ZIOŁA - domowa apteka

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ZIOŁA - domowa apteka

Post »

Liluś a czy robisz też syropek z świerkowych młodych końcówek ?
Ja przesypuję je cukrem i pozostawiam w ciepłym miejscu az do momentu w którym puszczą sok.
Zrobi się z nich gęsty syrop jak miód i ten dodaję do herbatki zamiast cukru.
Czasem mieszam też z sosnowymi, żeby aromat był mocniejszy.

A czy znalazłaś juz przepis na zastosowanie ogórecznika oprócz dodatku do sałatki ?
Jestem bardzo ciekawa co mozna z niego jeszcze zrobić, bo mam go sporo w ogrodzie i sam się mocno rozsiewa.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, jak Ty pięknie do mnie powiedziałaś ;:196 . Syropku z młodych końcówek świerku nie robię, bo wolą ogółu robimy taką klasyczną naleweczkę z pąków sosny. Twój przepis, w swojej prostocie, jest świetny. W pobliżu mam zaprzyjaźnioną leśną plantację świerkową i chyba się skuszę... Z ogórecznikiem nic mi konstruktywnego nie przychodzi do głowy :( . Przez weekend poszperam w Tajnym Archiwum Zielarskim, wśród Tajnych Notatek Zielarskich :;230 , to może coś wygrzebię. Na pierwszy ogień do głowy przychodzi mi:

Napar z kwiatów ogórecznika- zbieramy i suszymy kwiaty ogórecznika, z nich robimy napar, który można pić jako lek na ból gardła lub żołądka. Ostudzony można także stosować do relaksujących kąpieli i jako okład na poparzoną i poranioną skórę, ponieważ przyspiesza gojenie i działa przeciwzapalnie.

Napar z ziela ogórecznika- jedną łyżkę suszonego ziela zalać 1 szklanką wrzątku, przecedzić i pić 2 razy dziennie po 1/2 szklanki. Zewnętrznie stosuje się do płukania jamy ustnej, gardła, w nieżytach, chrypce i suchym kaszlu(w postaci kataplazm na owrzodzenia, wypryski, najlepiej w połączeniu z nasieniem kozieradki, żywokostu i nostrzyka), w zaburzeniach przemiany materii.

I to tyle :( . Naparu możemy jeszcze używać do poprawy kondycji skóry- przy trądziku, zaczerwienieniach i odmrożeniach, ale sok czy napar trzeba dokładnie filtrować żeby nie było zanieczyszczeń(włosków z łodygi i liści- bo one mogą niekiedy podrażniać skórę wrażliwą). Aha! Napary mogą działać moczopędnie.
Teraz mamy modę(?), na olejek z nasion ogórecznika, ale to już nie na nasze warunki domowe...

c.d ;:16 , na alkoholowo, dezynfekująco i bakteriobójczo:

Wino cebulowe- 300g surowej cebuli zgnieść na miazgę, dodać 100 g miodu i 600 g lekkiego, białego wina. Wymieszać i pić 2- 4 łyżki stołowe dziennie.

Nalewka alkoholowa- zmiażdżoną surową cebulę zalać taką samą ilością 40% alkoholu, trzymać w ciemności przez 10 dni, następnie przefiltrować i pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce w połowie osłodzonej szklance wody przed obiadem i przed snem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syrop z kwiatów bzu czarnego- 8-10 baldachów bzu czarnego gotujemy w 0,5 litra wody przez ok. minutę. Wywar przecedzamy po ostygnięciu. Dodajemy sok z jednej cytryny, 300 g cukru i 200 g cukru gronowego (do kupienia np. na all). Syrop przelewamy do płaskiego garnka, gotujemy na małym ogniu, aż wyparuje połowa wody(ok. 1 godzina). Gorący sok przelewamy do szklanych słoików lub butelek, które natychmiast zamykamy.
Orzeźwiający napój: 50 ml syropu, odrobina soku z cytryny i woda mineralna.

c.d. n. ;:16 ., nastąpi również ciąg dalszy cyklu co kiedy i jak zbieramy na początku nowego wątku, który założy chatte, po skończeniu tego wątku.
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Liluś - dzięki. ;:180
Słyszałam też, że można go podawać do surówek i sałatek, ale nie wiem jak pozbyć się kłujących włosków. ;:24
No i czy drobno siekać liscie czy parzyć .........chyba nie, bo to będą szmatki. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Aż serce rośnie, kiedy człowiek czuje się jeszcze potrzebny. Dziewczyny ;:196
Hmmm... Ale do tych sałatek(a ponoć do twarogu najlepiej, czyli i wariacje z fetą byłyby super), to dajemy listki młodziutkie, mięciutkie, takie, które nie zdążyły zaopatrzyć się w harpuny kłujące nas w język. Takie z samych szczytów. Kwiatki również zjadamy. Do tego możemy w sposób niezwykle snobistyczny zadziwić miłych gości, w lecie na np. grillu i podać kostki lodowe, w których zamroziłyśmy całe kwiaty ogórecznika. Ach! Jaki efekt! I do sałatki koniecznie również trzeba dać kwiatów nasturcji(jadalne w całości). To dodaje pikanterii- dosłownie i w przenośni. Młode listki ogórecznika siekamy.
(Do jedzenia nadają się również świetnie(co za kanapki na ciemnym chlebie z twarożkami!) kwiaty tymianku i szałwii. Fiołka wonnego również. Myjemy i osuszamy liście babki lancetowatej, roszponki lub sałaty- w zależności od pory roku- oraz kwiaty stokrotek. Sporządzamy sos z oliwy i octu winnego(robicie same?) z dodatkiem soli, pieprzu, odrobiny pietruszki i oregano, którym polewamy liście. To przepis na "zielarstwo oswojone" :D ).
A dla dorosłych zielarstwo w wirtuozerii (również cytuję siebie z innego postu):
Receptura 1- po 5 g : liści melisy, ziela hyzopu, kłączy marzanny, ziela tymianku, kwiatu lawendy, kwiatu lipowego, liści mięty pieprzowej, korzenia arcydzięgla, owocu anyżu, nasion kardamonu, gałki muszkatałowej, kłącza tataraku
3 g pączków topoli, suszona skórka z 2 pomarańczy,, 0,5 kg cukru, 0,6 litra wody, 30 ml soku cytrynowego, 0,65 litra spirytusu 96*. Rozdrobnione zioła zalać wrzącym syropem- cukier+ woda. Lekko podgotować pod przykryciem na małym ogniu, przelać do butli, szczelnie zamknąć i odstawić. Po 7 dniach przecedzić, dodać spirytus, sok cytrynowy.

Receptura 2- po: 5 g liści mięty pieprzowej, owoców kminku. Po 3 g: liści rozmarynu, kwiatu lawendy, liści ruty, owoców jałowca, owoców anyżu.
Po 2 g cynamonu, goździków, skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny cienko skrojona, 0,35 kg miodu pszczelego, 0,35 kg cukru, 1 litr spirytusu 96 *, 0,9 litra wody, 15- 20 kropli esencji waniliowej, 3- 5 kropli esencji migdałowej(ostrożnie!).
Korzenie wraz ze skórkami zalać spirytusem i wodą. Naczynie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlać nalewkę do większego naczynia, a korzenie zalać gorącą wodą (0,4 l) i pozostawić na tydzień. Z naciągniętej korzeniami, odcedzonej wody oraz miodu i cukru, zrobić syrop, dodać esencje, połączyć z nalewką korzenna, zamknąć szczelnie naczynie i odstawić. Po co najmniej 6- 8 miesiącach likier przefiltrować i rozlać do butelek.
Dawkujemy w rozsądnych ilościach, zimową porą, na rozgrzewkę, na przeziębienie, na złe samopoczucie.
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Twoje oswojone zielarstwo daje do myślenia Liluś. ;:108
Nie pomyślałam, że w ten sposób można robić wielokolorowe pesta do potraw.
I zamiast chemicznych koncentratów można dodać kwiaty ziół.
Będzie pięknie kolorowo i smacznie. :wink: :lol:
Działasz na wyobrażnię dziewczyno ! ;:108 ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ogórecznik lekarski rośnie u mnie od kilku lat i wykorzystuję jego właściwości w rożnej postaci,dlatego też chciałam dodać pewne ważne wiadomosci.
Wewnętrznie powinien być stosowany najczęściej jako olej, gdyż ziele zawiera toksyczne alkaloidy pirolizydynowe (mogą uszkadzać wątrobę). W procesie tłoczenia związki te nie przechodzą do oleju. Jeśli jednak chcemy używać go jako napar czy wywar - należy dla własnego bezpieczeństwa pić go w zestawach z innymi.
PRZECIWSKAZANIA
Ostrożność powinny zachować osoby stosujące niesteroidowe leki przeciwzapalne, gdyż ogórecznik może wzmagać ich działanie.
Spożywany w nadmiernych ilościach może powodować nudności, obniżenie ciśnienia krwi, a także może działać przeczyszczająco.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Lili, przepisy rewelacyjne! Oczywiscie liczymy na więcej :D

Krysiu, jeżeli również znasz jakieś oryginalne przepisy na ziołowe leki domowe, a sądzę, ze znasz ;) zapraszam Cię równiez do zamieszczenia ich tutaj. Myslę, ze nie będzie to kolidowało z Twoim autorskim wątkiem? :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte dziękuję ... wszystko z myślą o poprawie zdrowia w jak najbardziej naturalny sposób więc wracamy do "babcinych" przepisów ale troszkę zmodyfikowanych z racji nowoczesności i postępu.

Widzę zainteresowanie maścią nagietkową - faktycznie są kłopoty z kupieniem lanoliny i do tego droga.
Zamiast niej używałam Lekobazy lub Hascobazy - to obojętne podłoże do przygotowywania kremów/maści. Działa jedynie nawilżająco. Dużo tańsze i dostępne bez recepty też.
Ale ... jest stary przepis z zielnika znanej zielarki Marii Treben, w którym można się obejść bez tych baz - świetny i warty zainteresowania.

Bierze się dwie kopiaste garści kwiatków nagietka i wrzuca na rozgrzany (25 dkg) tłuszcz,
najlepsze jest sadło bądź zwykły smalec ale nie taki kupny z parafiną.
Lepiej kupić trochę słoniny i samemu stopić.
Należy zostawić aby trochę kwiatki "poskwierczały", mieszać od czasu do czasu i zdjąć z kuchenki.
Pod pokrywką odstawić na dobę.
Następnie jeszcze raz podgrzać i odcedzić. Można dodać troszkę oliwy jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję.
Zastosowanie nagietka jest naprawdę wielkie ? stosując go jestem pełna podziwu dla tej roślinki.
Zrywamy oczywiście kwiaty nagietka tylko te pomarańczowe.
I jeszcze jedno ... wiadomo,ze takie mazidełka muszą stać w lodówce i tez niezbyt długo, dlatego płatki nie tylko suszę ale i mrożę. Mam w ten sposób świeży krem przez okrągły rok
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Akurat ten przepis znam i zamieściłam go parę stron wcześniej (przy nagietku), dlatego zainteresował mnie ten z lanoliną, ale skoro może byc z nią problem, to chyba pozostanę przy tym :D
Zwłaszcza, że jak mówisz, można nagietka mrozić. O tym nie pomyślałam ... Dziękuję :D
Cieszę się, że podzielasz moje uwielbienie dla nagietka! To moje ulubione zioło i jakie wszechstronne! :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 Izuniu ;:167 słyszałam, że dobrze jest pić herbatkę z nagietka, już nie pamiętam na jakie dolegliwości, ale coś mi się zdaje, że chodziło o chorobę nowotworową.
Oczywiście spróbowałam, ale dla mnie smakowo, ta herbatka nie do przyjęcia :oops:

Czy ktoś może pije herbatkę nagietkową :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Właściwości nagietka opisałam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26#p647326
Tak dla przypomnienia ;)
Na temat "uatrakcyjnienia" herbatki z nagietka, to może Liliana albo Krysia będa coś wiedziały?
Ja niestety nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli nagietka można mrozic, to najlepiej byłoby zamiast kremu pokruszyć zamrozone płatki na drobno, rozetrzeć i papkę nałożyć na dane miejsce na kawałku waty lub gazy. Ja bym jeszcze dodała do tego trochę jogurtu lub śmietanki i np taka maseczka byłaby moim zdaniem całkiem dobra.
Co o tym sądzicie ?

Christi dzięki ;:180 za ten dodatek o ogóreczniku.
Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra Twój pomysł wcale nie jest zły - tylko czekać na sezon, siać nagietki , zbierać płatki i do dzieła...
Najlepiej z pełnymi kwiatami bo są zdecydowanie większe "plony"
Przy pewnym schorzeniu , którego efektem jest suchość mam sprawdzonych kilka recept z wykorzystaniem naszych rodzimych ziół i owoców.
NAGIETEK też świetnie nadaje się do tego bo regeneruje tkanki uszkodzone nadmiernym opalaniem a także przyspiesza gojenie się ran.
Do tego zawartość witaminy A sprawia, że stosuje się go w stanach zapalnych skóry i podrażnieniach.

Naturalna maseczka z nagietka:
Łyżkę płatków nagietka ( najlepiej świeży lub mrożony) należy rozetrzeć z łyżeczką oliwy i łyżką kremu Nivea.
Nałożyć na twarz, a po 20 minutach zmyć.
To przepis ze starego poradnika ale mnie uczula Nivea i w zamian robię to na lekobazie.

Maseczka nagietkowa na rozszerzone naczynka
Wymieszać po łyżce kwiatu nagietka, rumianku, ziela kasztanowca oraz skrzypu i zalać szklanką wrzątku.
Po naciągnięciu odcedzić napar i wymieszać z kilkoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
Po przestudzeniu nałożyć maseczkę na miejsca z popękanymi naczynkami.
Ładnie likwiduje rumień, koi podrażnienia.
Stosuję ja na całą twarz, szyje i dekold.

Suchość to tez włosy i skóra na głowie i tu mam sprawdzone 2 przepisy

Odżywka nagietkowo ? mleczna do włosów suchych.
1/2 filiżanki mleka należy zmieszać z żółtkiem i 1/2 filiżanki naparu z nagietka.
Nałożyć na suche lub wilgotne włosy i owinąć je folią.
Wypłukać po 15- 20 minutach

Ziołowy płyn dla suchych włosów
2 łyżki nagietka ( świeże, suszone bądź mrożone) zalać ok. 3 szklankami wrzątku.
Przykryć naczynie i zostawić napar do naciągnięcia.
Przecedzić go i polewać nim włosy po każdym myciu głowy.
Trzymam w lodówce tak do 5-ciu dni - zużywam to na 2 razy do płukania po myciu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”