Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Stasiek, Tadeusz ma rację. Przy jesiennym wyrywaniu krzaków, niektóre korzenie (ale raczej rzadko) miały długośc około 1 metra ale wszerz, nie na głębokość i były tuż pod powierzchnią ziemi.
Znowu trąbię (już mi tchu brakuje)- głosujcie!
Znowu trąbię (już mi tchu brakuje)- głosujcie!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Wstasiek jeżeli zamierzasz pomidory wstawiać do tunelu dopiero w maju to uprawa w pojemnikach/pierścieniach traci sens. Ziemia jest już wtedy ogrzana i niewiele zyskasz sadząc do donic czy pierścieni. To się opłaca ale przy wcześniejszych terminach uprawy.Jeżeli z jakiś powodów chcesz swoje pomidorki trzymać do maja w donicach to możesz tak postąpić ale sadząc w tunelu nie możesz ich zakopać z doniczkami. Śmiało w połowie maja możesz sadzić pomidory bezpośrednio do gruntu, tylko, że sadzenie w tunelu w tym okresie to już troszeczkę za późno. Co do sposobu korzenienia się pomidorów to dodam, że mając np. wybiegniętą rozsadę nie sadzimy jej głęboko (tam korzenie mają za zimno) tylko kopiemy płytki rowek i korzenie wraz z dużą częścią łodygi wkładamy do niego, przysypujemy ziemią a wierzchołek rośliny wyginamy tak by wystawał pionowo do góry.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja ostatnio posadziłem bardzo głęboko i też wyrosły
Pozdrawiam, Maciek.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Suppa , głębokie sadzenie opóźnia wzrost , dlatego tak jak pisali wcześniej przedmówcy , lepiej jest kłaść łodygę pod skosem lub stopniowo dosypywać podłoże .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ooops
To był błąd początkującego, na szczęscie bez grubszych konsekwencji
Edit:
Powoli planuję tegoroczne zasiewy i poszukuję w miarę smacznej i bardzo wczesnej odmiany do gruntu, moglibyście coś doradzić? Myślałem o Beta, Betalux lub Kibic, jest też wiele innych...
Jeśli ktoś je uprawiał proszę o opinie.
To był błąd początkującego, na szczęscie bez grubszych konsekwencji
Edit:
Powoli planuję tegoroczne zasiewy i poszukuję w miarę smacznej i bardzo wczesnej odmiany do gruntu, moglibyście coś doradzić? Myślałem o Beta, Betalux lub Kibic, jest też wiele innych...
Jeśli ktoś je uprawiał proszę o opinie.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może troszkę przesadziłem z tym MAJEM po prostu bębę starał się wsadzić pomidorki jak najwcześniej tak, aby to było beż szkody dla nich (ewentualnie zminimalizować). Nie mam czegoś podobnego do tzw. cylindrów więc staram się je czymś zastąpić. Widzę jednak, że mój pomysł nie jest do końca dobry.
A co powiecie o pomidorach, które chcę zasiać Baron , Słomka , Rumba Ożarowska .
Dziękuję i pozdrawiam
wstasiek
A co powiecie o pomidorach, które chcę zasiać Baron , Słomka , Rumba Ożarowska .
Dziękuję i pozdrawiam
wstasiek
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
Baron, Słomka i Rumba to bardzo dobre odmiany- przetestowałem. ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam Baron, bardzo dobra odmiana
Pozdrawiam
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
W zeszłym roku miałam odmiany:Atol,Babinicz,Szejk i Bohun.Wszystkie samokończące.Byłam z nich bardzo zadowolona.
Plenne,wczesne,smaczne i owocowały do jesieni.Są to odmiany gruntowe,ale ja miałam je w szklarni,ponieważ u nas w gruncie od wielu lat pomidory bez chemii się nie udają.
Plenne,wczesne,smaczne i owocowały do jesieni.Są to odmiany gruntowe,ale ja miałam je w szklarni,ponieważ u nas w gruncie od wielu lat pomidory bez chemii się nie udają.
-
Sedeczne dzięki za odzew.
Pewnie wszędzie pomidor gruntowy bez chemi ma małe szanse na dotrwanie i przetrwanie. Ryzyko zmniejszamy uprawiając je pod przykryciem i stosując sprawdzone sposoby zabezpieczania np.mleko. Poprzedni rok był szczególnie trudny dla pomidorów (nie sprzyjała pogoda).
Ale co tam.... Pewnie większość z Was myśli już o nadchodzącym roku,więc napiszcie może kiedy planujecie siać pierwsze pomidorki z przeznaczeniem do uprawy w tunelu nieogrzewanym.
Pozdrawiam i dziękuję
Pewnie wszędzie pomidor gruntowy bez chemi ma małe szanse na dotrwanie i przetrwanie. Ryzyko zmniejszamy uprawiając je pod przykryciem i stosując sprawdzone sposoby zabezpieczania np.mleko. Poprzedni rok był szczególnie trudny dla pomidorów (nie sprzyjała pogoda).
Ale co tam.... Pewnie większość z Was myśli już o nadchodzącym roku,więc napiszcie może kiedy planujecie siać pierwsze pomidorki z przeznaczeniem do uprawy w tunelu nieogrzewanym.
Pozdrawiam i dziękuję
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wstaśku! Fajny login
Ja sieję pomidory po 15 marca i one idą końcem kwietnia do tunelu nieogrzewanego. Tak przynajmniej robiłam w poprzednich latach, ale były łagodne zimy które szybko się kończyły.. Co będzie w tym
W wątku "pomidory z nasion od kozuli" Grażyna Widera napisała: "Zawsze wysiewam pomidory w marcu w dniach Barana (trygon Ognia- zgodnie z kalendarzem biodynamicznym).W tym roku przypada to w dniach 16-17-18 marca.Nigdy się na tym nie zawiodłam.Jak ktoś wierzy może spróbować."
Ja sieję pomidory po 15 marca i one idą końcem kwietnia do tunelu nieogrzewanego. Tak przynajmniej robiłam w poprzednich latach, ale były łagodne zimy które szybko się kończyły.. Co będzie w tym
W wątku "pomidory z nasion od kozuli" Grażyna Widera napisała: "Zawsze wysiewam pomidory w marcu w dniach Barana (trygon Ognia- zgodnie z kalendarzem biodynamicznym).W tym roku przypada to w dniach 16-17-18 marca.Nigdy się na tym nie zawiodłam.Jak ktoś wierzy może spróbować."
Pozdrawiam, Monika
-
http://www.forumogrodnicze.info/posting ... 42&t=30300#
Witam,
Słyszałem coś o stosowaniu świec w tunelach. Zastanawiam się czy to dotyczy przymrozków czy po prostu pożegnaniu z pomidorami. Możecie coś więcej o tym npisać.
Sedeczne dzięki
Witam,
Słyszałem coś o stosowaniu świec w tunelach. Zastanawiam się czy to dotyczy przymrozków czy po prostu pożegnaniu z pomidorami. Możecie coś więcej o tym npisać.
Sedeczne dzięki
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
Jak są przymrozki, to niektórzy stawiają znicze....
Pozdrawiam,
Mateusz!
Mateusz!