Sadzenie bulw,kiedy,jak
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Ja też obejrzałam swoje , widać że jeszcze śpią bo nie wypuszczają kiełek a przetrzymywałam je w tych samych warunkach co Gloksynię która powędrowała już do doniczki, na razie jednak nie martwię się , może jeszcze coś wypuszczą w przeciwnym razie pozostają ponowne zakupy
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Moje begonie już wykiełkowały . W zeszłymroku też wysadziłam je na początku lutego i bardzo obficie kwitły. Teraz kupiłam nowe odmiany i też posadze wlutym.Pozdrawiam
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w zeszłym roku posadziłem też wcześnie, myśląc że będą lepiej rozkrzewione, a one za bardzo się wybiegnęły i słabo kwitły.
Tomek
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomku ,wcześnie posadzone bulwy begonii rzeczywiście maja tendencję do "wybiegnięcia",ale można skutecznie temu zaradzić uszczykując wierzchołki -rośliny są po takim zabiegu świetnie się zagęszczają i obficiej kwitną.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Witam,
właśnie obejrzałam swoje bulwy begonii w piwnicy - okazało się, że już mają kiełki. Czy muszę je już posadzić czy mogłabym jeszcze trochę poczekac? Pierwszy raz je przechowuję...
właśnie obejrzałam swoje bulwy begonii w piwnicy - okazało się, że już mają kiełki. Czy muszę je już posadzić czy mogłabym jeszcze trochę poczekac? Pierwszy raz je przechowuję...
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Możesz je jeszcze chwilę przetrzymać, nic złego im się nie stanie. Posadzisz je w końcu Lutego - Marcu
Pozdrowienia
Bardzo dziękuję Ogrodniku! Jeszcze trochę wytrzymam, teraz to przecież raczej za wcześnie.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
Zależy od tego jak bardzo ci skiełkowały... Moje dość sporo, bo mocniej tego roku ogrzewamy dom- to i w piwnicy cieplej... Skiełkowane a nie posadzone mogą czernieć czubki wzrostu na kiełkach- i trzeba wtedy pousuwać... Lepiej posadzić...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
-
Nelu zagadzam się z Tobą lepiej wsadzić. Ja też tak robie i trzymam w miare chłodnym pomieszczeniu ale nie zimnym. Trzymam je w takich samych warunkach jak datury, fuksje, sundaville.
Dziękuję za kolejne rady .
Piwnicę mam na szczęście nieogrzewaną, ale w domu nie mam miejsca z niższą temperaturą. Najwyżej będę uszczykiwać czubki, aby miały ładny pokrój.
Pozdrawiam,
Kasia
Piwnicę mam na szczęście nieogrzewaną, ale w domu nie mam miejsca z niższą temperaturą. Najwyżej będę uszczykiwać czubki, aby miały ładny pokrój.
Pozdrawiam,
Kasia
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam wczoraj w Praktikerze piękne bulwy begonii zwisającej i takiej niezwisającej żółtej. Ładne, duże, zdrowe. Nie mają jeszcze kiełków więc położyłam je na razie w koszyczku w pokojowej temperaturze, no może trochę niższej.
Czy mam poczekać aż wyjdą kiełki i wtedy posadzić, czy wsadzić już teraz? Planowałam wsadzić w przyszłą sobotę, albo jeszcze tydzień później. Chciałabym uniknąć wybiegnięcia
Czy mam poczekać aż wyjdą kiełki i wtedy posadzić, czy wsadzić już teraz? Planowałam wsadzić w przyszłą sobotę, albo jeszcze tydzień później. Chciałabym uniknąć wybiegnięcia
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Jeżeli je trzymasz w pokojowej temperaturze to patrz,żeby Ci nie wyschły,od czasu do czasu je zraszaj.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
-
Mogą wykiełkować. Jeśli nadmiernie wyschną to przed wsadzeniem do ziemi namocz je naokoło pół godziny w letniej wodzie.