Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- EWA K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2008, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
...oj fakt! to może być Aloe Zebrina, prawdopodobnie tę nazwę wymienił pan, od którego dostałam odnóżkę, tyle, że nie zanotowałam tej informacji Tak, skórka ma połysk.
Co do ostatniej agawy, masz rację -powinien być charakterystyczny czarny kolec. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest to bardzo malutka odnóżka (kolce mogą być słabo wykształcone). W tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć , czy roślina mateczna miała silne kolce... jednak przypominam sobie, że ogólny pokrój najbardziej przypomina mi Agave macroacantha. Ale może jeszcze uda Ci się coś wyszperać.
A ja przy okazji moich poszukiwań , znowu cierpię - jakie piękne są agawy...gdzieś tam, u kogoś
Co do ostatniej agawy, masz rację -powinien być charakterystyczny czarny kolec. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że jest to bardzo malutka odnóżka (kolce mogą być słabo wykształcone). W tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć , czy roślina mateczna miała silne kolce... jednak przypominam sobie, że ogólny pokrój najbardziej przypomina mi Agave macroacantha. Ale może jeszcze uda Ci się coś wyszperać.
A ja przy okazji moich poszukiwań , znowu cierpię - jakie piękne są agawy...gdzieś tam, u kogoś
Więc mam dla Ciebie lekarstwo 389 kultywarów http://www.plantdelights.com/gallery/Pu ... ves?page=1 i na dodatek wiele jest na sprzedaż. Nie tylko Agaw
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- EWA K
- Kontakt:
Wielkie dzięki , będę miała co oglądać
Ciekawe, czy w Polsce istnieje jakaś ciekawa kolekcja agaw. W naszej palmiarni jest ich troszkę, ale nie ma fantazyjnych variegatek. Niesamowite są te hybrydy - w zasadzie ,,tworzy się" , to co o czym się marzy, a czasem więcej.
Zauważyłam, że dużo jest całkiem małych, wolno rosnących odmian - te mogą być z powodzeniem gromadzone na parapetach. Głównym powodem małej poppularności agaw jest permanentny brak miejsca- a tu proszę, takie cudowne małe klejnociki ...
Ciekawe, czy w Polsce istnieje jakaś ciekawa kolekcja agaw. W naszej palmiarni jest ich troszkę, ale nie ma fantazyjnych variegatek. Niesamowite są te hybrydy - w zasadzie ,,tworzy się" , to co o czym się marzy, a czasem więcej.
Zauważyłam, że dużo jest całkiem małych, wolno rosnących odmian - te mogą być z powodzeniem gromadzone na parapetach. Głównym powodem małej poppularności agaw jest permanentny brak miejsca- a tu proszę, takie cudowne małe klejnociki ...
- EWA K
- Kontakt:
Mam następną zagadkę:
1.Aloe...
2. W doniczce jest agawa- to jakaś miniaturka - do 10 cm średnica liści (u mnie), kapryśna do bólu- nie lubi za sucho ani za mokro
oraz chyba aloes - wąskie ciemnozielone liście, mocno się krzewi
1.Aloe...
2. W doniczce jest agawa- to jakaś miniaturka - do 10 cm średnica liści (u mnie), kapryśna do bólu- nie lubi za sucho ani za mokro
oraz chyba aloes - wąskie ciemnozielone liście, mocno się krzewi
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ten drugi aloes może być podobny do aloe "Black Gem". Trzeba by było sprawdzić, jak zachowuje się na bezpośrednim słońcu.
1. Aloes bromii
Reszty nie znam, poszukam wieczorem.
Reszty nie znam, poszukam wieczorem.
Pozdrawiam,Władek.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jedynaka to rodzaj Schlumbergera. O drugiej roślince napisałem w innym wątku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tak już wiem jeszcze raz dziękuję
- EWA K
- Kontakt:
Władku , dziękuję jesteś świetny w identyfikacji ...jak Ty to robisz
A wyszperałeś już może coś o tych z 2.?
A wyszperałeś już może coś o tych z 2.?
Przepraszam, ale dopiero dzisiaj mogłem wybrać się na poszukiwania.
Sądzę, że Twoja druga Agava to prawdopodobnie Agave patonii , która jest kultywarem A. parryi. Nic innego co by pasowało do niej nie znalazłem.
Z drugą również mam problem. Sprawdzałem sugerowany przez Ewę (eba) Aloe scabra "Black Gem". Jest podobny, lecz Twój ma dłuższe i cieńsze liście. Niektóre liście A. "Black Gem" mają również delikatne kolce, których Twój, jak mi się wydaje nie ma. Łatwość krzewienia się pasuje.
Niestety, tylko tyle mogę powiedzieć.
Sądzę, że Twoja druga Agava to prawdopodobnie Agave patonii , która jest kultywarem A. parryi. Nic innego co by pasowało do niej nie znalazłem.
Z drugą również mam problem. Sprawdzałem sugerowany przez Ewę (eba) Aloe scabra "Black Gem". Jest podobny, lecz Twój ma dłuższe i cieńsze liście. Niektóre liście A. "Black Gem" mają również delikatne kolce, których Twój, jak mi się wydaje nie ma. Łatwość krzewienia się pasuje.
Niestety, tylko tyle mogę powiedzieć.
Pozdrawiam,Władek.
- EWA K
- Kontakt:
Ależ Władkui tak jak widzę siedzisz po nocach
Pomacałam liście...bo tego prawie nie widać. Są po 2-3 kolce przy końcach liści.
W sieci znalazłam kilka zdjęć, na których widać różną ilość kolców, więc pewnie nie jest to stała cecha. U mojej faktycznie liście trochę długaśne, ale to znowu może być zbyt mała ilość światła.
Z drugiej strony w necie są zdjęcia bardziej zwartych lub wybujałych egzemlarzy. Różnią się też wybarwieniem liści.
Idąc tropem Twoim i Ewy - znalazłam ,,obiekt" najbardziej zbliżony do mojego Aloe:
http://plantsarethestrangestpeople.blog ... -aloe.html
Jak myślisz, czy to może być ten ?
Pomacałam liście...bo tego prawie nie widać. Są po 2-3 kolce przy końcach liści.
W sieci znalazłam kilka zdjęć, na których widać różną ilość kolców, więc pewnie nie jest to stała cecha. U mojej faktycznie liście trochę długaśne, ale to znowu może być zbyt mała ilość światła.
Z drugiej strony w necie są zdjęcia bardziej zwartych lub wybujałych egzemlarzy. Różnią się też wybarwieniem liści.
Idąc tropem Twoim i Ewy - znalazłam ,,obiekt" najbardziej zbliżony do mojego Aloe:
http://plantsarethestrangestpeople.blog ... -aloe.html
Jak myślisz, czy to może być ten ?
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania