Sklep ogrodniczy - jak otworzyć
Sklep ogrodniczy - jak otworzyć
Czy ktos z Panstwa ma sklep ogrodniczy? Mieszkam w 20 tys miescie gdzie sa 2 takie sklepy ale malutkie, niewielki wybor... Ciekawa jestem czy troche wiekszy zdalby egzamin.
Mieszkalam w Irlandii kilka lat, tam w kazdej wiosce jest spore centrum ogrodnicze i zawsze duzo klientow.
Naiwne pytanie ale noz widelec padnie odpowiedz ;) mozna na tym sie dorobic???
Mieszkalam w Irlandii kilka lat, tam w kazdej wiosce jest spore centrum ogrodnicze i zawsze duzo klientow.
Naiwne pytanie ale noz widelec padnie odpowiedz ;) mozna na tym sie dorobic???
"Prawda wdeptana w ziemię... odrośnie!"
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: sklep ogrodniczy
Agatka można z tego żyć.Tylko tyle temat rzeka.Wszystko zależy gdzie masz ten sklep,jak się przyjmie,czym handlujesz-czy sam handel w 100% czy dużo swojej produkcji.
Ja robię u ogrodnika -trochę kupuje,swojego ma sporo.On wyrabia tylko że zaczął 17 lat temu.Jest w okolicy 6 sklepów i śmiało mogę powiedzieć że on jest numer jeden na okolicę,Z różnych przyczyn.
Pozdrawiam.
Ps:poczytaj na forum był temat wielokrotnie omawiany.
Ja robię u ogrodnika -trochę kupuje,swojego ma sporo.On wyrabia tylko że zaczął 17 lat temu.Jest w okolicy 6 sklepów i śmiało mogę powiedzieć że on jest numer jeden na okolicę,Z różnych przyczyn.
Pozdrawiam.

Ps:poczytaj na forum był temat wielokrotnie omawiany.
No wlasnie, ciekawi mnie polaczenie produkcji wlasnej i sklepu bo inne sa warunki, podatki, sklep to dzialalnosc handlowa a produkcja zalozmy niewielka ogrodnicza sprzedaje sie bez kasy fiskalnej...
Rodzice zajmuja sie malym ogrodnictwem, mysle o wybudowaniu sklepu na tym terenie i ograniczeniu produkcji bo to ciezki kawalek chleba...
Czy wowczas przez sklep moge sprzedawac roslinki wyprodukowane?
Rodzice zajmuja sie malym ogrodnictwem, mysle o wybudowaniu sklepu na tym terenie i ograniczeniu produkcji bo to ciezki kawalek chleba...
Czy wowczas przez sklep moge sprzedawac roslinki wyprodukowane?
Oczywiscie klep mam na mysli sprzet, doniczki, ozdobki, plotki, mebelki ogrodnicze, cebulki, nasiona itp
-
- ---
dziekuje za linki, choc nie uzyskalam jasnych odpowiedzi na moje pytania to ten ostatni watek jest calkiem ciekawy
czekam wiec na dalsze podpowiedzi
czekam wiec na dalsze podpowiedzi

-
- ---
Agatka pytaj.
Ps:Zmień w profilu miejsce zamieszkania.To też dużo znaczy.Być może ktoś jest z twojej okolicy to więcej się orientuje może w niektórych sprawach i prędzej będzie wiedział co się dzieje na danym terenie.
Ps:Zmień w profilu miejsce zamieszkania.To też dużo znaczy.Być może ktoś jest z twojej okolicy to więcej się orientuje może w niektórych sprawach i prędzej będzie wiedział co się dzieje na danym terenie.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście możesz mieć własna produkcję roślin i sklep ogrodniczy, który będzie je sprzedawał. Niemniej nie obędzie się to bez założenia działalności gospodarczej. Sprzedawać własną produkcję roślin bez opodatkowania możesz jedynie będąc rolnikiem ( lub będąc właścicielem działki rolnej, z której płody sprzedajesz). Założyć działalność gospodarczą na bazie działalności rolniczej możesz po 3 latach ubezpieczenia w KRUS. ( według aktualnych przepisów).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Na jedna z takich odpowiedz czekalam
Aniu jezeli wiesz cos wiecej na temat twojego ostatniego zdania "Założyć działalność gospodarczą na bazie działalności rolniczej..." jak to praktycznie wyglada, masz w sklepie kase fiskalna i idzie przez nia wszystko tak? I kosiarka i bylina wyprodukowana? Ta bylina rozliczana jest inaczej? Kompletnie zielona jestem w tym temacie 

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niestety nie wiem tak szczegółowo. Jeśli sklep to mała sprzedaż prowadzisz tylko księgę przychodów i rozchodów, rejestrujesz się jako płatnik vat. Swoje rośliny nie opodatkowujesz, ale jeśli kupisz rośliny do bezpośredniej sprzedaży musisz je rozliczyć.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;