Dziękuję, mój ogród znajduje się w strefie stepowej Ukrainie. Gleba zaplanowanych. Do uprawy lawendy dodał dużo piasku, który jest dobrze drenovanyy hrunt.I oczywiście słońce.Nalewka pisze:Piękna! Gdzie masz swój ogród? W jakim klimacie? Jakie ma tam warunki twoja lawenda, że tak pięknie rośnie?
Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 gru 2009, o 03:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lawenda
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Acaeno, wklej zdjęcia swojego ogrodu, ciekawi jesteśmy jak wygląda.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Re: Znów lawenda
Witaj VITA
W garażu z pewnością nie mam ujemnej temperatury. Datury mają już chyba ze 20 cm, już musiałam je rozsadzić Niestety kolejne zimne u mnie miejcse to blaszak, ale tam temperatura wynosi chyba z -10 więc nie ma szans na przezimowania czegokolwiek .
Z sadzeniem w donicy sprawa jest prosta, dopiero zagospodarowuje działeczkę, wprowadziłam sie we wrześniu, więc wcześniej wszędzie była budowa
A wazne donice stoja na parapecie okiennym, to chyba wazne
W garażu z pewnością nie mam ujemnej temperatury. Datury mają już chyba ze 20 cm, już musiałam je rozsadzić Niestety kolejne zimne u mnie miejcse to blaszak, ale tam temperatura wynosi chyba z -10 więc nie ma szans na przezimowania czegokolwiek .
Z sadzeniem w donicy sprawa jest prosta, dopiero zagospodarowuje działeczkę, wprowadziłam sie we wrześniu, więc wcześniej wszędzie była budowa
A wazne donice stoja na parapecie okiennym, to chyba wazne
- vita
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Re: Znów lawenda
No, to jest jakiś argument! Moja działeczka jest zagospodarowana a i tak piwnica i garaż zawsze pełna doniczek z 'czymś'! Skoro masz w garażu okno, to powinno się udać. W razie czego- do najchłodniejszego pokoju w domuZ sadzeniem w donicy sprawa jest prosta, dopiero zagospodarowuje działeczkę, wprowadziłam sie we wrześniu, więc wcześniej wszędzie była budowa
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 gru 2009, o 03:15
Mam myślą o fotografii ogródek, ale najprawdopodobniej zdjęcia niektórych roślin, więc wydaje mi się, że mój ogród nie wygląda to całkiem przyzwoity.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Acaeno- masz takie lawendy i piszesz, że ogródek nie jest przyzwoity?
Klimat Twojego ogrodu śródziemnomorski- zapowiada się ciekawie Czekamy na inne zdjęcia niecierpliwie
Klimat Twojego ogrodu śródziemnomorski- zapowiada się ciekawie Czekamy na inne zdjęcia niecierpliwie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Forumowiczów.
W tym sezonie zakładam ogród ziołowy, a ponieważ potrzebuję ogromnej ilości materiału roślinnego(teren jest ogromny) postanowiłam sama produkować zioła z nasion, z przeznaczeniem do wysadzenia w ogrodzie.Czy ktoś ma takie doświadczenia?Czy gdzieś przewijał się może tren temat? Najbardziej jestem zainteresowana ziołami wieloletnimi, produkcją rozsady lawendy właśnie, oraz wiciokrzewu pomorskiego i winobluszczu trójklapowego.Czytając forum zdobyłam już wiedzę na temat bazylii, na resztę informacji nie mogę niestety trafić.Liczę na Waszą pomoc.
W tym sezonie zakładam ogród ziołowy, a ponieważ potrzebuję ogromnej ilości materiału roślinnego(teren jest ogromny) postanowiłam sama produkować zioła z nasion, z przeznaczeniem do wysadzenia w ogrodzie.Czy ktoś ma takie doświadczenia?Czy gdzieś przewijał się może tren temat? Najbardziej jestem zainteresowana ziołami wieloletnimi, produkcją rozsady lawendy właśnie, oraz wiciokrzewu pomorskiego i winobluszczu trójklapowego.Czytając forum zdobyłam już wiedzę na temat bazylii, na resztę informacji nie mogę niestety trafić.Liczę na Waszą pomoc.
- Lorrie
- Kontakt:
Na allegroo jest do kupienia książka o uprawie lawendy. Kupiłam - warto było.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sty 2010, o 23:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poproszę o tytuł i autora-obecnie na allegro chyba nic nie ma...
- Lorrie
- Kontakt:
"Jak uprawiać Lawendę dla przyjemności i zysku" - Poradnik wg autorstwa: Dorota i Tomasz Pawlak. Miłej lektury
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Jest w tej chwili w sprzedaży pod hasłem : Lawenda PORADNIK uprawa dla przyjemności i zysku Też sobie chyba kupię, bo przeczytałam na stronce spis treści i myśle, ze może być interesująca. Tylko muszę poczekać na dopływ gotówki
Odnośnie uprawy innych ziół wieloletnich. Ja robiłam z nasion - szałwie lekarską, oregano, melisę, tymianek, rozmaryn (słabo zimuje, ale niech bedzie że jest wieloletni), lawendę, miętę. Z niczym nie miałam problemów. Ozdobne gatunki melisy, mięt, oregano, szałwi rozmnażam wegetatywnie.
Odnośnie uprawy innych ziół wieloletnich. Ja robiłam z nasion - szałwie lekarską, oregano, melisę, tymianek, rozmaryn (słabo zimuje, ale niech bedzie że jest wieloletni), lawendę, miętę. Z niczym nie miałam problemów. Ozdobne gatunki melisy, mięt, oregano, szałwi rozmnażam wegetatywnie.
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
W zeszłym roku posadziłam lawendę, tylko teraz martwię się czy nie przemarzła przez te mrozy, bo głupia zapomniałam ją okryć
- Lorrie
- Kontakt:
Mojej tez nie okrywałam. Wyczytałam, że gdy śnieg napada na agrowłókninę to ona się może zadusić. Teraz jest przykryta gruba warstwa białego puchu co w naturalny sposób powinno ją chronić przed mrozem ...