Takie niby nic. Przepisy
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie niby nic. Przepisy
STRUGANA (przepis mojej mamusi)
Wołowina bez kości
cebula
śmietana
olej lub oliwa
sól,pieprz
Kawałek wołowiny włożyć do zamrażalnika.Kiedy będzie twardy, kroić a raczej zestrugiwać mięso ostrym nożem na cienkie płaty.W rondlu rozgrzać olej lub oliwę,wrzucić do niego posiekaną cebulę,a na to,posolone i popieprzone mięso.Kiedy mięso osiądzie,wlać śmietanę,i mieszać,aż sos zgęstnieje,okoł 10 minut.Podawać z makaronem,ryżem lub pieczywem.Można posypać po wierzchu natką pietruszki,koperkiem,dodać kukurydzy,groszku jak kto lubi, i zajadać.Radzę spróbować,bo warto.
Przepis wygląda może mało zachęcająco,ale naprawdę warto spróbować go zrobić.Mama go robila gdy nie miala pieniędzy,a w zamrażarce leżalo zamrożone mięso i nie bylo czasu na jego rozmrażanie.
CIASTO MOJEJ MAMY
Nierozgotowane śliwki z kompotu
8 łyżek mąki pszennej
25 dkg półtłustego twarogu
6 łyżek margaryny (1łyżka =10 gram)
5 łyżek cukru
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Śliwki osączyć na sicie.Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę.Dodać 3 jajka,otartą skórkę i 4 łyżeczki soku z cytryny.Zmieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i połączyc z masą.Tortownicę o średnicy 26-28 cm.natłuścić.Wlać do niej przygotowane ciasto.Osączone śliwki rozłożyć na cieście skórką do dołu.Twaróg rozetrzeć z 1 jajkiem i cukrem waniliowym.Rożłożyć twaróg na śliwkach.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok.55 minut Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Do tego ciasta używałam też odsączonych śliwek z lekkiego octu. Można je zrobić na większej blasze,tylko należy zwiększyć ilość sera.
PIERNIK Z JABLKAMI
1 kg jabłek
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2 szkl. mąki z czubkiem
3 łyżki kakao
3 jaja (może być 4)
4łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
(można dodać bakalie,np.orzechy,rodzynki)
Jabłka pokroić w kostkę,zasypać cukrem i cukrem waniliowym.Odstawić na 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,sodą i kakaem.Następnie dodać roztrzepane żółtka,margarynę i olej.Potem dodać pokrojone w kostkę i pocukrzone jabłka.Wszystko wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie.Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni przez ok.godzinę
Wołowina bez kości
cebula
śmietana
olej lub oliwa
sól,pieprz
Kawałek wołowiny włożyć do zamrażalnika.Kiedy będzie twardy, kroić a raczej zestrugiwać mięso ostrym nożem na cienkie płaty.W rondlu rozgrzać olej lub oliwę,wrzucić do niego posiekaną cebulę,a na to,posolone i popieprzone mięso.Kiedy mięso osiądzie,wlać śmietanę,i mieszać,aż sos zgęstnieje,okoł 10 minut.Podawać z makaronem,ryżem lub pieczywem.Można posypać po wierzchu natką pietruszki,koperkiem,dodać kukurydzy,groszku jak kto lubi, i zajadać.Radzę spróbować,bo warto.
Przepis wygląda może mało zachęcająco,ale naprawdę warto spróbować go zrobić.Mama go robila gdy nie miala pieniędzy,a w zamrażarce leżalo zamrożone mięso i nie bylo czasu na jego rozmrażanie.
CIASTO MOJEJ MAMY
Nierozgotowane śliwki z kompotu
8 łyżek mąki pszennej
25 dkg półtłustego twarogu
6 łyżek margaryny (1łyżka =10 gram)
5 łyżek cukru
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
sok i otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Śliwki osączyć na sicie.Utrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę.Dodać 3 jajka,otartą skórkę i 4 łyżeczki soku z cytryny.Zmieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i połączyc z masą.Tortownicę o średnicy 26-28 cm.natłuścić.Wlać do niej przygotowane ciasto.Osączone śliwki rozłożyć na cieście skórką do dołu.Twaróg rozetrzeć z 1 jajkiem i cukrem waniliowym.Rożłożyć twaróg na śliwkach.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok.55 minut Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Do tego ciasta używałam też odsączonych śliwek z lekkiego octu. Można je zrobić na większej blasze,tylko należy zwiększyć ilość sera.
PIERNIK Z JABLKAMI
1 kg jabłek
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
2 szkl. mąki z czubkiem
3 łyżki kakao
3 jaja (może być 4)
4łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
(można dodać bakalie,np.orzechy,rodzynki)
Jabłka pokroić w kostkę,zasypać cukrem i cukrem waniliowym.Odstawić na 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,sodą i kakaem.Następnie dodać roztrzepane żółtka,margarynę i olej.Potem dodać pokrojone w kostkę i pocukrzone jabłka.Wszystko wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie.Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę,wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni przez ok.godzinę
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Takie niby nic. Przepisy
A jakie duże mają być te płaty? Tj. bardziej paski - wstążeczki, czy szerokie plasterki, czy jeszcze inaczej? Rozumiem, że tak bardziej "na oko", a nie z miarką w garści, ale czy to rzeczywiście wszystko jedno jak się struga?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lis 2009, o 06:32
Re: Takie niby nic-przepisy
Jestem nowa na forum w sensie zarejestrowania ale myśle ,że nik się nie obrazi jeżeli dam tu swój przepis.
To też takie niby nic.
pierś kurczaka kroje w poprzek na plastry 2 cm ,zasypuje dużą ilością curry,sole pieprze i dodaje zioła prawonsalskie,jeżeli nie mam akurat ziół to daje bazylie lub oregano.Mieszam.Na talerzu rozkłucam jajko i zalewam nim mięso.Odstawiam na całą noc lub min pół godz do lodówki.Gdy już nasiąknie tym jajkiem smaże z obu stron.Potrzeba matką wynalazku więc gdy przewracam w trakcie smażenia na upieczoną strone daje plasterek sera żółtego(wersja dla moich nastoletnich łakomczuchów)lecz to nie jest konieczne.
Podwójnego fileta zalewam dwoma roztrzepanymi jajkami.
życzę smacznego

To też takie niby nic.
pierś kurczaka kroje w poprzek na plastry 2 cm ,zasypuje dużą ilością curry,sole pieprze i dodaje zioła prawonsalskie,jeżeli nie mam akurat ziół to daje bazylie lub oregano.Mieszam.Na talerzu rozkłucam jajko i zalewam nim mięso.Odstawiam na całą noc lub min pół godz do lodówki.Gdy już nasiąknie tym jajkiem smaże z obu stron.Potrzeba matką wynalazku więc gdy przewracam w trakcie smażenia na upieczoną strone daje plasterek sera żółtego(wersja dla moich nastoletnich łakomczuchów)lecz to nie jest konieczne.
Podwójnego fileta zalewam dwoma roztrzepanymi jajkami.
życzę smacznego

Pchać to jeden ze sposobów, aby udało się w życiu. Drugi to ciągnąć.
-
- ZBANOWANY
Nalewko,tak jak pisalaś: ''na oko''
Re_ni,oczywiście że nikt się nie obrazi. Możesz wstawiać.
Re_ni,oczywiście że nikt się nie obrazi. Możesz wstawiać.
Może już ktoś pisał wcześniej o tym na forum.
Zachęcam do zrobienia marynaty do drobiu z jogurtu naturalnego.
Należy wymieszać jogurt z przyprawami i zalać nim mięso z kurczaka(ja przeważnie mięso z piersi) i zostawić na noc.Można też marynować kilka godzin,ale im dłużej tym lepiej.Następnie lekko obsmażyć lub upiec.Mięso naprawdę wychodzi pyszne,a jogurtu w ogóle nie widać,bo białko się zetnie.
Zachęcam do zrobienia marynaty do drobiu z jogurtu naturalnego.
Należy wymieszać jogurt z przyprawami i zalać nim mięso z kurczaka(ja przeważnie mięso z piersi) i zostawić na noc.Można też marynować kilka godzin,ale im dłużej tym lepiej.Następnie lekko obsmażyć lub upiec.Mięso naprawdę wychodzi pyszne,a jogurtu w ogóle nie widać,bo białko się zetnie.
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też podam przepis mojej mamy. Nazywała to gulasz ze ziemniaków.
Na smalcu (bardzo niezdrowym bo wieprzowym) zrumienić drobno posiekaną cebulkę. Obsmażyć na tym pokrajane w półplasterki surowe ziemniaki, posolić, dodać kminku (odrobinę) i sporo papryki w proszku słodkiej, podlać wodą. Dusić aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozpadną się na amen. Czasem mama wkroiła do tego kawałek kiełbasy albo jakieś resztki mięsa z sosem dodała. Podawać z chlebem. Ma wyjść gęsta zupa na zimowe dni.
Można modyfikować: dodać do duszenia paprykę świeżą, więcej kiełbasek albo resztki pieczeni.
Na smalcu (bardzo niezdrowym bo wieprzowym) zrumienić drobno posiekaną cebulkę. Obsmażyć na tym pokrajane w półplasterki surowe ziemniaki, posolić, dodać kminku (odrobinę) i sporo papryki w proszku słodkiej, podlać wodą. Dusić aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozpadną się na amen. Czasem mama wkroiła do tego kawałek kiełbasy albo jakieś resztki mięsa z sosem dodała. Podawać z chlebem. Ma wyjść gęsta zupa na zimowe dni.
Można modyfikować: dodać do duszenia paprykę świeżą, więcej kiełbasek albo resztki pieczeni.
Pozdrawiam. Małgorzata
-
- ZBANOWANY
Przypuszczam że każdy lubi buraczki do obiadu? Ja robię je często w sloikach i mam wtedy ich zapas na zime. A są naprawdę przepyszne!! Oto przepis:
BURACZKI Z CZOSNKIEM.
3 kg buraków
3 cebule
5 ząbków czosnku
Buraczki umyć,ugotować w skórkach do miękkości,zetrzeć na jarzynowej tarce (o grubych oczkach).
Przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę,dodajemy do buraków,mieszamy dokladnie,i pozostawiamy na ok.2 godziny by się wszystko ze sobą przegryzlo.
Na zalewę:
2 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
2 plaskie lyzeczki soli
po 7 ziaren: ziela angielskiego,pieprzu,goździków
1,5 szkl.cukru
Skladniki zalewy zagotować,przecedzić. Przecedzoną zalewę dodać do buraków,wymieszać i taką mieszanką napelniać sloiki dżemowe. Pasteryzować je 10 minut,większe zaś 20 minut. Naprawdę pyyyychaaaaaaa!!!
BURACZKI Z CZOSNKIEM.
3 kg buraków
3 cebule
5 ząbków czosnku
Buraczki umyć,ugotować w skórkach do miękkości,zetrzeć na jarzynowej tarce (o grubych oczkach).
Przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę,dodajemy do buraków,mieszamy dokladnie,i pozostawiamy na ok.2 godziny by się wszystko ze sobą przegryzlo.
Na zalewę:
2 szkl.wody
1 szkl.octu 10%
2 plaskie lyzeczki soli
po 7 ziaren: ziela angielskiego,pieprzu,goździków
1,5 szkl.cukru
Skladniki zalewy zagotować,przecedzić. Przecedzoną zalewę dodać do buraków,wymieszać i taką mieszanką napelniać sloiki dżemowe. Pasteryzować je 10 minut,większe zaś 20 minut. Naprawdę pyyyychaaaaaaa!!!
-
- ZBANOWANY
Chleb domowy:
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 1/8 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem,
Jeśłi ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt miękkie, dodać trochę mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Zagniatać ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji (ok 10min). Przykrywając odstawić w ciepłe miejsce na ok 90 minut.
Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto uderzając je pięścią.
Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki.
Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Oczywiście tą wersję można wzbogacić dając ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, płatki owsiane.
Piec chleb ok 40 minut w 190 stopniach.
Wedlug przepisu Asi (Haim) upieklam dzisiaj chlebek. Oto on,mój pierwszy w życiu:
Asiu,dzięki za przepis!!!
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 1/8 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem,
Jeśłi ciasto będzie zbyt twarde dolać troszkę wody, jeśli zbyt miękkie, dodać trochę mąki.
Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.
Zagniatać ciasto do uzyskania pożądanej konsystencji (ok 10min). Przykrywając odstawić w ciepłe miejsce na ok 90 minut.
Po wyrośnięciu jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto uderzając je pięścią.
Uformować chleb, włożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem keksówki.
Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Oczywiście tą wersję można wzbogacić dając ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, płatki owsiane.
Piec chleb ok 40 minut w 190 stopniach.
Wedlug przepisu Asi (Haim) upieklam dzisiaj chlebek. Oto on,mój pierwszy w życiu:

Witam
i ja się z chęcią przyłączę jak można?
Bardzo fajne przepisy podajecie, aż ślinka leci, mniam
Krysiu,powiedz jak chlebek wyszedł? Smaczny? Przepis wygląda na łatwy ale z moimi zdolnościami to kto wie
Muszę spróbować upiec. Zresztą wsystko będę po kolei robiła, nareszczie zrobię ulubione buraczki na zapas
Ja bardzo lubię robić gyros, prosty i szybki, oto przepis:
-mięso wieprzowe lub piersi z kurczaka
-kapusta pekińska
-pomidor
-ogórek kiszony
-cebula
-sos czosnkowy
-przyprawa do gyrosa
wszystko kroimy w kostkę, mięso też, mięso podsmażyć na oleju, przyprawić przyp. do gyrosa. W naczyniu układać warstwami: kapusta, pomidor itd, na górze mięso. Można jeszcze dodać paprykę, kukurydzę.
sos robię z dużego jogurtu naturalnego, trochę musztardy, sól, 2-3 ząbki czosnku, szczypiorek
smacznego
poproszę jeszcze jakiś przepis na weki, ogórki itd.
i ja się z chęcią przyłączę jak można?
Bardzo fajne przepisy podajecie, aż ślinka leci, mniam

Krysiu,powiedz jak chlebek wyszedł? Smaczny? Przepis wygląda na łatwy ale z moimi zdolnościami to kto wie

Ja bardzo lubię robić gyros, prosty i szybki, oto przepis:
-mięso wieprzowe lub piersi z kurczaka
-kapusta pekińska
-pomidor
-ogórek kiszony
-cebula
-sos czosnkowy
-przyprawa do gyrosa
wszystko kroimy w kostkę, mięso też, mięso podsmażyć na oleju, przyprawić przyp. do gyrosa. W naczyniu układać warstwami: kapusta, pomidor itd, na górze mięso. Można jeszcze dodać paprykę, kukurydzę.
sos robię z dużego jogurtu naturalnego, trochę musztardy, sól, 2-3 ząbki czosnku, szczypiorek
smacznego

poproszę jeszcze jakiś przepis na weki, ogórki itd.
-
- ZBANOWANY
Chlebek wyszedl przepyszny,tylko ja bym zmniejszyla ilość soli z przepisu o polowę. Poszedl w try-miga nim zdążyl ostygnąć. Jutro wstawię przepis na ogóreczki.Pozdrawiam.
A to fotka zrobionych buraczków z czosnkiem:
...i są naprawdę pyszne!!!

A to fotka zrobionych buraczków z czosnkiem:

Krysiu wielkie dzięki
chlebek już bym piekła ale muszę po drożdze do sklepu pognać a to nie takie proste z małym chorym brzdącem. Jak upiekę to sie pochwalę. I czekam na inne Twoje przepisy bo widzę, że lubisz to robić

chlebek już bym piekła ale muszę po drożdze do sklepu pognać a to nie takie proste z małym chorym brzdącem. Jak upiekę to sie pochwalę. I czekam na inne Twoje przepisy bo widzę, że lubisz to robić

-
- ZBANOWANY
Ogórki z czosnkiem - pycha sałatka na zimę
(Wedlug tego przepisu zawsze robię ogórki. Są rewelacyjne!!!)
4 kg juz obranych ze skóry ogórkow gruntowych
6 zabków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka octu 10 % (taka szklanka z arcorocu czyli mniejsza)
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Ogóreczki są pycha, jak pierwszy raz jadłam to wrąbałam półlitrowy słoik tej sałatki u teściowej, aż mi głupio było...
Z tej ilości ogórków wychodzi 10 półlitrowych słoików.
P.S: Ja dodaję jeszcze troszkę koperku.

przepis autora:emilos http://www.wielkiezarcie.com/recipe7702.html
----------------------------------------------------------------------------
Wiosenna sałatka grecka
1 główka młodej kapusty
5 dkg białej
fasoli
1 łyżka kaparów
8 zielonych oliwek
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
sól,zielony pieprz
Fasolę moczyć kilka godzin w lekko osolonej wodzie,gotować aż będzie miękka.Kapustę drobno poszatkować.Dodać oliwki,kapary i fasolę.Musztardę utrzeć z octem i oliwą z oliwek.Sałatkę polać sosem i odstawić na 15 minut.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rada: do sosu musztardowego można dodać drobno posiekaną bazylię lub dowolne świeże zioła.Jeśli dodamy np.rzeżuchę,znakomicie wzbogaci sałatkę w witaminy i sole mineralne.
Smacznego!!!
(Wedlug tego przepisu zawsze robię ogórki. Są rewelacyjne!!!)

4 kg juz obranych ze skóry ogórkow gruntowych
6 zabków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka octu 10 % (taka szklanka z arcorocu czyli mniejsza)
1 szklanka oleju
4 łyżki soli
Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Ogóreczki są pycha, jak pierwszy raz jadłam to wrąbałam półlitrowy słoik tej sałatki u teściowej, aż mi głupio było...
Z tej ilości ogórków wychodzi 10 półlitrowych słoików.
P.S: Ja dodaję jeszcze troszkę koperku.
przepis autora:emilos http://www.wielkiezarcie.com/recipe7702.html
----------------------------------------------------------------------------
Wiosenna sałatka grecka
1 główka młodej kapusty
5 dkg białej
fasoli
1 łyżka kaparów
8 zielonych oliwek
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
sól,zielony pieprz
Fasolę moczyć kilka godzin w lekko osolonej wodzie,gotować aż będzie miękka.Kapustę drobno poszatkować.Dodać oliwki,kapary i fasolę.Musztardę utrzeć z octem i oliwą z oliwek.Sałatkę polać sosem i odstawić na 15 minut.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rada: do sosu musztardowego można dodać drobno posiekaną bazylię lub dowolne świeże zioła.Jeśli dodamy np.rzeżuchę,znakomicie wzbogaci sałatkę w witaminy i sole mineralne.
Smacznego!!!
Krysiu, dziękuję
nie wiem ale chyba teraz już nie mogę zrobić tych ogórków
powiedz mi jeszcze tylko jaką mąkę muszę użyć do chleba

nie wiem ale chyba teraz już nie mogę zrobić tych ogórków

powiedz mi jeszcze tylko jaką mąkę muszę użyć do chleba

podam teraz przepis na sałatkę z selera naciowego
-seler naciowy
-kurczak wędzony lub smażony(piersi)
-kukurydza
-majonez
-sól pieprz
pokroić wszystko, wymieszać, doprawić do smaku, gotowe
każdy kto je tą sałatkę pierwszy raz zachwyca się nią.
Smacznego

-seler naciowy
-kurczak wędzony lub smażony(piersi)
-kukurydza
-majonez
-sól pieprz
pokroić wszystko, wymieszać, doprawić do smaku, gotowe

każdy kto je tą sałatkę pierwszy raz zachwyca się nią.
Smacznego
-
- ZBANOWANY
Ja zazwyczaj używam do wszystkiego mąkę tortową. W przepisie chodzi o mąkę pszenną.