Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Witaj Tadeuszu,z prawdziwą przyjemnością ponownie przywędrowałam do Waszego pięknego ogrodu. Zainteresował mnie pieris -taki sam kupiłam jesienią 2008 r i zimy (przecież łagodnej) nie wytrzymał -nie ponowiłam zakupu zrażona niepowodzeniem -napisz jak go zabezpieczyłeś,Tobie na pewno uda się go ocalić masz takie duże doświadczenie z roślinami
Serdecznie pozdrawiam Danuta
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz, dzisiejszego ranka, nad rzeką, temperatura dochodziła do -30.
Dobrze, że jest śnieg, zresztą Ty chyba dobrze zabezpieczyłeś rośliny.
Mam nadzieję, że wiosną wszystkie obudzą się z zimowego snu :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trzymam za Was kciuki na tym biegunie zimna!!!
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Bez 'Sensation' kupiłam ostatniej wiosny, ciekawe jak przezimuje. Pieknie Ci kwitnie.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-a jak te mrozy i wysoki stan wód(oglądałam na Bugu)zniosły Nokły?Pewno wszystko w lodzie?A żółwie czy przeżyły?
Bzy masz przepiękne!
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Pozdrawiam Tadziu ;:196 Miłego dnia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MATEUSZU- dziękuję za odwiedziny, lilak ten jest rzeczywiście piękny, wypatrzyłem go na Allegro, intensywnie pachnie, jak prawie każdy bez.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, z perspektywy 12 lat pracy w ogrodzie, to rzeczywiście wykonaliśmy ogrom pracy, ale tak w codziennym "krzątaniu "się po ogrodzie, to nie czujemy się zmęczeni pracą. Pracujemy kiedy można pracować, pracujemy tyle, ile możemy, a najważniejsze że to jest praca przyjemna, przy której czas biegnie bardzo szybko ( czasami za szybko). Na warzywniaku oboje pracujemy jednakowo, natomiast w ogrodzie i w kuchni każde z nas pracuje osobno, kto, gdzie, to już się domyśl.

ANIU, DANUSIU -dziękuję za odwiedziny, corocznie dookoła pierisa ( podobnie jak wokół sośnicy, gdyż rosną w pobliżu) robię osłonę z kilkakrotnie owiniętej włókniny przymocowanej zszywkami do wbitych dookoła rośliny palików, tak by wewnątrz osłony liście nie dotykały włókniny. Po świętach ,gdy zbliżało się ochłodzenie dodatkowo okryłem pierisa również od góry

. Pieris powinien zimować w ogrodzie, oczywiście ,obawiam się czy wytrzyma temperaturę - 30 stopni jaka jest w moim ogrodzie nocą od trzech dni, ale zrobiłem z zabezpieczeniem co mogłem, jeżeli padnie, to trudno, wykopywać nie mam zamiaru, bo nie mam gdzie przechowywać. Wiosną będę wiedział jak jest z prawdziwą wytrzymałością tej roślina na mrozy.

ARABELLO- dziękuję za odwiedziny i wspaniały bukiet kwiatów, przekazałem go mojej małżonce, bo to jej się należy za to co robi w ogrodzie, ja tylko jestem jej skromnym pomocnikiem.

Malwy ,zatrzymuję dla siebie, bo bardzo lubię te kwiaty, pamiętam je z dzieciństwa, jak rosły w naszym ogródku.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, w ubiegłym roku przybyło trochę nowości do ogrodu, część wsadziłem do ogrodu na miejsce stałe ( ostatnie pokazywane okazy), część, kupiona jesienią , jest zadołowana w szklarni i czeka do wiosny. Bez 'Sensation' jest oryginalnym bzem, widząc go na Allegro, nie wahałem się go kupić, po 3 latach od kupna pokazał w ubiegłym roku pierwsze kwiaty.

IZO- dziękuję za odwiedziny, u nas( w mieście) od trzech nocy utrzymuje się temperatura -25 stopni, a w ogrodzie, w lekkim zagłębieniu, wśród łąk i nad rzeką z pewnością, jak pisze ELSI, temperatura spada do - 30 stopni, a może i niżej . Pocieszam się że wszystko co mogłem zrobić dla zabezpieczenia roślin zrobiłem, dodatkowo śnieg również stworzył cenną ( przy tej temperaturze)kołderkę.

Bez, jak już podała ASIA odmiany 'Sensation' intensywnie pachnie,jego kwiaty są piękne warto go mieć w ogrodzie, ja go kupiłem w 2006 roku na Allegro, bo trudno go spotkać w szkółkach w mojej okolicy. W naszym ogrodzie rośnie dużo różnych odmian bzów i jaśminów, ja bardzo lubię intensywny zapach kwiatów tych roślin, kiedyś przy domu rodzinnym , rosły te krzewy , a te zapachy z dzieciństwa długo zostają w pamięci.

ELŻBIETO- dziękuję za odwiedziny, nie tylko w poniedziałek, ale wczoraj i dzisiaj rano była podobna temperatura, a to oznacza że w Nokłach jest jak na Syberii. Zobaczymy, co wiosna odżyje i co zakwitnie. Czym mogłem i i le mogłem , to okryłem rośliny, napracowałem się ,to fakt, pisałem już że okrywając rośliny przygotowałem je do zimy stulecia, teraz zobaczymy jakie rośliny mogą rosnąć w naszym klimacie. Myślę że nie będzie tak źle, opady śniegu również, nie mniej, niż ja zabezpieczyły ( zwłaszcza te niższe) rośliny przed mrozami. Oto jak przed mrozami wygądało zabezpieczenie moich roślin w ogrodzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

AGUŚ-dziękuję za odwiedziny i za "chuch" cieplejszego powietrza z cieplejszych stron Polski. Ja już trochę żyję i pamiętam u nas "trzaskające mrozy", dlatego też staram się być przygotowany do takich zim jaka teraz jest. Nic nie da ocieplenie klimatu, ciepła zima, jeżeli tylko przez kilka nocy utrzyma się temperatura poniżej - 30 stopni, wszystkie "ciepłe roślinki " trak szlafi ".

ASIU- dziękuję za odwiedziny , myślę że Twoje obawy o przeżycie bzu w takich temperaturach są bezpodstawne, jedynie co może zrobić bez, to stracić kwiaty, ale Twój bez jest jeszcze młody, mój po trzech latach od zakupu zakwitł.

EWO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, woda w rzece się podnosi ,bo ciągle zamarza wierzchnia warstwa wody i na to napływa nowa woda które też zamarza w takich temperaturach. W mojej rzeczułce ( szer 3-4 m) też poziom wody się podnosi, ale woda w rzece jest cieplejsza gdyż niedaleko w górę rzeki są źródła i prze to woda wolniej zamarza, nie pamiętam, kiedy całkowicie zamarzło całe lustro wody w rzece.

Nokłom nic się nie stanie gdyż poziom ogrodu jest wyższy od poziomu wody w rzece o 2.5 metra, rzeka może wylać się na ogród tylko przy nagłym ociepleniu i dużej ilości śniegu w górnym biegu rzeki.

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu po raz pierwszy oglądając zdjęcia zimowe w Twoim ogrodzie nie zazdroszczę śniegu u mnie tyle samo albo i więcej i ciągle mocno sypie . Mnie to martwi bo gdyby odwilż przyszła tak nagła bez spadków temperatur nocą do - kilku stopni to zalało by mi piwnicę na 80cm tak było raz jak trwała budowa domu , w prawdzie mąż robił odwodnienie poprowadził rury do studzienek ściekowych , ale i one mogą nie zdążyć odbierać wody .
Genia
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Witam.
Pięknie pokazujesz swój ogród,,botaniczny,, Tadeuszu.O istnieniu wielu roślin rosnących u Ciebie nawet nie miałam pojęcia :oops:
Jak co rocznie o tej porze liczę na sprawozdania fotograficzne Twoich zasiewów parapetowych ...
Czy już coś posiałeś :?: Tak myślę o posianiu papryki w tą sobotę ,a następny rzut dla porównania w ostatnim dniu lutego ... :roll:
Pomidory systematycznie będę wysiewała w ostatni weekend lutego co dwa dni ,coby zdążyć ze wszystkimi odmianami ... :wink:

aa..czy zaprawiasz czymś nasiona papryki :?:
Horecki Grzegorz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 gru 2008, o 20:42

Post »

Wtam was
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam dawno mnie tu nie było :wink:
wpadłam zobaczyc co u Was :)
wyglądają jak śniegowe bałwanki :wink:
http://images46.fotosik.pl/252/d5222e1b3e5d9d42med.jpg
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-to odetchnęłam,że Nokły bezpieczne od podtopienia!
Modrzew japański z szyszeczkami jest śliczny.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Tadeusz....czytałam u Eli że ktos Ci rzeczkę ukradł :shock: no, niesamowite....i jak teraz rybki będą oddychać??? :?
Ty zakładaj filcaki i baranice i idź szukać tej swojej rzeczki....bo jaka rybka na świerzo by sie przydała.... :uszy
A tak serio-cudnie pokazujesz swój ogród...a wiedza Twoja to dla mnie coś niesamowitego :shock: jak Ty to wszystko pamiętasz :shock: :?:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”