Tulipan998 ja też tak mam Kiedyś kupiłam sobie sadzonkę czerwonej pokrzywki i obiecałam sobie, że w następnym roku kupię nasionka .. i co? Zapomniałam. A marzy mi się jakieś ok. 10 m. może więcej (no nie mierzyłam dokładnie), do obsadzenia rabaty. Może w przyszłym roku nie zapomnę A teraz znowu sobie kupię kilka roślinek i spróbuję rozmnożyć jak dziewczyny.Trzymajcie kciuki.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Ostatnio kupiłam pokrzywkę o dużych liściach jak moja dłoń (Solenostemon Kong).Zastanawiam się jak duża i szeroka wyrasta taka roślina w ciągu sezonu Posadziłam obok niej wilczomlecz o drobnych kwiatkach i obawiam się, że go zarośnie swymi wielkimi liśćmi
Te moje rokoko MagdoMisiu wysiewała Agnieszka a w tym roku chcę wysiać sam kilka opakowań koleusów z różnych firm, bo wstyd powiedzieć ale nie pomyślałem w porę o zrobieniu sadzonek jesienią. Chyba żadne inne gatunki nie są tak wyczekiwane przy kiełkowaniu jak koleusy bo nigdy nie wiadomo co się ciekawego pokaże.
dawidbanan Zasadniczo koleusy wysiewa się od początku lutego do końca kwietnia. Jeżeli już Cię korci to siej! Ja ze swoimi jeszcze troszeczkę poczekam. W temp. 20-24 stopnie C nasionka kiełkują 2-3 tygodnie.
Coś dziwnego dzieje się z moimi koleusami. Jeden zmarniał miesiąc temu, a drugiemu też już zaczynają klapnąć liście. To były duże rośliny, chciałam przechować je przez zimę na odnóżki, ale pewno nici z tego. Odnóżki z pierwszego wypuściły korzonki w wodzie, lecz po posadzeniu do ziemi padły. To jednak nie jest czas na sadzonkowanie.