunąć te okropne zabytki motoryzacji!!!
Na razie jak widać na załączonych powyżej zdjęciach słabo mi idzie przekonywanie męża.
Gdym mi się jednak udało w tym roku z tymi samochodami,to doszła by nowa rabatka tam gdzie stoi żuk.
W planach jest także dalsza praca nad skalniakiem,muszę jego lewą stronę "podciągnąć" trochę do przodu.
Poza tym chcę podwyższyć tylną część skalniaka i uzupełnić go o nowe kamulce,które mam nadzieje zdobyć w nowym roku.
W tym roku muszę zrobić jeszcze mały tarasik przy domu na moje nowe zdobycze,czyli oleandry.
Nie będzie to jakiś super taras, tylko taki z płytek chodnikowych,ponieważ na razie nie mam pieniędzy na inny materiał.
Będę jeszcze szukała jakiegoś pomysłu na brzeg takiego tarasu,nie wiem jakiś plotek,czy może donice?
Nie chciałabym zasłaniać światła kwiatom,które będą stały na moim tarasiku
Prace nad skalniakiem trochę się posunęły,dołożyłam przez sezon trochę kamieni.
Tak było w kwietniu:
a tak jesienią:
Skalniak trochę powiększyłam w miejscu,w którym planowałam.
Tak wyglądała lewa część skalniaka:
A tak zrobiłam:
Rozpoczęłam też tworzenie małych tarasików na skalniaku,ale zrobiłam bardzo mało w tym kierunku.
początek tarasika z lewej strony skalniaka
Prace nad skalniakiem opóźniły sie z powodu braku kamieni i ziemi.Pomysł na kamienie już mam.
Po prostu rozbiorę murek z tyłu skalniaka zrobiony z dobrych kamieni i zastąpię go cegłami i kawałkami płytek chodnikowych.W ten sposób zdobędę kamienie i pozbędę się cegieł w miejscu,gdzie ma stanąć w przyszłości altanka.Obecny murek właściwie nie jest widoczny z przodu a leżą tam takie fajne kamienie.
W 2009 roku udało mi się zrobić tarasik przy domu.
Jest bardzo prosty,z płytek chodnikowych i na razie musi mi taki wystarczyć.
Było tak:
potem tak:
a teraz ,po powiększeniu o dwa szeregi,pionowy i poziomy i posadzeniu bukszpanków tak:
W minionym roku udało mi się zrobić również nową,nieplanowana rabatkę,hostowo-żurawkową.
Było tak:
A jest tak:
zdjęcie oczywiście z końca lata
Z niezaplanowanych prac udało mi się pofalować ostatnią część długiej rabaty.
Nie mam zdjęć z zakończenia pracy,ponieważ spadł śnieg,ale mam zdjęcia z prac nad "falowaniem".