Wallota spinosa.(Cyrtanthus elatus )Identyfikacja i dyskusje

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy to Cyrtanthus elatus?

Post »

To na pewno jest wallota.
Wallota, żeby kwitła lubi mieć ciasno. Moja wallota, przed przesadzeniem rok temu , miała doniczkę pełną większych i mniejszych cebul, prawie w ogóle ziemi a kwitła 3-4 razy w roku. Po przesadzeniu i usunięciu tych wszystkich jej "dzieci", dopiero kilka dni temu wypuściła pęd kwiatowy.
Twoja jest za głęboko posadzona, 1/3 cebuli powinna wystawać nad ziemię. Nie wymaga spoczynku, a jeśli się tak stało to wybije, przetrzyma to.
Aha, cebulki mojej walloty też są białe.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Od: 17 sty 2010, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję serdecznie za wszystkie opinie postaram się naprawić wszystkie niedociągnięcia w sobotę kupię mniejszą doniczkę i wsadzę cebulkę tak, aby 1/3 wystawała nad powierzchnię mam nadzieję, że zakwitnie bardzo bym chciał zobaczyć, jaki kolor będzie miał jej kwiat wrazie, czego wstawię jeszcze zdjęcie cebulki żeby wykluczyć ewentualne zmiany chorobowe.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Mam pytanie odnośnie podłoża dziś zamierzam przesadzić Vallotę do mniejszej doniczki, dlatego chciałem zapytać o podłoże keramzytu, jaką część powinien zająć i czy wymieszać go z ziemią, a może położyć tylko na samym dnie doniczki, czy jest to w ogóle zalecane proszę o odpowiedź.
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Keramzyt daj tylko na dno doniczki, jako drenaż. A do podłoża żeby było bardziej przepuszczalne możesz dodać perlitu lub grubego piasku. Ale nie musisz, ziemia uniwersalna w zupełności wystarczy :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p

Post »

Zgadzam się. Keramzyt jako drenaż na spód doniczki. Do uniwersalnej ziemi dodaję odrobinę piasku, żeby była bardziej przepuszczalna.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Już przesadziłem drenaż zrobiony pisaku niestety pod ręką nie miałem, ale ziemia uniwersalna nie jest zła wkońcu używam wciąż tej samej (tzn. firmy ;)) i roślinki jakoś żyją wstawiam jeszcze zdjęcie cebulki w celu potwierdzenia, iż jest to Vallota i wykluczenia ewentualnych zmian chorobowych.
Obrazek
Obrazek

A teraz już posadzona, osoby doświadczone chciałbym poprosić o opinię na temat posadzenia czy jest to zrobione w miarę odpowiednio i czy jest szansa na kwitnięcie. ;)
Obrazek

Ponawiam pytanie o identyfikację cebulki oraz info na temat posadzenia czy jest dobrze czy przyspać ziemi jeszcze.
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p

Post »

Posadzona dobrze, jeszcze musi trochę podrosnąć aby kwitła.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za info myślałem, że trochę za dużo zostawiłem na wierzchu teraz nie podlewam za dużo, a cebulka już trochę latek ma na karku z 8 jak się nie mylę, ale mam nadzieję, że teraz zakwitnie. ;)
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p

Post »

W tej chwili mam dwie walloty. Zauważyłam, że jedna nagle zaczęła potrzebować więcej wody niż druga, rosną każda w swojej doniczce obok siebie, więc warunki mają takie same. I ta właśnie więcej "pijąca" wypuściła pęd kwiatowy. Z moich obserwacji wynika, że wallota sama sobie reguluje okresy spoczynku i okresy wzrostu pobierając więcej lub mniej wody z podłoża. W okresie rozwoju, przed kwitnieniem podłoże szybciej wysycha.
Zawsze sprawdź przed kolejnym podlewaniem, czy ziemia lekko przeschła. Poza tym to jest naprawdę niekłopotliwa i wdzięczna roślina.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Wczoraj podlałem ją do podstawki na dnie jest trochę keramzytu, więc ziemia na powierzchni również zrobiła się wilgotna chyba na razie wody jej starczy nie wiem jak będzie dalej jak przeschnie to znowu podleje na razie ma ten jeden listek i stoi w miejscu pewnie dopiero na wiosnę ruszy jak zwykle. ;)
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

Malkar powiedz czy Twoje valloty są czerwone???
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Moja Vallota tak kwitła dwa lata temu.

Obrazek
Pozdrowienia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne te kwiaty, przy mojej z boku coś się zaczęło dziać jakby gniła wyglądało to jak jakaś warstwa cebuli to trochę ją uciąłem zobaczymy, co będzie dalej na razie bez zmian nie rośnie.
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

A ja się tak zastanawiałam gdzie można by było znaleźć inny kolor niż czerwony valotty?
może ktoś wie??a moja tak kwitła pod koniec lata
Obrazek
Awatar użytkownika
Mati1135
50p
50p
Kontakt:

Post »

Cudowna mam nadzieję, że i moja w tym roku zakwitnie, może macie jakieś rady jak postępować żeby udało się wyhodować kwiat i po jakim czasie Wam zakwitła ja mam swoją już 9 lat i do tej pory nic. A jeśli chodzi o inne kolory to nie mam pojęcia może można kupić odpowiednie cebulki ja powiem szczerze, że nawet nie wiem skąd się ta moja w doniczce na tarasie znalazła tego pamiętnego roku. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”