Hyzop lekarski ( Hyssopus officinalis)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hyzop

Post »

chatte jakie masz posadzone zioła i jakie ilości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym ziołowniku? 2 lawendy, 2 dziurawce, 2 tymianki, 1 hyzop, 1 szałwia lekarska, 1 ruta, 1 lubczyk, 2 kępki szczypiorku, kępka kocanek, 2 pięciorniki kurze ziele, 3 cykorie, kępa żywokostu lekarskiego, kępa melisy i 1 inna melisa, kępa jasnoty białej, 3 pietruszki, kępa mydlnicy lekarskiej, jeżówka purpurowa :D. Obok rosnie duża kępa estragonu, a nieco z tyłu - kozłek lekarski.
Jak widać nie rosną u mnie tylko zioła przyprawowe, ale wszelkie zioła, które można w ogrodzie uprawiac. To taki mój bzik ;)
x_P-42
---
Od: 27 maja 2009, o 01:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Roślinki z mojego ogrodu skalno - ziołowego :

Obrazek
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

halszka31 pisze:Na herbatkę nadają się świeże listki. Jeszcze pewnie są. Literatura podaje, że suszenie hyzopu nie jest zalecane - traci aromat i wlaściwości. Natomiast żdaje egzamin zamrażanie hyzopu.
Halszko, bardzo cenna informacja, mam ciągłe "oddechowe" kłopoty.
Perdii, widziałam w czasopismach ogródek ziołowy w formie koła ze szprychami wyłożonego z cegieł. Był też wzór w postaci jakby szachownicy z płytek. To było bardzo wygodne, bo można było stawać nogami na tych płytkach i dłubać w ziołach. Zajmowało więcej miejsca, ale podobno nagrzewające się na słońcu płytki sprzyjają rozwojowi ciepłolubnych ziół.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Perdii, widziałam w czasopismach ogródek ziołowy w formie koła ze szprychami wyłożonego z cegieł. Był też wzór w postaci jakby szachownicy z płytek. To było bardzo wygodne, bo można było stawać nogami na tych płytkach i dłubać w ziołach. Zajmowało więcej miejsca, ale podobno nagrzewające się na słońcu płytki sprzyjają rozwojowi ciepłolubnych ziół.[/quote]

Aisyrk może pamiętasz jaka to była gazeta i kiedy była dostępna? :D
Pola42 ładne zdjęcia jak to kocimiętka? ;:138
Chatte dziękuję za nazwy ziól ;:180
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja dopiero posadziłam Hyzop. Ma stanowisko słoneczne. Czy przetrwa zimę nie okrywany?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne, że przetrwa :D
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Perdii, poszukam jutro w swoich szpargałach. Podaj adres na pw, to skseruję i wyślę Ci.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Witaj Pedrii
Mam w ogrodzie sporo ziół, ale traktuję je jako rośliny ozdobne co nie znaczy że ich nie używam. Po prostu rosną sobie między kwiatami i krzaczkami. Jest hyzop, lubczyk, szczypiorek, oregano, mięta, melisa, estragon, cząber i pewnie jeszcze coś by się znalazło :lol:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Między roślinami też mam zioła . Po bokach grządek z marchwi i pietruszką wysiewam aksamitki. Nie rosną może zbyt okazałe, ale zawsze urozmaicają grządki a jednocześnie odstraszają nicienie Wymarzyłam sobie jednak dodatkowo ogródek ziołowy , a te rosnące pozostawię jako "ozdobne" Jak kwitnie hyzop to mój mąż idzie i zachwyca się krzaczkami. Chciałam je przenieść, ale przekonał mnie że niech sobie rosną między krzewami przy trawniki. To samo jest z ogórecznikiem lekarskim, który sam się rozsiewa koło słupa energetycznego. Urok kwiatów ogórecznika zachwyca więc pozostaje koło słupa jako roślina odciągająca wzrok od betonowych słupów. Miejsca mam sporo więc mogę sobie pozwolić na zrobienie typowego ogródka ziołowego..
Zakupiłam w tym roku nasiona majeranku, który ma być byliną. Swego czasu naszukałam się cząbru górskiego, który też jest wieloletni. Jak do tej pory rósł bardzo ładnie, ale nie wiem jak po tej zimie.Bo ponowne wyszukiwanie sadzonki nie uśmiecha mi się. Dużo zachodu mnie to kosztowało.Mam Tylko nadzieję , że pod śniegiem nic mu nie będzie.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O cząber też się martwię bo zimuje u mnie pierwszy raz :?
Napisz jeszcze coś o tym bylinowym majeranku - pierwsze słyszę ale było by fajnie :tan
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sama się zdziwiłam że taki jest. nasiona zakupiłam od użytkownika naszego forum Posiałam nasionka pierwszy raz. To jest opis tej rośliny jaki otrzymałam cyt;
" MAJERANEK BYLINOWY ? Majorana syriaca ? roślina ozdobna i użytkowa .Dorasta do wysokości ponad pół metra .Kwiaty białe, liczne, liście ciemno zabarwione. Zapach liści podobny do oregano i majeranku .Tworzy duże kępy " Tekst autorstwa : mirzan
Więcej nic nie wiem. Jak wyrośnie to będę w stanie napisać coś więcej. :D
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w internecie znalazłam, pisze jak byk "nie zimujący" ;:223 !
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”