Papryka do gruntu. Część 1
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja papryka w ogrodzie:
Roberta:
Oleńka:
Posadziłam jeszcze świetną odmianę Hajduczek: nie potrzebuje troski, a odwdzięcza sie smacznymi i pięknymi owocami (odmiana karłowa, cienkościenne, podłużne, czerone owoce. Polecam szczerze). Zdjęć nie daję, bo aktualnie już ją zerwałam, odmiana raczej wcześniejsza.
Roberta:
Oleńka:
Posadziłam jeszcze świetną odmianę Hajduczek: nie potrzebuje troski, a odwdzięcza sie smacznymi i pięknymi owocami (odmiana karłowa, cienkościenne, podłużne, czerone owoce. Polecam szczerze). Zdjęć nie daję, bo aktualnie już ją zerwałam, odmiana raczej wcześniejsza.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Ewadz34
- 200p
- Od: 10 lut 2009, o 09:28
Papryka Oleńka to polska odmiana, tzw. pomidorowa: owoce spłaszczone, okrągłe, o grubych ściankach, po dojrzeniu czerwone. Owoce bardzo smaczne, słodkie, dobre do bezpośredniego spożycia, polecam.
Uprawa nie jest skomplikowana. Z tym, że lepiej sadzić ją do nieogrzewanego tunelu. U mnie rośnie i w tunelu i w ogrodzie. Ta w ogrodzie później dojrzewa, ale o dziwo, ma więcej owoców na krzaku. Posadziłam ją w zacisznym miejscu, pod ścianą domu i chyba jej to odpowiada.
Uprawa nie jest skomplikowana. Siewki pięknie wzeszły, nie chorowały. Po posadzeniu, podlewałam kilkakrotnie gnojówką z pokrzyw, a potem krowieńcem., chyba dwa razy. I tyle, jeśli chodzi o nawożenie. Jesienią dany był obornik w miejsce gdzie rosła. Podlewanie, odchwaszczanie, nie wymaga cięcia. Ja swoją musiałam palikować, bo krzaczki przewracały się pod ciężarem owoców. Zbiór z krzaka to 3-4 owoce, reszta nie dojrzeje.
Niczym chemicznym nie pryskałam ani nie nawoziłam. Rośliny nie chorują. Myślę, że odmiana warta zainteresowania, według mnie najsmaczniejsza, jaką jadłam ;)
Uprawa nie jest skomplikowana. Z tym, że lepiej sadzić ją do nieogrzewanego tunelu. U mnie rośnie i w tunelu i w ogrodzie. Ta w ogrodzie później dojrzewa, ale o dziwo, ma więcej owoców na krzaku. Posadziłam ją w zacisznym miejscu, pod ścianą domu i chyba jej to odpowiada.
Uprawa nie jest skomplikowana. Siewki pięknie wzeszły, nie chorowały. Po posadzeniu, podlewałam kilkakrotnie gnojówką z pokrzyw, a potem krowieńcem., chyba dwa razy. I tyle, jeśli chodzi o nawożenie. Jesienią dany był obornik w miejsce gdzie rosła. Podlewanie, odchwaszczanie, nie wymaga cięcia. Ja swoją musiałam palikować, bo krzaczki przewracały się pod ciężarem owoców. Zbiór z krzaka to 3-4 owoce, reszta nie dojrzeje.
Niczym chemicznym nie pryskałam ani nie nawoziłam. Rośliny nie chorują. Myślę, że odmiana warta zainteresowania, według mnie najsmaczniejsza, jaką jadłam ;)
W żar epoki użyczą wam chłodu
Re: Papryka do gruntu.
Witam . Jaka papryka najlepiej nadaje się na uprawę w gruncie .
Początki działki Minika
Dominik
Dominik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja polecam takie odmiany:minik pisze:Witam . Jaka papryka najlepiej nadaje się na uprawę w gruncie .
oleńka, Oda. Są to odmiany słodkie, które po przesadzeniu do gruntu najlepej w początkowej fazie okryc niewielką folią lub 50 cm tunelem dla lepszejaklimatyzacji.
Ostrych odmian nie uprawiałem.
A co powiecie o starej odmianie TRAPEZ i słodkiej KASiA.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
W roku, już biegłym, miałam w gruncie odmianę papryki fioletowej Nokturn. Jest bardzo plenna. Owoce słodkie i nam smakowała. Podczas wekowania w occie traci swój fioletowy kolor i staje się bardzo jasno fioletowa. Bardzo obficie owocuje.
Ostrą w gruncie uprawiałam odmianę Capsicum annuum L.
czerwoną Roberta F1
Wszystkie udały się bez osłon na dość wietrznym stanowisku.
Ostrą w gruncie uprawiałam odmianę Capsicum annuum L.
czerwoną Roberta F1
Wszystkie udały się bez osłon na dość wietrznym stanowisku.
Kupiłem Ożarowską i Rubinova, czytałem że niektórzy mieli z tą pierwszą problemy. A jak z drugą, warto ją siać
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Witam! Z drugą nie wiem, ale miałem Ożarowską i faktycznie nie za ciekawie, nawet w tunelu nie plonowała cudnie, wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
U Kubusia na wsi-Mój ogródek