Krokusy w trawniku
Krokusy w trawniku
Kupiłam cebulki krokusów z zamiarem wkopania ich w trawnik. Podobają mi się tak upiększone gazony, widziałam takie tylko na zdjęciach, czy macie jakieś doświadczenia? Chętnie przeczytam wasze rady jak sie zabrać do sadzenia, a myszy?
- mora1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2006, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja kiedyś miałam (dwa lata temu), nie polecam mówiąc szczerze. Jest problem z koszeniem trawy, krokusy nie zdążą "zaschnąć" Po roku nie miałam połowy, po dwóch prawie nic mi nie zostało. Teraz mam w rabacie obsypanej korą . Może na zdjęciach to ładnie wygląda, ale praktycznie każdej jesieni trzeba sadzić od nowa.
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
moja skarpa
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Również odradzam sadzenie krokusów i jakichkolwiek cebul w trawniku - chyba, że będziesz to robić co dwa- trzy lata. W pełni zgadzam się z opinią poprzedników - nie mają szans na przetrwanie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najładniej na trawniku wyglądają narcyzy. Pięknie prezentują się na zdjęciach w magazynach ogrodniczych, gdzie porastają całe połacie trawnika. Ale w praktyce uzyskanie takiego efektu w naszych warunkach klimatycznych jest raczej niemożliwe.
Sam sadziłem kiedyś krokusy na trawniku, najdłużej wytrzymały żółte, ale w końcu i one zniknęły
Sam sadziłem kiedyś krokusy na trawniku, najdłużej wytrzymały żółte, ale w końcu i one zniknęły
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a ja, w przeciwieństwie do reszty, polecam sadzenie na trawniku. ale najlepiej w jakichś skupiskach. po prosry po kwitnieniu nie kosisz kupek z liściami aż do maja/czerwca. potem już spokojnie. a jak są w kupkach to mozna łatwo zauważyć. Dwa lata temu posadziłem około 20 cebulek i miałem dwadzieściakilka kwiatków w tym roku było już około 40. z reszta możeszzobaczyć na pierwszych stronach mojego ogródka! Reasumująć POLECAM!
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
U mnie krokusy rosną właśnie w trawniku i ślicznie się prezentują.... Mam je już 2 lata i przybywa ich. Pierwsze szaleństwa z kosiarką i tak robie dłuuugo po ich przekwitnięciu.77malinka pisze:Posadziłam krokusy w trawie, to marzenie mojego M ( tzn zrobił to sam)- na wiosnę łąka krokusików. zobaczymy co będzie. Jeśli zanikną, to pewne nie będziemy dosadzac, tylko pomyślimy o rabatce. Czekamy na wiosnę!
Mam nadzieje, że w dalszym ciągu będzie ich przybywać