Jeżyna - cięcie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżynę posadziłam kilka lat temu,niestety nie wiem jaka to odmiana, odrosty ma tez bezkolcowe. Jesienia przycinam do ziemi te , które owocowały , młode podwiązuje do podpór.
Prze kilka lat miałam zawsze najwyzej 3 odrosty a Ww tym roku jest aż 5 młodych pędów ,jeżeli pogoda nic nie popsuje to będzie pełno owoców. Już teraz zebrałam całe wiaderko,wymieszałam z malinami i robi się winko, na zimę jak znalazł..

Prze kilka lat miałam zawsze najwyzej 3 odrosty a Ww tym roku jest aż 5 młodych pędów ,jeżeli pogoda nic nie popsuje to będzie pełno owoców. Już teraz zebrałam całe wiaderko,wymieszałam z malinami i robi się winko, na zimę jak znalazł..

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Marelko, sprawdzone - wiosną zostawiam tylko 3 młode bezkolcowe pędy (najgrubsze), resztę usuwam. Owoce są wówczas dorodniejsze .marela pisze:..Jesienia przycinam do ziemi te , które owocowały , młode podwiązuje do podpór.
Smacznego winka

- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. No to w końcu jak jest z tym rozmnażaniem? Ja mam bezkolcową Orkan. Młode pędy są bez kolców. Stare, już owocujące, pędy obcięliśmy z mężem przy ziemi w październiku. (Wyczytane). Działkę z jeżynami mamy od sierpnia, więc jestem laikiem, co do jeżyn. Owoce były smaczne i duże, i mojej mamie się spodobały. Ale nie wiem jak je podzielić, by dać sadzonki mamie. I co to są te "odkłady"?
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Kasia
P.S. Czy wędzarnię można mieć w PZD? Pytam, bo to fajny pomysł.

Pozdrawiam
Kasia
P.S. Czy wędzarnię można mieć w PZD? Pytam, bo to fajny pomysł.

Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
jeśli jeżyna jest dwuletnia to teraz trzeba wyciąć wszystkie pędy na których owocowała przy ziemiMałgoś pisze:Na moim przyszłym kawałku ziemi wzdłuż płotu rośnie jeżyna (tak chyba z 10 m długości ma ten szpaler)
Nie wiem ,jaka to odmiana.Mam pytanie...kiedy i jak się te krzaki przycina ?
ja też przycinam pędy wyrsłe w danym roku na bieżąco wtedy zamiast na długość idą na rozkrzewiani
nie znam jeżyny jednoletniej
ale łatwo poznać jeśli jest dwuletnia to ilość pędów które owocowały i ilość tegorocznych powinna się wachać mniej więcej pół na pół
jeśłi jednoroczna to nie puściła nowych pędów puści je na wiosne i na nich zaowowcuje
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
ZARAZ ZARAZ POMAŁUMałgoś pisze:Ta "moja" jeżyna jest dość stara.Gospodarstwo ma ponad 30 lat .Nie wiem jednak ile lat ma ta jeżyna.Postaram się powycinać "na czuja"
DWULETNA I JEDNOROCZNA TO NIE WIEK CAŁEJ ROŚLINY
dwuletnia owocuje drugiego roku po wydaniu pędów - czyli teraz urosły pędy - przezimują i na wiosne zakwitną i wydadzą latem owoce
jednoroczna - rosnie na wiosne od zera czyli można ciąć przy ziemi- na wiosne puszcza pędy one rosną i na nich owocuje, na zime zamierają i tak w kółko
zrób fotke rośliny w miare z bliska moze coś poradze
najlepiej kilka zeby było widać całość, pędy z bliska i może miejsce gdzie wychodzą z ziemi