Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby na następny sezon
Słuchajcie to jak to w ogóle jest.Jak się daje obornik(ja daję dużo z przewagą słomy) to jaki jest jeszcze sens wapnować.
Pewnie się mylę,to proszę wyprowadzić mnie z błędu.Obornik daję corocznie na trawnik na jesieni i myślę że jest dobrze.
Pewnie się mylę,to proszę wyprowadzić mnie z błędu.Obornik daję corocznie na trawnik na jesieni i myślę że jest dobrze.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obornik wzbogaca glebę głównie w azot, a wapno to wapń, którego potrzebuje gleba kwaśna.
Jeżeli ktoś ma zasadową, to nie musi wapnować.
A trawnik - jeżeli masz ładny, to pewnie postępujesz z nim właściwie
Jeżeli ktoś ma zasadową, to nie musi wapnować.
A trawnik - jeżeli masz ładny, to pewnie postępujesz z nim właściwie

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Suppa, Fall, tam użyty był nawóz koński, a nie obornik bydlęcy, to jest jednak różnica.
Fall, jak używasz tego obornika na trawniku? Jako nawóz płynny? Podlewasz tym? Ja nie bardzo umiem sobie wyobrazić ładny trawnik obłożony świeżym czy kompostowanym, ale "stałym" obornikiem
Fall, jak używasz tego obornika na trawniku? Jako nawóz płynny? Podlewasz tym? Ja nie bardzo umiem sobie wyobrazić ładny trawnik obłożony świeżym czy kompostowanym, ale "stałym" obornikiem

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
Nalewka to już Ci mówię.Późną jesienią albo w zimę często nawet na śnieg kładę obornik stały bydlęcy ze słomą po częsci przerobiony.Jest drobny.Postraszę tu i ówdzie.Wiosną zanim trawa zacznie rosnąć na dobre(końcówka marca) zgrabiam to co nie zostało przerobione(raptem taczka czy dwie słomy).I trawnik jak ta lala.Kłopot to jest tylko ten że jak gdzieś się sypnie za dużo to krety mogą kopców narobić,ale nie jest tak źle.
Z tymże że ja mam naturalny trawnik,niesiany.Z mleczami i innymi ziołami.Taki lubię.
A i jeszcze jedno jak małą trawę to nie zgrabiam albo co nieco z grubsza.
Z tymże że ja mam naturalny trawnik,niesiany.Z mleczami i innymi ziołami.Taki lubię.
A i jeszcze jedno jak małą trawę to nie zgrabiam albo co nieco z grubsza.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Aaa, to taki sposób, hm, interesujący, ale dla nas niemożliwy do zastosowania.
Pies Prot miałby używanie!!! Tarzałby się w tym całymi dniami, aż wniósłby to wszystko na sobie do domu, a ja bym pewnie zeszła od samego zapachu (jeśli trawnik jest zasypany obornikiem, to nie ma gdzie psa wytarzać w czystym śniegu, u nas śnieg = trawnik
).
Pies Prot miałby używanie!!! Tarzałby się w tym całymi dniami, aż wniósłby to wszystko na sobie do domu, a ja bym pewnie zeszła od samego zapachu (jeśli trawnik jest zasypany obornikiem, to nie ma gdzie psa wytarzać w czystym śniegu, u nas śnieg = trawnik

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Właśnie w taki sposób stosuje się też obornik na trawy rolnicze
Tylko obornik powinien być już taki "przepracowany", bardziej przypominający torf, wtedy ładnie się rozkłada.
Nalewko, myślę że rodzaj nawozu nie ma tu znaczenia, ale nie upieram się
.
Widziałem kiedyś w gazecie tabelkę z zawartością poszczególnych składników w różnych nawozach naturalnych, jeśli to znajdę postaram się zamieścić.
Dodam jeszcze, iż w rolnictwie w przypadku konieczności wapnowania i stosowania obornika w tym samym czasie zaleca się najpierw rozsianie wapna i zmieszanie go z glebą a następnie wywózkę obornika.

Tylko obornik powinien być już taki "przepracowany", bardziej przypominający torf, wtedy ładnie się rozkłada.
Nalewko, myślę że rodzaj nawozu nie ma tu znaczenia, ale nie upieram się

Widziałem kiedyś w gazecie tabelkę z zawartością poszczególnych składników w różnych nawozach naturalnych, jeśli to znajdę postaram się zamieścić.
Dodam jeszcze, iż w rolnictwie w przypadku konieczności wapnowania i stosowania obornika w tym samym czasie zaleca się najpierw rozsianie wapna i zmieszanie go z glebą a następnie wywózkę obornika.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- ---
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
Znalazłem kiedyś inną podobną,ale coś nie mogę.Jest taka.
Znalazłem kiedyś inną podobną,ale coś nie mogę.Jest taka.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Beatko, a nie możesz rozsypać kompostu? Chyba, ze nie jesteś w stanie wyprodukować dostatecznej jego ilości
Ale to chyba byłoby niezłe rozwiazanie 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Jesienią rozsypywałam doskonałą czarną ziemię mieloną z nawozem indyczym. Najpierw siewnikiem do trawy, ale to była porażka. Nawet na najgrubszym ustawieniu kapało jakby chciało, a nie mogło. Potem rozsypywałam szuflą z taczek i grabiłam. To z kolei robota na tydzień dla silnego chłopa. A ja słaba kobitka, ledwie dałam radę jednego dnia kilka taczek rozsypać i wyrównać grabkami. Czy to pomoże trawnikowi? Wiosną się okaże. Ale jemu zaszkodzić nic nie może, gorzej wyglądał nie będzie, bo jakby mógł, to by wyglądał, a więc może już być tylko lepiej 
O nawozach mamy m.inn. tu:
- Nawozy naturalne - koński, kurzy itd.
- Obornik koński - czy nadaje się do nawożenia?

O nawozach mamy m.inn. tu:
- Nawozy naturalne - koński, kurzy itd.
- Obornik koński - czy nadaje się do nawożenia?
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
jak przygotowac ogródek na wiosne?
Swój ogródek mam dwa lata.
Pierwszego roku przekopałem i wszystkie warzywa były piekne. W tym roku chyba ze względu na pogode i wyjałowiona ziemie - było marnie
Wybierajac chwasty i trawe stworzyłmi sie taki delikatny lejek. Równałem działke i zostało ziemi. pomyslałem że dosypie w ogrodzie - będzie równo i nowa ziemia
I jak to zrobić najlepie?
1. przysypac teraz ziemia chwasty to może zgnija i bedzie mniej roboty z plewieniem
2. teraz przekopac i na wiosne przysypac
3. jeszcze inaczej?
Pierwszego roku przekopałem i wszystkie warzywa były piekne. W tym roku chyba ze względu na pogode i wyjałowiona ziemie - było marnie

Wybierajac chwasty i trawe stworzyłmi sie taki delikatny lejek. Równałem działke i zostało ziemi. pomyslałem że dosypie w ogrodzie - będzie równo i nowa ziemia

I jak to zrobić najlepie?
1. przysypac teraz ziemia chwasty to może zgnija i bedzie mniej roboty z plewieniem
2. teraz przekopac i na wiosne przysypac
3. jeszcze inaczej?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: jak przygotowac ogródek na wiosne?
Najlepiej jeśli przekopiesz jeszcze teraz tą ziemię i zostawisz ją w tzw. ostrej skibie.
Darń ma być do spodu, a korzenie na wierzch.
Dobrze by też było wiedzieć co z odczynem, jeśli jest ziemia kwaśna to możesz posypać najpierw wapnem,
a potem przekopać. Ważne, aby taką przekopaną ziemię wyrównać wcześnie na wiosnę.
Zresztą wszystko zależy jaką masz glebę, im gleba lżejsza tym szybciej trzeba ja wyrównać i zagrabić,
aby ograniczyć parowanie wody.
Chwasty będą zawsze- im więcej się będzie ziemię wzruszać, czy to kopiąc czy to odchwaszczając poprzez wyrywanie,
będzie ich więcej. Najmniej jest gdy się je likwiduje poprzez gracowanie.
Darń ma być do spodu, a korzenie na wierzch.
Dobrze by też było wiedzieć co z odczynem, jeśli jest ziemia kwaśna to możesz posypać najpierw wapnem,
a potem przekopać. Ważne, aby taką przekopaną ziemię wyrównać wcześnie na wiosnę.
Zresztą wszystko zależy jaką masz glebę, im gleba lżejsza tym szybciej trzeba ja wyrównać i zagrabić,
aby ograniczyć parowanie wody.
Chwasty będą zawsze- im więcej się będzie ziemię wzruszać, czy to kopiąc czy to odchwaszczając poprzez wyrywanie,
będzie ich więcej. Najmniej jest gdy się je likwiduje poprzez gracowanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Kontakt:
ale przekopac i przysypac ta nową ziemią?
czy równac dopiero na wiosne
czy równac dopiero na wiosne
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Teraz nie ma sensu równać, co nie znaczy, że nie można już stworzyć zaczątku rabatek,
ale lepiej niech one będą w formie przekopanej ostrej skiby. Jeśli będą jakieś opady, deszcz,
śnieg to ziemia nazbiera więcej wody, i to zresztą dobrze wpływa na jej strukturę
( aczkolwiek niektórzy ekolodzy uważają, że nie
)
Ziemię, której masz nadmiar też przekop razem,
bo ja nie bardzo rozumiem w czym problem
ale lepiej niech one będą w formie przekopanej ostrej skiby. Jeśli będą jakieś opady, deszcz,
śnieg to ziemia nazbiera więcej wody, i to zresztą dobrze wpływa na jej strukturę
( aczkolwiek niektórzy ekolodzy uważają, że nie

Ziemię, której masz nadmiar też przekop razem,
bo ja nie bardzo rozumiem w czym problem

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Bardzo ważne jest to co pisze Jola - jaką masz glebę? Co jest u Ciebie - glina, piach, czarnoziem...?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Kontakt:
gleba niby dobra
kiedyś pole truskawek
a chodzi o to ze w ogródku całym jest niżej jakies 10cm niz w pozostałej częsci działki a mam ziemie za płotem i chce to wyrównac
i pytam czy teraz przysypac, czy tylko przekopac czy jeszcze inaczej
kiedyś pole truskawek
a chodzi o to ze w ogródku całym jest niżej jakies 10cm niz w pozostałej częsci działki a mam ziemie za płotem i chce to wyrównac
i pytam czy teraz przysypac, czy tylko przekopac czy jeszcze inaczej