Problem z renklodą 2 w 1

Drzewa owocowe
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Problem z renklodą 2 w 1

Post »

Tytuseee, no ja akurat mogę się trochę wytłumaczyć :) Działkę mamy od czerwca, całe lato ciężko zasuwaliśmy, nie było czasu na myślenie o drzewkach, aczkolwiek jak już pisałam od początku chciałam dla dzieci czereśnie i brzoskwinie. Potem zaczęłam się dokształcać. Brzoskwinie odpadły bo opryski i delikatne. Czereśnie, te które chciałam odpadły z powodu robali i wielkości drzewa. Wybrałam w końcu coś co wg mnie ma szansę dać jakieś owoce. Po brzoskwiniach i czereśniach następne w kolejności porządania były śliwki - kolejne rozmowy z sąsiadami i węgierki odpadły. Na dużych okrągłych sliwkach natomiast słabo się znam (dużo owoców jemy ale w sklepie czy na straganie nie dowiesz sie co kupujesz i zjadasz), więc wybrałam po opisach (i opiniach na forum bo tu tez zaglądałam juz wcześniej :)) Do tego wszystkiego doszła obcopylność o której wcześniej nie miałam pojecia. Z tego powodu te 2w1, miałam nadzieję, że np. jak się uda Brzoskwiniowa a Ulena bedzie słaba to chociaż Ulena posłuży jako zapylacz i nie będe musiała sadzic osobnego drzewka. Jak się Brzoskwiniowa nie uda to będzie Ulena. Podobnie wybieralam czereśnię z wiśnią. Generalnie, zeby chociaż cokolwiek było.
O gruszkach, morelach np. w ogóle nie myślałam. Jabłka sobie odpuściłam.
Jestem usprawiedliwiona? :)
A w ogóle jakbym miała hektar na sad to bym sobie pohulała. W 4 dziurach (za to głębokich i szerokich i wysypanych ziemią :)) niewiele można posadzić :( .
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie !

Nie przejmujcie się. Każdy kiedyś zaczynał i najczęściej z wiedzą bliską zera.
Napisz jaką masz działkę, narysuj. Zobaczysz ile dostaniesz rad, co gdzie sadzić i co kupić.
Mieszkasz w W-wie. Masz blisko do Skierniewic.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Izabelita !

W Twojej okolicy jest trochę szkółek. Poszukaj w sieci.
Poczytaj, jak kupować drzewka.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teraz to ja już też jestem mądrzejsza, przypominam że sadziliśmy je we wrześniu 2008.
pozdrawiam,
Iza
olak
50p
50p
Od: 9 lip 2009, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

izabelita pisze:Teraz to ja już też jestem mądrzejsza, przypominam że sadziliśmy je we wrześniu 2008.
Izo, muszę zaśmiecić, bo nie mogę pisać pw i jeszcze nie wiem dlaczego :shock:
Ten sam dostawca co pisałaś. Reszta pewnie też ta sama ale na razie nie ma jak pogadać :)
Miczurin
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 maja 2009, o 02:36

Post »

Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze to proponowałbym nie wycinać teraz tego "młodszego bliźniaka", jeśli już jest to dobrze można na przykład do szczepić go na tak zwane zbliżenie w miejsce w koronie i po przyjęciu odciąć dopiero.
Wydaje mi się że zdecydowanie lepsze rozwiązanie to do szczepienie nawet kilku odmian na osobnych gałęziach a nie dwa osobne pnie, takie V wcześniej czy później się rozjedzie, wiatr ukręci itp, a wtedy to po drzewku.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Nie rozejdzie się, sam posiadam kilka tak zwanych 2w1. Poniżej zdjęcie które przedstawia neketaryne i brzoskwinie w jednym. Posadzona i praktycznie nie przycinana, po prostu sobie rośnie. Można po niej skakać :)

Obrazek
Miczurin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok ale z tym skakaniem to bym nie ryzykował zwłaszcza na czereśniach i brzoskwiniach. Z doświadczenia wiem bo często się spotykam z tym że jak brzoskwinia ma tylko dwie długie gałęzie to bardzo często albo pod wpływem ciężaru owoców gdy ktoś nie przerzadzi zawiązków , albo pod wpływem mocnego wiatru się odłamuje lub po prostu "ukręca" i to nawet na bardzo grubych gałęziach.
Ale jeśli Wam się to sprawdza to ok, ja w każdym razie mam nie za dobre doświadczenia z tego typu dwiema koronami :)
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Miczurin pisze:Ok ale z tym skakaniem to bym nie ryzykował zwłaszcza na czereśniach i brzoskwiniach. Z doświadczenia wiem bo często się spotykam z tym że jak brzoskwinia ma tylko dwie długie gałęzie to bardzo często albo pod wpływem ciężaru owoców gdy ktoś nie przerzadzi zawiązków , albo pod wpływem mocnego wiatru się odłamuje lub po prostu "ukręca" i to nawet na bardzo grubych gałęziach.
Ale jeśli Wam się to sprawdza to ok, ja w każdym razie mam nie za dobre doświadczenia z tego typu dwiema koronami :)
Dokładnie :wink: Nic dodać, nic ująć... dlatego w sadach staramy się nie doprowadzać do takiej sytuacji. Widziałem kilka takich przypadków i nie kończyły się one dobrze... póki drzewo jest całkiem zdrowe to jeszcze, jeszcze - ale kiedy pojawi się rak bakteryjny...
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

tytuseee,

fajne drzewko,

jaka odmiana i czy rodzi Tobie dużo owoców?

Pozdrawiam serdecznie
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Z lewej strony to nektaryna Super Queen a z prawej to brzoskwinia Early White Giant. Z owocowaniem jest różnie, ale przeważnie owoców jest w sam raz i nie trzeba specjalnie przerzedzać zawiązków, a drzewko rośnie jak dobrze pamiętam 5, albo już 6 rok. Ogólnie jestem zadowolony bo obydwie odmiany bardzo lubię. Drzewko nie było palikowane, jak rówież przycinana, rosło tak jak chciało, a z pewnością do tego czasu mogło wyglądać o wiele lepiej :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
izabelita
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 10:17

Post »

Miczurin pisze:Jeśli mogę dorzucić swoje trzy grosze to proponowałbym nie wycinać teraz tego "młodszego bliźniaka", jeśli już jest to dobrze można na przykład do szczepić go na tak zwane zbliżenie w miejsce w koronie i po przyjęciu odciąć dopiero.
Jak się to robi to znalazłam ale kiedy to nie wiem. W czerwcu, lipcu? Pytanie też czy ta brzoskwiniowa ma szanse się zrosnąć z uleną, bo teraz wyjdzie na to że ulena byłaby dla niej jakby podkładką, tak?
pozdrawiam,
Iza
Miczurin
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ten sposób jest na tyle dobry że dość prosty i skuteczny, praktycznie można szczepić tym sposobem przez cały okres wegetacji ale najlepsze miesiące to marzec-kwiecień dla szczepienia zrazem zdrewniałym, a czerwiec dla szczepienia zrazem zielonym. Jeśli chodzi o to czy ulena będzie dobrą podkładką to przyznam szczerze że nie mam zielonego pojęcia, ale jeśli miałaby być wycięta brzoskwiniowa to co Ci szkodzi spróbować? Jest kilka sposobów na szczepienie przez zbliżenie, do wiosny jest wiele czasu poszperaj w necie jest tego trochę, poradników, opisów, filmików itp. Mimo że stosowanie to jeden z najpewniejszych sposobów to ja pokusiłbym się na zaoczkowanie jakiegoś konaru, nie zaszkodzi a zawsze to zwiększa szanse, nie uda się w tym roku to można rok później, jeśli nie będziesz robić dużych ran to można tak do bólu, a wyciąć zawsze jest czas.
erlay
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2009, o 20:16

Post »

Widać że renkloda jest odmianą dominującą więc najlepiej pozostawić ją a morelę wyciąć i kupić oddzielne drzewko moreli jeśli chcesz mieć ją w ogródku ;:108
Piotr1974
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2015, o 18:44

Problem z renklodą - nie kwitnie

Post »

Witam
Mam problem z renklodą - nie zakwitła ani razu, mimo że ma już 7 lat. W tym roku też nie widać pączków (inne śliwy już mają). Co może być przyczyną? Niepokoi mnie, że ta renkloda ma wyrastające z gałęzi kolce a inne śliwy tego nie mają. Kupowałem na bazarze może po prostu to jakiś dziczek? Jak to poznać? Nie widać też zgrubienia na pniu po okulizacji -ale może zbyt głęboko posadziłem. Czy jest sens trzymać to drzewko dalej?
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”