Palma koralowa chamaedorea
Palma koralowa chamaedorea
Witam,
na początek chciałam się pochwalić moją palmą koralową. Jest piękna i rośnie jak na drożdżach. Miała oczywiście pewne problemy ze zdrowiem, jak każdy na tym świecie, ale teraz jest śliczna i już trzeci raz w w ciągu roku zakwitła (boję się tylko żeby zbyt częste kwitnienia jej nie zaszkodziły...)
Wypuszcza śliczne malutkie kuleczki, najpierw zielone, potem żółte, potem pomarańczowe... wypuszcza listek za listkiem...
Ma ktoś tą roślinkę? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w jej uprawie? Piszcie...
na początek chciałam się pochwalić moją palmą koralową. Jest piękna i rośnie jak na drożdżach. Miała oczywiście pewne problemy ze zdrowiem, jak każdy na tym świecie, ale teraz jest śliczna i już trzeci raz w w ciągu roku zakwitła (boję się tylko żeby zbyt częste kwitnienia jej nie zaszkodziły...)
Wypuszcza śliczne malutkie kuleczki, najpierw zielone, potem żółte, potem pomarańczowe... wypuszcza listek za listkiem...
Ma ktoś tą roślinkę? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w jej uprawie? Piszcie...
Żaden promień słońca nie ginie,
lecz zieleń, którą on budzi,
potrzebuje czasu, aby wzrosnąć.
lecz zieleń, którą on budzi,
potrzebuje czasu, aby wzrosnąć.
Re: Palma koralowa chamaedorea
Tu jest bliżej http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3958
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
masz rację, !! nie trzeba zawsze Googlować !!
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To bardzo wdzięczna palemka. Mam ją w swojej kolekcji, lecz niestety jest ''po przejściach''. Przy zbyt suchym powietrzu atakują ją przędziorki. Lubi stanowiska jasne i półcieniste, lecz nie na bezpośrednim działaniu promieni słonecznych. W lato lubi żeby ją zraszać. Kwiaty ponoć osłabiają roślinkę, dlatego ja je obcinam u nasady liścia.
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
Czy wygląda tak samo?
Mam ją od dwóch lat stoi w łazience przy małym okienku w większości dnia zacienionym ,jest jej tam bardzo dobrze ,kwitnie często ale kwiaty obcinam bo roślina bardzo sie wysila i nie rośnie ,a poza tym jak kulki opadają to plesnieja w doniczce.
Mam ją od dwóch lat stoi w łazience przy małym okienku w większości dnia zacienionym ,jest jej tam bardzo dobrze ,kwitnie często ale kwiaty obcinam bo roślina bardzo sie wysila i nie rośnie ,a poza tym jak kulki opadają to plesnieja w doniczce.
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
Piękna ta palma !! taka zdrowa i zadbana
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Bedę musiał sobie taką sprawić. Chyba kiedyś widziałem małe w Biedronce, ale nie zwróciłem uwagi.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
Boję się ją przestawić żeby nie zmarniała bo rośnie super
Ela
Twoja palma jest piękna i szczerze mówiąc to ci zazdroszczę, bo moja właśnie powoli odchodzi na tamten świat.