Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Oczywiście, jak najbardziej można spróbować się w "to zabawić". Może da się nawet na tym odrobinę zarobić ? Jeżeli z 100-ki nasion wykiełkuje ok. 80 %. To takie moje dywagacje. Fakt - z nasionami na All bywa różnie. Ja także zamówiłem na pierwszy raz bodajże 5 nasion. Nie wykiełkowało ani jedno. Za drugim razem zamówiłem 10 nasion - dostałem ok. 20 (promocja i hojność sprzedawcy). Z pięciu zasianych - wyrosły 4, które mam do dzisiaj - czyli procent nienajgorszy. Czyli najważniejsze: by dobrze trafić...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

właśnie, jeden raz udało mi sie zamowić nasiona adenium na all... od użytkownika "panicz" na zamowione 200 nasion wykiełkowało ażok 180. Ale juz niestety nie prowadzi sprzedaży. Innych nie wspominam dobrze (teraz zamowiłem 30 wykiełkowało 5 sztuk) no cóż - takie jest życie. Tylko nie chce juz eksperymentować, chuhać, dmuchać zeby z 10 nasionek cokolwiek wyrosło - szkoda nerwów. Zakupu dokonał bym od sprzedawcy z tajlandi, który zajmuje sie tylko eksportem nasionek, na próbe zakupił bym nasionka za niewielką kwote żeby sprawdzićczy w ogóle przesyłka dotrze do polski - mam nadzieje ze tak (ciuchy zamawialem i doszły w pare dni)koszt transportu to 4 dolary wiec niewielki - a cena nasion różnie. http://shop.ebay.pl/adenium_ko/m.html?_ ... m=&_ipg=25 to jest link do jego oferty (jeśli nie mozna zamieszczać linków i naruszyłem regulamin to przepraszam - wtedy go usune) Mozna sie zapoznać i cos bedziemy działać zeby na poczatek wiosennych wysiewów mieć już nasionka. Ewentualna pomoc ktora by sie przydała to znajomość angielskiego (chciałbym skontaktowaćsie ze sprzedawcą i zapytać o pare szczegóły i opłaty )
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Niezłe ceny i wybór ma też sklep adeniumcenter, tyle samo kosztuje wysyłka - 4$. Śmiem twierdzić, że jest to nawet lepsze miejsce bo mają więcej bardziej egzotycznych odmian, a pakiet 20 nasion można kupić za 2$ (mniej jak się wygra licytację), co biorąc pod uwagę wybór nie jest złą ceną. Jest to bardziej oferta dla osób indywidualnych, 20 sztuk wystarczy, po 500 kupują hurtownicy...

PS. Słyszał ktoś o odmianie kolorystycznej zwanej "Ozone"? Wygląda intrygująco, albo jest genialna, albo jest to zwykły retusz.
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26

Post »

Jak coś to ja się piszę:)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

nasionka juz zamowione i wysłane przez sprzedawce, teraz trzeba tylko czekac czy dotrą... Mam nadzieje ze tak
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Czekamy, czekamy :) . Żeby im tylko mróz nie zaszkodził...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

też własnie myślełm o mrozie, mam nadzieje że ni im nie bedzie, dotrą do polski pewnie gdzies w przyszłym tygodniu...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

szok... przesyłka dzis juz dotarła z nasionkami adenium... 5 dni tylko... Tak jak pisałem za 600 nasion zapłaciłem 74zł. Czyli za 10 nasionek wyszło w po zaokrągleniu 1,5zł plus pare gratis bo dostałem mix nasionek ja gratis wiec tez sie podziele...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
veegas5
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 sty 2010, o 10:25

Post »

Witam.
Przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi na tym forum i ja również zamówiłem na Allegrooo nasionka adenium obesum, a ponieważ w tym temacie jestem " zielony" to mam jedno pytanie, a mianowicie: co to jest drenaż i z czego najlepiej go zrobić?
Pozdrawiam
POZDRAWIAM ŁUKASZ
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Drenaż to warstwa kamyczków na dnie doniczki umożliwiająca szybki odpływ nadmiaru wody.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

Ale dawno się nie odzywałam :) Ale właściwie nie miałam co pisać, bo nie wiedzieć czemu moje małe adenium nadal wyglądają jak małe:( nic nie urosły, mają po 2cm od końca listopada bodajże. Fakt, odkąd tak podrosły przestałam je doświetlać i być może mają okres zimowy i dlatego stanęły we wzroście, jak myślicie? bo ani nie usychają, ani nie żółkną, po prostu stoją.
Uczę się na błędach innych :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

moje stały całe lato i nie chciały za bardzo rosnąć, dopiero jak uprawa nabrała rozmachu (tunel) zaczeły rosnąć w oczach... Tak samo jak południowy paraper działa cuda jak dużo słońca, na wschodnim ani na zachonim nie da sie uzyskać takiego szybkiego wzrostu... aha i jeszcze taka sugesia - nie polecam ter robić wysiewów!!! Za mała temperatur, a jeśli cos wykiełkuje to za mło światła do wzrostu, radze sie powstrzmać... Wiem że to trudne, sam nie moge sie powstrzymać ale szkoda mi cennych nasion...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Właśnie, mi też ciężko się powstrzymać od siania. Wczoraj odebrałam z poczty nasionka i nie mogę się doczekać co z nich wyrośnie :) . Tomku, duży ;:196 dla Ciebie :) .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”