Ci, którzy mnie znają, kojarzą mnie głównie z działem o roślinkach pokojowych, bo niestety - na sprawach ogródkowych nie bardzo się znam
Więc potrzeba zrobienia skalniaczka wprawiła mnie w niemałe zakłopotanie. Dlatego też, drodzy forumowicze, z błaganiem w oczach zwracam się do Was o pomoc...
Przeczytałam wszystkie posty na forum na temat skalniaków, oglądnęłam mnóstwo zdjęć i pochłonęłam wiele pożytecznych wskazówek. Efekt jest taki, że mam miejsce, mam roślinki i mam chęci, ale brakuje mi pomysłu, jak to wszystko połączyć...
Skalniaczek miałby powstać w miejscu naturalnego spadku terenu ( w najwyższym punkcie 0,5 m), po którym biegnie ścieżka. Jest tam stary, rozpadający się rollborder, który tworzy stopień. Bardzo bym chciała za pomocą kamieni utworzyć parę stopni, co wyglądałoby jak takie... "tarasiki" dla roślinek
Skalniaczek miałby być podłużny (dł. ok 2,5 m), zwężający się wraz ze spadkiem terenu, co widać na pierwszym pseudo-technicznym ;) zdjęciu poniżej. Na drugim zdjęciu zaznaczyłam żółtym kolorem obszar, jaki miałby zajmować. "Zakrzyżykowany" na zielono teren jest nienaruszalny - tam będzie przebiegać ścieżka.
No i... roślinki. Czekają już na powstanie skalniaczka i bardzo się niecierpliwią ;) Większość z nich mam dzięki dobremu serduszku Minimisi i Ani Cz.:
A teraz kilka z miliarda moich pytań:
Jak utworzyć te "tarasiki", by mi nie "odjechały" po pierwszym deszczu? Czy drobne kamyki przysypane ziemią wystarczą?
Czy jest jakiś porządek układania kamieni na skalniaku? Czy wystarczy się odwrócić tyłem, rzucić kamieniem za siebie i... mamy artystyczny nieład? ;)
Czy najwyższe roślinki - w tym przypadku trawki - należy zasadzić na najwyższym stopniu?
Czy rozchodniki najlepiej wrzucić do "jednego garnka" na skalniaku, czy też porozdzielać je kamieniami?
Czym najlepiej uzupełniać miejsca, gdzie prześwituje ziemia? Kamyczkami czy korą?
Jakich roślinek mi brakuje, a ładnie by wyglądały na skalniaczku?
Bardzo Was proszę - wspomóżcie dobrą radą... Jeśli macie jakiś ciekawy pomysł na zagospodarowanie tego terenu, albo znacie odpowiedzi na moje pytania - napiszcie.