Heliotrop Cz.1
Re: Heliotrop - pielęgnacja
Zauważyłam że wiele wątków na forum nie ma swojego "zakończenia". Wiele razy oglądałam zdjęcia małych siewek i nikt już na końcu nie dodawał zdjęć wyrośniętych okazów, pewnie dlatego że w sezonie wszyscy zajęci są podlewaniem a w zimie nie zaglądają już na forum tak często- widzę po swoim przykładzie Niedługo znów zaczniemy wysiewać roślinki, żeby zachęcić do wysiania heliotropu wstawiam zdjęcie moich krzaczków, które wyrosły z tych mizernych siewek, które pokazałam wcześniej
Nie są może tak okazałe jak heliotropy Przemka, ale mam tylko północny balkon bez słońca- więc myślę że i tak całkiem nieźle wyrosły no i przepięknie pachniały
Nie są może tak okazałe jak heliotropy Przemka, ale mam tylko północny balkon bez słońca- więc myślę że i tak całkiem nieźle wyrosły no i przepięknie pachniały
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Przemku, czy porównywałeś może wschody nasion od tych trzech producentów -może jakieś sugestie?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Ja chciałabym też wiedzieć jak uprawiać by wyglądały tak zdrowo.Ilekroć kupię sadzonkę to po jakimś czasie liście brązowieją od brzegu i kruszą się Rosły już na różnych stanowiskach, nie wiem czy to jakaś choroba?
-
W 2009r wysiałem tylko jedno opakowanie z PNOS Ożarów Maz. Była to odmiana Marine (fioletowa) 0,1g. Nasiona wysiałem 12.03.2009r a kiełkować zaczęły 17/18.03.2009r. 2 pozostałe opakowania zostały na bieżący rok. Heliotropy bardzo źle reagują na deszcze ale liście ciemnieją (fioletowieją) chyba z innego powodu. Być może przy niskich temperaturach wiosną nie pobierają z gleby fosforu (to tylko moje przypuszczenia). Po opryskach florowitem dochodziły do siebie. Wklejam jeszcze rośliny z 2008r.
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku ja bym próbował z rośl. matecznej pobrać sadzonki na zimę do wody, a potem przesadzić do doniczki. Ps. piękne te rabatki masz Szczególnie połączenie fioletu z oranżem, oby tak dalej
Przemku, a jaką masz u siebie glebę, że im tak dobrze Czy taka kępa to jedna roślina tak silnie rozkrzewiona?
Ależ niesamowite te twoje heliotropy Wyobrażam sobie zapach w twoim ogrodzie Przemku, musi być cudowny
-
Te moje heliotropy to nie są jakieś giganty. Gleba też nie jest jakaś nadzwyczajna. Po prostu sadzę w jednym miejscu po kilka sadzonek. W roku 2009 zaczęły kwitnąć późno. 2 pierwsze zdjęcia z 1 sierpnia a 2 kolejne z 1 września. Dodam tylko, że to były najsłabsze siewki i późno bo późno ale ładnie zakwitły.
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku ja już chcę je wysiać jutro czy to dobry termin , i jak Ty to robisz , bo ja mam problem z sianiem bo nie zawsze wschodzą