Witam :P
Pokażę w całej okazałości i w detalach kwiaty Valloty speciosa.
Nie często jest spotykana, uważam , ze należy do ciekawszych gatunków z afrykańskiego
kontynentu.Dla mnie i wielu..jest zaskoczeniem informacja o odkryciu tej rośliny w innych kolorach:fioletowe i różowe.
Warunki w jakich rosną w naturze -susza,pożary itp.. sprzyjają wyłączeniu się z wegetacji na długie lata pewnych roślin w tym klimacie.Jednak siła przetrwania pozostaje.
Fotki przedstawiają to co z podłoża wyrasta--- >po prawej stronie widoczny jest pęd kwiatowy,który wyrasta bocznie z cebuli
Tak wygląda końcówka pędu kwiatowego- Vallota speciosa - w moim jest 6 pąków
prowadzony jest w zamknięciu do wysokości ok.40cm - póżniej wykształca pąki do rozłożenia
To cała roślina- zupełnie średnia,wielkość liści to 30-40cm,pęd do 50cm.
Wielkość kwiatów 6-7cm ,czerwone, nie pachną rozwijają się po kolei ale nie tracą wigoru wcześniej rozwinięte.
Co do uprawy-hmm :P powiem ,ze mam ciut inne zdanie i praktykę niż
nusia
Ponieważ kwitnie w okresie póżne lato/wczesna jesień --->po kwitnieniu przechodzi okres spoczynkowy w niższej temperaturze w ciągu całej zimy /nawet 5-12 stop.jej odpowiada/na dość jasnym stanowisku.
Podlewania nie można zaniechać , ale serwujemy ją wyjątkowo oszczędnie .
Zielone liście utrzymujące się non-stop są wskażnikiem prawidłowości uprawy.Wiosną wznawiamy normalne podlewanie, zasilanie ze wskazaniem - uprawa na zewnątrz.
U mnie wszystkie od połowy maja

bywają na*wakacjach* w ogrodzie pod chmurką.
Jest to dla mnie identyczna uprawa jak w przypadku kliwi , epiphyllum i innych ciekawszych
egzotyków ze swojej dość

dużej kolekcji.
Młode przyrosty :P w tym egzemplarzu jeszcze nie były usuwane , lecz pozostawienie ich skutkuje osłabieniem cebuli i pogorszeniem jakości kwitnienia . Usuwać je można w każdym momencie- posiadają sprytne :P własne korzenie*penetrujące* więc z przyjęciem młodych nie ma problemu.Jest tylko zawsze :P mały problem :oddzielenia ich od łącznika z cebulą macierzystą.Ale wszystko jest do zrobienia.
*Maluchy*prowadzimy bez spoczynku- w dobrych układach mogą kwitnąć już po 2 latach.
Cebule dorosłe , z których można spodziewać się kwitnienia , powinny rosnąć w mniejszych doniczkach/9-12 cm/. Przy przesadzaniu trzeba dokonać wymiany podłoża na świeże.
Zyczę miłych wrażeń wzrokowych

/z koloru :P /
pozdrawiam J ;:76 VANKA