Truskawki - uprawa
Co dalej z truskawkami
Witam. Mam pytanie. po owocowaniu truskawek ściełam liście, czy przed zimą trzeba ten zabieg powtórzyć a jeśli tak to kiedy najlepiej to zrobić? Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 2 cze 2008, o 23:09
No znowu truskawki
Jestem posiadaczką działki od końca maja,proszę więc o cierpliwość dla mnie.W zaroślach traw znalazłam truskawki i posadziłam je na przekopana ziemię.Oprócz tego sąsiad obdarował mnie swoimi sadzonkami,które posadziłam ok.3 tyg.temu i one teraz kwitną, i widać owoce (malutkie).Czy to normalne?
Truskawki - uprawa
Mam kilkanaście grzadek odziedziczonych truskawek, nikt z tym nic nie robił od dłuższego czasu, wic powstała ogromna jedna PLANTACJA przypadkowo porozrzucanych truskawekjedynie co sie dowiedziałam to ze sa tegoroczne sadzonki.
Co ja mam z tym zrobić aby cos jeszcze z tego było ?? Słyszałam o obcinaniu , albo ze stare wyrwac, prosze o pomoc:)
Co ja mam z tym zrobić aby cos jeszcze z tego było ?? Słyszałam o obcinaniu , albo ze stare wyrwac, prosze o pomoc:)
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam Asienko to czy wyrwać stare zależy od ich wieku , bo jeżeli mają już kilka lat to warto usunąć wszystkie i założyć nową plantację a jeżeli jeszcze się mocno nie zestarzały to wyplewić międzyrzędzia, lub wypryskać, i jeszcze niech rosną.Ja w sierpniu usunęłam dukata który rósł z siedem lat/na macie/ posiałam na tym miejscu gorczycę i teraz na to dam obornik i przekopię ,położę folię i nasadzę nowych truskawek.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie rozwiązanie nie jest dobre, truskawki wiosną pewnie sadzone były według sznura, weź rozciągnij ponownie sznur i w oparciu o niego w linii sznura pozostaw pas szerokości 10-15 cm rosnących truskawek, a resztę usuń. W pierwszej kolejności usuwaj młode truskawki wyrosłe z wąsów sadzonych wiosną. Jeżeli usuniesz wszystkie, a posadzisz nowe wyrosłe z wąsów starszych, to w przyszłym roku praktycznie nie będziesz miała owoców, dlatego też należy szczególnie zostawić te starsze, sadzone wiosną, do tych możesz zostawić niewiele nowych( z wąsów) , by zagęścić ( nie za dużo) rosnące w rzędzie truskawki. Z truskawek posadzonych tego roku wiosną ,w przyszłym roku będziesz miała dużo dorodnych owoców truskawki. Usuwając nadmiar sadzonek( te wyrosłe z wąsów), możesz obdarować sąsiadów , z pewnością się ucieszą. Pozdrawiam . Tadeusz.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.