Malinotruskawka
Re: Malinotruskawka
Kupiłem rok temu miała 1 kwiatek, owoców jeszcze się nie doczekałem, w przeciągu kilku miesięcy z 1 sadzonki mam 7! okropnie szybko rośnie ciekaw jestem owoców bo widzę zdania podzielone są na jej temat. A i czy spożywa się ją na surowo czy po przetworzeniu?
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lubię takie miszańce , ale to co tu czytam,nie brzmi na korzyść tej rośliny
Poczekam z zakupem na dalsze Wasze opinie. Na razie mogę polecić porzeczko-agrest, bo malino-jerzyna jakoś mnie nie zachwyca.
Poczekam z zakupem na dalsze Wasze opinie. Na razie mogę polecić porzeczko-agrest, bo malino-jerzyna jakoś mnie nie zachwyca.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Porzeczko-agrest (josta) jest smaczny, gdy jest dojrzały, przynajmniej dla mnie PYCHA, ale jak ktoś nie cierpi czarnej porzeczki, to lepiej niech nie sadzi . U mnie krzew był bardzo duży, pięknie rósł. Niestety, tylko ja lubiłam jego owoce, więc pod moją (dwuletnią) nieobecność został relegowany z działki.
Pozdrawiam! Gienia.
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
A ja polecam bo na 3 rok czyli na ten rok dała mi duuzo kwiatków.Z poczatku było mało ale widze ze cały czas nowy wychodzi .Doliczyłem sie na dzień dzisiejszy ponad 70 malinotruskaweczek Łatwo się ją dzieli z przyrostów i po kilku latach mozemy mieć z pół hektara hehe ;)
Foto
Foto
Maniak roślin egzotycznych
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
A odświeżę
owoce
Praktycznie co 2 dni sa kolejne malinotruskawki
owoce
Praktycznie co 2 dni sa kolejne malinotruskawki
Maniak roślin egzotycznych
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam jeśli ktoś chciałby kupić tą roślinkę i trochę innych to zapraszam tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47559
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
To nie jest żaden mieszaniec międzygatunkowy maliny (Rubus) i truskawki (Fragaria), tylko pospolity w Japonii naturalnie występujący gatunek maliny (z ang.: Japanese Strawberry Raspberry). Dokładniej jest to Malina ponętna (Rubus illecebrosus).
Pod nazwą Malinotruskawka można także spotkać Poziomkówkę indyjską (Duchesnea indica).
Pod nazwą Malinotruskawka można także spotkać Poziomkówkę indyjską (Duchesnea indica).
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
Tylko jak jest z tym smakiem, są smaczne czy nie, opinie w wątku są sprzeczne.
A może to wynika z faktu, że jak pisał S_H_A_D jedne są indyjskie, a inne japońskie, jedne smaczne , drugie nie
Owoce są śliczne w każdym razie. Tylko co ze smakiem?
A może to wynika z faktu, że jak pisał S_H_A_D jedne są indyjskie, a inne japońskie, jedne smaczne , drugie nie
Owoce są śliczne w każdym razie. Tylko co ze smakiem?
-
Gryfica na twoje pytanie nie ma prawidłowej odpowiedzi, to już kwestia gustu. Ktoś lubi podłoże i zasmażaną wątróbkę, a ktoś inny na sam widok tych potraf robi grymas na twarzy. To samo jest ze smakiem owoców, jedni będą się owocem danego gatunku czy odmiany zajadać a inni stwierdzą że mdły i bez aromatu. Dopóki sobie sama nie kupisz i nie skosztujesz, to się nie dowiesz.
Nie sądzę też by różnica wynikała z porównywania smaku dwóch różnych gatunków, które u nas określa się nazwą Malinotruskawka. Zarówno Malina ponętna (Rubus illecebrosus) jak i Poziomkówka indyjska (Duchesnea indica), są bardziej roślinami ozdobnymi niż owocowymi. W szczególności Poziomkówka której owoce są sporo mniejsze i opisywane jako bezsmakowe, twarde i chrzęszczące w zębach, choć zawsze może zdarzyć się ktoś komu taki owoc bardzo przypadnie do gustu .
Nie sądzę też by różnica wynikała z porównywania smaku dwóch różnych gatunków, które u nas określa się nazwą Malinotruskawka. Zarówno Malina ponętna (Rubus illecebrosus) jak i Poziomkówka indyjska (Duchesnea indica), są bardziej roślinami ozdobnymi niż owocowymi. W szczególności Poziomkówka której owoce są sporo mniejsze i opisywane jako bezsmakowe, twarde i chrzęszczące w zębach, choć zawsze może zdarzyć się ktoś komu taki owoc bardzo przypadnie do gustu .
- Gryfica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2012, o 18:38
S_H_A_D pisze:szczególności Poziomkówka której owoce są sporo mniejsze i opisywane jako bezsmakowe, twarde i chrzęszczące w zębach, choć zawsze może zdarzyć się ktoś komu taki owoc bardzo przypadnie do gustu .
No tak , faktycznie, o gustach się nie dyskutuje ;) , nie widziałam, że to krzew ozdobny, ale z pewnością do tego celu nadaje się znakomicie. Skoro ozdobny to te owoce mogą być jakieś takie...Muszę przyznać, że poruszyła mnie nazwa krzaczka i wyobraźnia podsunęła mi niebiański smak maliny polączonej z truskawką. A tu bu.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia S_H_A_D.
- przemo1669
- Kontakt:
Witam
No to więc jak jest z tym smakiem i co najważniejsze czy opłaca się ją kupować?
No to więc jak jest z tym smakiem i co najważniejsze czy opłaca się ją kupować?
-
Tak jak powyżej napisane, jest to kwestia gustu, Tobie akurat może bardzo posmakować. Roślinka nie jest droga, kup sobie jedną sadzonkę i jeśli nie masz miejsca w ogrodzie to daj do doniczki nawet. Po roku albo dwóch powinna już zaowocować, wtedy sprawdzisz czy Ci owoc odpowiada.
- przemo1669
- Kontakt:
Jak tam wasze malino truskawki? moja się zbuntowała i nie chce rosnąć od tamtego roku a nowych sadzonek to pełno powypuszczał