Wallota spinosa.(Cyrtanthus elatus )Identyfikacja i dyskusje
- Mati1135
- 50p
- Od: 17 sty 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy to Cyrtanthus elatus?
Dziękuję postaram się to naprawić skoro tyle osób twierdzi, że to Vallota to na pewno tak jest a jaka jest różnica między hipeastrum, bo te dwa gatunki wyglądają podobnie?
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://mwalnik.wodip.opole.pl/botanika/ ... aceae.html
Tutaj wszystko znajdziesz.
Tutaj wszystko znajdziesz.
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Dzięki za link, mam jeszcze pytanie odnośnie okresu spoczynku Vallota podobno nie potrzebuje go w takiej formie jak Hippeastrum, bo jak to się nazywa w różnych opisach jest rośliną wiecznie zieloną, dlatego zastanawia mnie fakt, że gdyby ktoś przez przypadek pomylił te dwie rośliny to czy Vallota po taki zasuszeniu miałby szanse na ponowne rozwinięcie?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
No i tu jest problem, bo cebula mojej rośliny wygląda całkiem inaczej jest jasno biała i korzenie nie chodzą bezpośrednio z jej podstawy jest tam takie okrągłe zakończenie, postaram się wstawić zdjęcie może po cebuli będzie pewne na 100%.
Jak kupujesz cebulę w sklepie, to po obraniu część zielona jest zawsze taka sama, czy jedna cebula jest prawie cała biała, a druga w połowie zielona? Co do korzeni - owo "okrągłe zakończenie" w podstawie świadczy tylko o tym, że jest ona dość stara, dojrzała.
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Stara to on jest ma już około 8-9 lat, ale niestety nie kwitła, jeśli chodzi o cebule to obie te w doniczce po przepłukaniu z ziemi mają taki sam kolor obie są intensywnie białe i kilka innych cebul, które urosły z owej cebuli wyglądało tak samo. Tak w ogóle to nie wiem skąd on się wzięła urosła sobie któregoś dnia w jednej z doniczek, w których hodowałem sobie fasole kilka lat temu.
Wszystko jest w normie, to że powstają młode cebulki też. Ja też nie wiem skąd się u mnie wzięła, wyskoczył jeden listek i tak sobie siedział, w końcu rozsadziłem i kilka lat sobie rosła jako zielenina, a 2 lata temu, w gorące lato, ni stąd, ni z owąd wyskoczył pęd kwiatowy. Rok temu powtórka. Jak uprawiać? Sporo słońca, przepuszczalne, ale i żyzne podłoże, w okresie wegetacji sporo wody, zimą mniej, ale żeby nie zasuszyć (to nie hipeastrum) czyli podlewać jak przeschnie. I tyle. Ja przesadzam co dwa lata bo produkuje strasznie dużo młodych cebul (ostatnio wyrzuciłem kilkanaście), które przecież konkurują z rośliną mateczną o składniki odżywcze.
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To na pewno jest wallota.
Wallota, żeby kwitła lubi mieć ciasno. Moja wallota, przed przesadzeniem rok temu , miała doniczkę pełną większych i mniejszych cebul, prawie w ogóle ziemi a kwitła 3-4 razy w roku. Po przesadzeniu i usunięciu tych wszystkich jej "dzieci", dopiero kilka dni temu wypuściła pęd kwiatowy.
Twoja jest za głęboko posadzona, 1/3 cebuli powinna wystawać nad ziemię. Nie wymaga spoczynku, a jeśli się tak stało to wybije, przetrzyma to.
Aha, cebulki mojej walloty też są białe.
Wallota, żeby kwitła lubi mieć ciasno. Moja wallota, przed przesadzeniem rok temu , miała doniczkę pełną większych i mniejszych cebul, prawie w ogóle ziemi a kwitła 3-4 razy w roku. Po przesadzeniu i usunięciu tych wszystkich jej "dzieci", dopiero kilka dni temu wypuściła pęd kwiatowy.
Twoja jest za głęboko posadzona, 1/3 cebuli powinna wystawać nad ziemię. Nie wymaga spoczynku, a jeśli się tak stało to wybije, przetrzyma to.
Aha, cebulki mojej walloty też są białe.
Pozdrawiam. Małgorzata
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Dziękuję serdecznie za wszystkie opinie postaram się naprawić wszystkie niedociągnięcia w sobotę kupię mniejszą doniczkę i wsadzę cebulkę tak, aby 1/3 wystawała nad powierzchnię mam nadzieję, że zakwitnie bardzo bym chciał zobaczyć, jaki kolor będzie miał jej kwiat wrazie, czego wstawię jeszcze zdjęcie cebulki żeby wykluczyć ewentualne zmiany chorobowe.
- Mati1135
- 50p
- Kontakt:
Mam pytanie odnośnie podłoża dziś zamierzam przesadzić Vallotę do mniejszej doniczki, dlatego chciałem zapytać o podłoże keramzytu, jaką część powinien zająć i czy wymieszać go z ziemią, a może położyć tylko na samym dnie doniczki, czy jest to w ogóle zalecane proszę o odpowiedź.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Keramzyt daj tylko na dno doniczki, jako drenaż. A do podłoża żeby było bardziej przepuszczalne możesz dodać perlitu lub grubego piasku. Ale nie musisz, ziemia uniwersalna w zupełności wystarczy
Pozdrowienia
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się. Keramzyt jako drenaż na spód doniczki. Do uniwersalnej ziemi dodaję odrobinę piasku, żeby była bardziej przepuszczalna.
Pozdrawiam. Małgorzata